SundayScroll #171: Wie is Raphaela Vogel?

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixenin bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: de multidisciplinaire kunstenaar Raphaela Vogel!

Raphaela Vogel is in 1988 geboren in Nürnberg, momenteel woont en werkt ze in Berlijn. Raphaela’s liefde voor kunst ontstond toen zij veertien jaar oud was. Zij bevond zichzelf in een milieu waar veel vrienden iets in de kunst of theater deden, dit was erg inspirerend voor haar. Ook haar moeder inspireerde haar, zij schilderde, ontwierp en decoreerde kamers voor anderen- Raphaela neemt deze herinneringen tot de dag van vandaag met haar mee.

Raphaela volgde eerst een opleiding in Neurenberg, hier ontdekte zij haar liefde voor architectuur. Maar ondanks haar liefde voor dit vak besloot ze om haar studie te stoppen en te beginnen in Frankfurt. In Frankfurt ontdekte ze hedendaagse kunst en haar potentie in dit vakgebied.

Raphaela trok al snel de aandacht in de kunstwereld. Met grootschalige installaties waarin schilderkunst, sculptuur, audiovisuele vormgeving en muziek door elkaar weefden tot theatrale beelden die prikkelende vragen oproepen. Vragen over gender en over de mogelijkheid van relaties tussen mensen, dieren en machines. Ook kaart Raphaela haar positie als vrouwelijke kunstenaar aan in een door mannen gedomineerde werkveld.

Raphaela speelt zelf de hoofdrol in haar performance-based films die vaak onderdeel uitmaken van grote installaties. In de films die ze maakt gebruikt ze gevorderde montagetechnieken en de nieuwste digitale ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen maken deel uit in haar kunst. De confrontatie tussen lichamelijkheid en technologie staat in haar kunst dan ook centraal. Door deze nieuwe technologieën kan Raphaela zelfstandig filmen en daarbij ook de hoofdrol spelen in haar film. In de films die ze maakt verbeeldt Raphaela vrouwelijke rolmodellen en met de nadrukkelijke controle over de vrouwelijke zelfrepresentatie zet ze zich af tegen de nog steeds dominante mannelijke blik, die zowel in de dagelijkse wereld als in de kunst nog steeds een grote rol speelt. De beelden worden onderbouwd met heavy metal muziek en worden geprojecteerd in multimediale installaties, die bestaan uit de meest uiteenlopende elementen. De materialen roepen verbinding op met dood, mythologie, offers en occulte rituelen.

 

Tentoonstelling KRAAN

Momenteel is de tentoonstelling KRAAAN van Raphaela Vogel te zien in de Pont, Tilburg. De drie a’s zijn een verwijzing naar zowel het Nederlandse ‘kraan’ als het Duitse ‘kran’. De tentoonstelling laat een uniek overzicht zien van Raphaela’s werk over de jaren heen, van vroegere filmexperimenten tot recente installaties. De tentoonstelling is ook een knipoog naar een sociaal bewogen film van de Duitse regisseur Helke Sander uit 1981, waarin een vrouw met twee kinderen in een kraan omhoogklimt, dit vanuit wanhoop over de te hoge huurlasten en het tekort aan woningen.

Op de hoogte blijven van Raphaela Vogel? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish