SundayScroll #163: Wie is Es Devlin?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: stage-designer en kunstenaar Es Devlin.

Als je Es Devlin nog niet kent, is de kans groot dat je haar werk toch wel eens hebt gezien. Ze werkt namelijk voor enorm bekende opdrachtgevers, waaronder Beyoncé, The Weekend, Adele, Lorde, Miley Cyrus, Billie Eilish, U2 en nog veel meer. Artiesten als deze kunnen natuurlijk al een show neerzetten zonder fraai podium of andere aankleding, maar in samenwerking met Devlin ontstaat er écht iets magisch.

Esmeralda Devlin, alias Es Devlin, werd op 24 september 1971 geboren in Kingston Upon Thames. Ze groeide op in een klein dorp genaamd Rye, dichtbij de Britse kust. Op zesjarige leeftijd stuitte ze op een schaalmodel van haar woonplaats, wat een enorme fascinatie aanwakkerde. Het model was voorzien van licht en een stem die verhalen vertelde over het plaatsje. Dit model vergat ze nooit meer en vormde haar eerste inspiratie voor de vele schaalmodellen die ze later zelf zal maken.

Devlin begon met een studie Engelse Literatuur aan de Bristol University. Daarna studeerde ze Fine Art aan Central Saint Martins, waar ze koos voor de specialisatie theater design. Gedurende haar studie maakte ze al props voor Le Cirque Invisible, het door Victoria Chaplin en haar man opgerichte circus. Nadat ze afstudeerde werkte ze voornamelijk voor theaters en experimentele opera’s. Ze startte bij het Bush Theatre en in 1998 begon ze, op verzoek van theaterregisseur Trevor Nunn, voor het National Theatre.

Devlin’s theaterwerk leidde uiteindelijk tot het ontwerpen van decors voor muziekshows. Het keerpunt was in 2003, toen Kanye West haar werk voor de Britse post-punk band Wire zag. Dit leidde vanaf 2005 tot een langdurige en succesvolle samenwerking met West en meer opdrachten in de muziekindustrie.

Of het nou het decor voor een theaterstuk, een opera, een modeshow, een concert of een installatie kunstwerk is, Devlin plaatst de beleving van de toeschouwer centraal. In het werk van Devlin wordt de toeschouwer onderdeel van het kunstwerk.

Ze creëert kinetische sculpturen op grote schaal, waarin licht, muziek en taal samenkomen.

the decor frames the show
Bij de meeste evenementen moeten haar werken ook weer vlot afgebouwd worden. Die kortstondigheid maakt het des te bijzonder om haar werk te ervaren. Het leeft alleen in de herinneringen van mensen.

Werk van Es Devlin is tentoongesteld in onder andere het V&A Museum in Londen, het Louvre in Parijs en het MET in New York. Netflix-documentaireserie The Abstract of Design maakte een aflevering gewijd aan de kunstenaar. Ze heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder drie Oliver Awards.

Op hoogte blijven van Es Devlin? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish