SundayScroll #168: Wie is Zanele Muholi?

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van activist en visueel kunstenaar Zanele Muholi!

Zanele is geboren in Umlazi, Durban en woont in Johannesburg. Zanele starte diens carrière met een fotografie opleiding genaamd ‘Market photo workshop in Newton, Johannesburg. Hierna studeerde de fotograaf aan de Ryerson-universiteit in Toronto. In 2009 behaalde Muholi diens diploma. Muholi studeerde af met een scriptie over de visuele geschiedenis van de lesbische identiteit in Zuid-Afrika.

Nu documenteert  Zanele al meer dan tien jaar het leven van zwarte de LGBTI+ gemeenschap.  Dit doet Muholi als reactie op de voortdurende discriminatie en het geweld waarmee deze gemeenschap wordt geconfronteerd. Zanele  vindt het belangrijk dat de representatie van de zwarte queer community er is, daarom is dit in diens werk essentieel.

Daarom is Muholi’s missie dan ook: “het herschrijven van de visuele geschiedenis van zwarte homo’s en transgenders in Zuid-Afrika, zodat de wereld kennis kan nemen van ons verzet en bestaan op het hoogtepunt van de haatmisdaden in Zuid-Afrika en daarbuiten”.

Deze missie bereikt Zanele met het maken van prachtige portretten van deze gemeenschap.

Met deze positieve beelden hoopt Muholi het stigma en de negativiteit die in de Afrikaanse samenleving aan de homoseksuele identiteit kleven, te compenseren.

Zanele speelt ook met zelfportretten. De fotograaf experimenteert met verschilde personages en archetypen en verwijst diens zelfportretten naar specifieke gebeurtenissen in de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika. Door de donkerheid van diens huidskleur te overdrijven, wist Zanele diens zwartheid opnieuw op en compenseert die de cultureel dominantie beelden van zwarte mensen in de media vandaag.

 

Muholi heeft erg veel prijzen gewonnen, waaronder de Courage and creativity Award, de ICP infinity Award for Documentary and Photojournalism en de Outstanding International Alumni Award van Ryerson University.

Momenteel zijn Muholi’s prachtige werken te zien in ‘Uitstalling Art Gallery’ in België. De expositie ‘Hail, the Dark Lioness is daar nu te zien!

In de expositie speelt Zanele zelf een rol, de kunstenaar fotografeert vanuit een ‘insider positie, de zwarte lesbische en transgendered gemeenschap in Zuid-Afrika.

Meer weten over Zanele Muholi? Volg die dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?