SundayScroll #167: Wie is Alfhild Külper?

-


Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van kunstenaar en ontwerper Alfhild Külper.

 

 

Het was niet het plan, maar na haar opleiding aan de prestigieuze Central Saint Martins University of the Arts in Londen en haar tien jaar lange avontuur als modeontwerper voor het Nederlandse Maison Victor & Rolf, gooide ze noodgedwongen het roer om. Door een zware burn-out en de pandemie stond alles ineens voor de Zweedse kunstenaar Alfhild Külper volledig op z’n kop. Ze kon niks meer en wist dat ze haar leven om moest gooien en het enige wat ze zeker wist, was dat ze een zekere zachtheid in haar omgeving miste. En zo ging ze aan de slag met het verzamelen van  warme materialen als bollen wol. Er ontstond een zachtheid, die ze zelf begon te vervaardigen via haar kunst.

 

Ze begon met het maken van kleurrijke wollen landschappen en engelachtige figuren, waar je in kan wegdromen èn liggen. Ze tufte herinneringen en dromerige werelden en zo begon haar appartement zich langzaam te vullen met de fuzzies, zoals de kunstenaar ze zelf noemt. Ze wilde in deze zware periode zo meer zachtheid en warmte voor zichzelf en vrienden creëren in een vaak koude en harde wereld. Het bezig zijn met dit tijdrovende en zware ambacht, zoals het zelf spinnen en tuften van de kleden, werkte bijna therapeutisch.

 

Al snel verhuisde ze naar een groter atelier in Amsterdam, dat momenteel gevuld staat met dozen en dozen bollen wol in de meest vrolijke kleuren. Ze mixt daar die traditionele tufttechnieken met 3D-borduurwerk, wat de basis vormt van de sprookjesachtige wollen landschappen.  Ze zoekt samenwerkingen op met internationale weverijen om zo van overgebleven materialen en natuurlijke duurzame vezels haar kunstwerken te realiseren. Het ambachtelijk werk hielp haar te herstellen en ze begon haar leven als kunstenaar te omarmen.

 

Haar wollen landschappen zijn een optimistische blik op de toekomst en waar de wereld nog meer naartoe kan gaan. Kunst die je opvangt en niet alleen laat zien, maar ook laat voelen dat het allemaal goed komt

 

Meer weten over Alfhild Külper? Volg haar zeker op Instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish