SundayScroll #168: Wie is Zanele Muholi?

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van activist en visueel kunstenaar Zanele Muholi!

Zanele is geboren in Umlazi, Durban en woont in Johannesburg. Zanele starte diens carrière met een fotografie opleiding genaamd ‘Market photo workshop in Newton, Johannesburg. Hierna studeerde de fotograaf aan de Ryerson-universiteit in Toronto. In 2009 behaalde Muholi diens diploma. Muholi studeerde af met een scriptie over de visuele geschiedenis van de lesbische identiteit in Zuid-Afrika.

Nu documenteert  Zanele al meer dan tien jaar het leven van zwarte de LGBTI+ gemeenschap.  Dit doet Muholi als reactie op de voortdurende discriminatie en het geweld waarmee deze gemeenschap wordt geconfronteerd. Zanele  vindt het belangrijk dat de representatie van de zwarte queer community er is, daarom is dit in diens werk essentieel.

Daarom is Muholi’s missie dan ook: “het herschrijven van de visuele geschiedenis van zwarte homo’s en transgenders in Zuid-Afrika, zodat de wereld kennis kan nemen van ons verzet en bestaan op het hoogtepunt van de haatmisdaden in Zuid-Afrika en daarbuiten”.

Deze missie bereikt Zanele met het maken van prachtige portretten van deze gemeenschap.

Met deze positieve beelden hoopt Muholi het stigma en de negativiteit die in de Afrikaanse samenleving aan de homoseksuele identiteit kleven, te compenseren.

Zanele speelt ook met zelfportretten. De fotograaf experimenteert met verschilde personages en archetypen en verwijst diens zelfportretten naar specifieke gebeurtenissen in de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika. Door de donkerheid van diens huidskleur te overdrijven, wist Zanele diens zwartheid opnieuw op en compenseert die de cultureel dominantie beelden van zwarte mensen in de media vandaag.

 

Muholi heeft erg veel prijzen gewonnen, waaronder de Courage and creativity Award, de ICP infinity Award for Documentary and Photojournalism en de Outstanding International Alumni Award van Ryerson University.

Momenteel zijn Muholi’s prachtige werken te zien in ‘Uitstalling Art Gallery’ in België. De expositie ‘Hail, the Dark Lioness is daar nu te zien!

In de expositie speelt Zanele zelf een rol, de kunstenaar fotografeert vanuit een ‘insider positie, de zwarte lesbische en transgendered gemeenschap in Zuid-Afrika.

Meer weten over Zanele Muholi? Volg die dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?