SundayScroll #157: Wie is Carrie Mae Weems?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: fotograaf Carrie Mae Weems.

Carrie werd in 1953 geboren in Portland, Oregon. Als tweede werd zij geboren in een gezin van zeven kinderen. Op haar zestiende beviel Carrie van haar dochter Faith, die herhaaldelijk een rol speelt in haar kunst. In 1970 verliet Carrie het huis van haar ouders en verhuisde naar San Francisco.

In haar late tienerjaren was ze erg politiek actief in de arbeidersbeweging als vakbond organisator. Voor haar twintigste verjaardag kreeg Carrie een camera. Deze zette ze voornamelijk in tijdens haar werk, totdat ze het boek The Black Photographers Annual tegenkwam. Dit boek bevat beelden van Afro-Amerikaanse fotografen waaronder Beuford Smith en Anthony Barboza. Het gaf Weems inspiratie om haar camera in te zetten voor artistieke doeleinden. In 1976 volgde ze fotografielessen van Dawoud Bey en verdiende ze geld als assistent van Anthony Barboza. Op haar achtentwintigste studeerde Carrie af van de kunstopleiding aan de California Institute of the Arts.

Mae Weems focust met haar projecten voornamelijk op haar geschiedenis, seksisme, politieke kwesties en racisme. Haar serie Ain’t Jokin (1988) richt zich op radicale grappen en geïnternaliseerd racisme. In een van haar bekendere werken kaart de fotograaf seksisme aan. Dit deed ze in het project The Kitchen Table series, waarin zelf het hoofdpersonage is. Het project bestaat uit intieme en openhartige zwartwit foto´s. Ze gebruikte eigen geconstrueerde beelden om de rol van monogamie en relatie tussen mannen en vrouwen in twijfel te trekken. Hierbij brengt ze kritische problemen in beeld en benadrukt ze de mogelijke oplossingen. Ze past in haar projecten niet alleen fotografie, maar ook andere kunstvormen toe, zoals tekst, performance en video installaties. 

Het werk van Carrie Mae Weems is niet onopgemerkt gebleven. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen zoals; Distinguished Photographers Award (2005), Honorary Doctor of Fine Arts degree from Syracuse University (2017) en Induction into the International Photography Hall of Fame and Museum (2020). Maar nog belangrijker is dat ze met haar werk de deuren van de kunstwereld heeft geopend voor andere zwarte vrouwelijke kunstenaars.

Op hoogte blijven van Carrie Mae Weems haar werk? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish