SundayScroll #158: Wie is Sophie Douala?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: Sophie Douala.

Sophie Douala werd geboren in Kameroen en groeide op tussen Parijs en het platteland van Loire. Kleine Sophie was een echte dromer en wilde dolgraag modeontwerper worden. Ze schreef zich in voor de kunstacademie met het idee om na het eerste jaar over te stappen naar de opleiding textielontwerp, maar werd verliefd op print design. Nu woont ze in het inspirerende Berlijn en is werkzaam als kunstenaar, graphic designer en creative director.

Dit jaar heeft ze haar eerste solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam,  genaamd Follow the Black Rabbit. De tentoonstelling is onderdeel van de serie grafisch design tentoonstellingen POST/NO/BILLS, die ten doel heeft werken te tonen die reflecteren op actuele ontwikkelingen in het grafisch design werkveld en de maatschappij. Douala’s betoverende prints bevinden zich in de gang rondom de trap en smelten samen structuur van het gebouw. Follow the Black Rabbit is een weerspiegeling van recente maatschappelijke gebeurtenissen vertaalt naar een persoonlijke en politieke interpretatie van het Alice in Wonderland verhaal.

De maatschappelijke opschudding van de afgelopen twee jaar, met onder andere de strijd voor burgerrechten, raciale gelijkheid en de lockdowns, hebben een grote impact gehad op Douala. In haar werk is ze hierdoor des te meer toegewijd onderwerpen als gelijkheid, diversiteit, erfgoed en liefde aan te snijden.

Vroege werken van Sophie Douala worden gekenmerkt door geometrie en meer simpele vormen en zijn voornamelijk geïnspireerd op wat de kunstenaar zag in haar omgeving. Naarmate Douala haar persoonlijke stijl meer ontwikkelde vond ze steeds meer inspiratie in haar binnenwereld. Emoties en andere innerlijke sensaties spelen nu een grote rol in haar praktijk. Hiermee zijn haar werken uiterst persoonlijk, terwijl ze tegelijkertijd zorgvuldig zijn afgestemd op het toeschouwende publiek. 

Hierbij gebruikt ze vrijwel altijd intense kleuren, opvallende combinaties, gradients en hypnotiserende patronen. Douala acht een werk af wanneer de onderdelen waaruit het bestaat gebalanceerd en verbonden voelen. Op experimentele wijze werkt ze met software als Illustrator, Photoshop en After Effects. Deze programma’s probeert ze tot hun uiterste te drijven door op zoek te gaan naar het onverwachte effecten.

Douala is een ware visuele storyteller, en dit bracht ze in 2021 prachtig tot uiting in haar risoprint boek In Memory of the Present. Het werd uitgegeven door een kleine Sloveense uitgeverij, Look Back and Laugh, en was binnen no time uitverkocht. Voor haar boek vroeg ze vrienden en familie persoonlijke verhalen en herinneringen uit het verleden te delen en deze heeft ze vervolgens geherinterpreteerd in een verzameling visuele essays. 

Eerder dit jaar deed ze een opdracht voor Apple. Ter ere van Black History Month 2022 maakte Sophie 8 illustraties die gebruikt werden in verschillende online campagnes voor de promotie van podcasts, films, muziek en verhalen uit de Afrikaanse cultuur. Verder werkte ze dit jaar, vanuit haar grote liefde voor textiel, samen met het Fashion For Good Museum. Hier deed ze de artistic direction, de tentoonstellingsinrichting en de storytelling voor de expositie genaamd Knowing Cotton Otherwise

In de decembermaand kun je het werk van Sophie Douala nog bewonderen in het Stedelijk Museum Amsterdam. De tentoonstelling in het Fashion For Good Museum is tot september 2023 te bezoeken.

Op hoogte blijven van Sophie Douala? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?