SundayScroll #157: Wie is Carrie Mae Weems?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: fotograaf Carrie Mae Weems.

Carrie werd in 1953 geboren in Portland, Oregon. Als tweede werd zij geboren in een gezin van zeven kinderen. Op haar zestiende beviel Carrie van haar dochter Faith, die herhaaldelijk een rol speelt in haar kunst. In 1970 verliet Carrie het huis van haar ouders en verhuisde naar San Francisco.

In haar late tienerjaren was ze erg politiek actief in de arbeidersbeweging als vakbond organisator. Voor haar twintigste verjaardag kreeg Carrie een camera. Deze zette ze voornamelijk in tijdens haar werk, totdat ze het boek The Black Photographers Annual tegenkwam. Dit boek bevat beelden van Afro-Amerikaanse fotografen waaronder Beuford Smith en Anthony Barboza. Het gaf Weems inspiratie om haar camera in te zetten voor artistieke doeleinden. In 1976 volgde ze fotografielessen van Dawoud Bey en verdiende ze geld als assistent van Anthony Barboza. Op haar achtentwintigste studeerde Carrie af van de kunstopleiding aan de California Institute of the Arts.

Mae Weems focust met haar projecten voornamelijk op haar geschiedenis, seksisme, politieke kwesties en racisme. Haar serie Ain’t Jokin (1988) richt zich op radicale grappen en geïnternaliseerd racisme. In een van haar bekendere werken kaart de fotograaf seksisme aan. Dit deed ze in het project The Kitchen Table series, waarin zelf het hoofdpersonage is. Het project bestaat uit intieme en openhartige zwartwit foto´s. Ze gebruikte eigen geconstrueerde beelden om de rol van monogamie en relatie tussen mannen en vrouwen in twijfel te trekken. Hierbij brengt ze kritische problemen in beeld en benadrukt ze de mogelijke oplossingen. Ze past in haar projecten niet alleen fotografie, maar ook andere kunstvormen toe, zoals tekst, performance en video installaties. 

Het werk van Carrie Mae Weems is niet onopgemerkt gebleven. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen zoals; Distinguished Photographers Award (2005), Honorary Doctor of Fine Arts degree from Syracuse University (2017) en Induction into the International Photography Hall of Fame and Museum (2020). Maar nog belangrijker is dat ze met haar werk de deuren van de kunstwereld heeft geopend voor andere zwarte vrouwelijke kunstenaars.

Op hoogte blijven van Carrie Mae Weems haar werk? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?