SundayScroll #168: Wie is Zanele Muholi?

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van activist en visueel kunstenaar Zanele Muholi!

Zanele is geboren in Umlazi, Durban en woont in Johannesburg. Zanele starte diens carrière met een fotografie opleiding genaamd ‘Market photo workshop in Newton, Johannesburg. Hierna studeerde de fotograaf aan de Ryerson-universiteit in Toronto. In 2009 behaalde Muholi diens diploma. Muholi studeerde af met een scriptie over de visuele geschiedenis van de lesbische identiteit in Zuid-Afrika.

Nu documenteert  Zanele al meer dan tien jaar het leven van zwarte de LGBTI+ gemeenschap.  Dit doet Muholi als reactie op de voortdurende discriminatie en het geweld waarmee deze gemeenschap wordt geconfronteerd. Zanele  vindt het belangrijk dat de representatie van de zwarte queer community er is, daarom is dit in diens werk essentieel.

Daarom is Muholi’s missie dan ook: “het herschrijven van de visuele geschiedenis van zwarte homo’s en transgenders in Zuid-Afrika, zodat de wereld kennis kan nemen van ons verzet en bestaan op het hoogtepunt van de haatmisdaden in Zuid-Afrika en daarbuiten”.

Deze missie bereikt Zanele met het maken van prachtige portretten van deze gemeenschap.

Met deze positieve beelden hoopt Muholi het stigma en de negativiteit die in de Afrikaanse samenleving aan de homoseksuele identiteit kleven, te compenseren.

Zanele speelt ook met zelfportretten. De fotograaf experimenteert met verschilde personages en archetypen en verwijst diens zelfportretten naar specifieke gebeurtenissen in de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika. Door de donkerheid van diens huidskleur te overdrijven, wist Zanele diens zwartheid opnieuw op en compenseert die de cultureel dominantie beelden van zwarte mensen in de media vandaag.

 

Muholi heeft erg veel prijzen gewonnen, waaronder de Courage and creativity Award, de ICP infinity Award for Documentary and Photojournalism en de Outstanding International Alumni Award van Ryerson University.

Momenteel zijn Muholi’s prachtige werken te zien in ‘Uitstalling Art Gallery’ in België. De expositie ‘Hail, the Dark Lioness is daar nu te zien!

In de expositie speelt Zanele zelf een rol, de kunstenaar fotografeert vanuit een ‘insider positie, de zwarte lesbische en transgendered gemeenschap in Zuid-Afrika.

Meer weten over Zanele Muholi? Volg die dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish