SundayScroll #162: Wie is Fong Leng?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een ​​vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de zondag Scroll ook hier naartoe. Deze week: modelegende Fong Leng. 

Carla Maria Fong Leng Tsang werd in 1937 geboren in Rotterdam. Haar vader was Chinees en haar moeder Nederlands. Ze studeerde fotografie aan de Rotterdamse Academie (nu de Willem de Kooning Academie). Hierna werkte ze met haar toenmalige partner Herbert Behrens in een fotopersbureau, waar ze foto’s maakte voor Nederlandse kranten. In 1968 begon ze bij jersey fabrikant Ross International, waar ze als fotograaf en mode- en dessinontwerper aan de slag ging. Hier ontdekte ze haar affiniteit met textiel en mode. 

Een jaar later opende Fong Leng op de Nieuwendijk in Amsterdam haar eerste boetiek. Hier verkocht ze aanvankelijk vooral kleding van Ossie Clark en Zandra Rhodes. Twee jaar later verhuisde de zaak naar de P.C. Hooftstraat en kreeg het de naam Studio Fong Leng. Hier werden unicum Fong Leng stukken verkocht, maar het was veel meer dan alleen een winkel. De studio deed dienst als ontmoetingsplek voor hippe Amsterdammers. Er werden talloze borrels en feesten gehouden, en er waren regelmatig live muzikanten. Al snel kwamen er flamboyante figuren van over de hele wereld naar de studio toe. 

Na twee jaar succes met de winkel, begon Fong Leng ook met het organiseren van shows. Ook de modeshows waren spectaculair. Er speelde harde popmuziek en de modellen kwamen al dansend de catwalk op. De eerste twee shows vonden plaats in de studio, maar daarna gingen ze naar gigantische locaties. Onder andere het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, de Beurs van Berlage en het PSV-stadion (met maar liefst 20.000 bezoekers!) waren het podium van haar creaties.

Fong Leng vond de mode van de jaren 70 en 80 maar stijf, saai en kleurloos. Dus, bracht ze daar eigenhandig verandering in. Ze liet zich niet leiden door trends en ontwikkelde een eigenzinnige stijl. Ze was van mening dat het allemaal wel uitbundiger mocht. Haar stijl kenmerkt zich door hoogwaardige kwaliteit, de combinatie van verschillende materialen, veel kleuren en opvallende versieringen. Technieken als applicatie, incrustatie, matelassé, smokwerk en plissé pastte ze veelvuldig toe.

Een van haar bekendste werken is de luipaardmantel (1973). Dit bijzondere stuk is gemaakt van  goudkleurig leer en daarop zijn applicaties aangebracht van luipaarden en gekleurd gras aangebracht. Fong Leng is gek op dieren, en deze spelen dan ook doorlopend een rol in haar werken. Ook het gebruik van metallic stoffen is karakteristiek voor haar oeuvre.

Aan het eind van de jaren 80 maakte een geflopte samenwerking een einde aan Studio Fong Leng. Het bedrijf waar ze mee in zee was gegaan ging failliet en nam de studio daarin mee. De winkel op de P.C. Hooftstraat moest sluiten en Fong Leng begon vanuit haar eigen atelier verder te werken. Het accent van haar praktijk verschuift na het faillissement van kleding naar interieurontwerp. Ze maakt nu wandkleden, poefs, kussens en meer. Vurig blijft ze werken tot ze niet meer kan. Nog altijd past ze veel diermotieven toe en speelt ze met de mogelijkheden van materialen.

Fong Leng wordt regelmatig een modelegende genoemd, en dat is geheel terecht. Met haar unieke gedurfde stijl bracht ze in de jaren 70 en 80 een golf van extravagantie naar Amsterdam, die doorklonk tot ver buiten de stad én het tijdperk. In 2019 ontving Fong Leng een lintje voor haar bijzondere bijdrage en werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Onder andere het Amsterdam Museum en Centraal Museum Utrecht kochten ontwerpen van de kunstenaar aan. Ook is er een documentaire over haar gemaakt door AvroTros, genaamd Diva Fong Leng (2019).

 

Op de hoogte blijven van Fong Leng? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?