SundayScroll #172: Wie is Alice Neel?

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week een kunstenaar, die de mens in alle diepte weet te vangen in haar schilderijen, Alice Neel (1900-1984)!

Een kunstenaar, die geweldig landschappen en stillevens schilderde en mensen als de beste: Alice Neel. Neel had de kracht om niet alleen geweldige imponerende kleurrijke portretten van de meest uiteenlopende figuren te schilderen, maar ook om hun uiteenlopende gevoelens en diepste pijnen te laten zien.

Alice Neel volgde haar opleiding aan de Philadelphia School of Design for Women. Later verhuisde ze naar New York en daar heeft ze ongeveer de heledoorsnede van de Amerikaanse samenleving weten te portretteren. Van haar vrienden, die ze kende uit haar communistische kringen ( dit leverde haar zelfs een plaatsje in de archieven bij de FBI op) tot de immigranten uit Latijns Amerika en Puerto Rico, die ze tegenkwam in haar eigen buurt. Neel verhuist naar hetrijkere Upper West Side en begint invloedrijke curatoren en anderen uit de kunstscene te schilderen. Van bekende kunstenaars als Andy Warhol, extravagante socialites, haar kinderen, lovers tot MoMAcurator Frank O’Hara. Als je langs haar werk loopt, wandel je tegelijk door het sociale leven van Neel. Ze schilderde maar al te graag haar eigen omgeving, maar altijd legt ze in haar schilderijen de focus op het steunen van subculturen en belangrijke bijkomende thema’s als de Lhbtqia+ community, vrouwenrechten en emancipatie. Ze schilderde niet alleen individuen, maar ook hele families. Onderwerpen als moederschap en het vrouw-zijn, komen vaak terug in haar werk, maar op een oprechte, intieme en toen vooral gedurfde manier. Haar naakten waren eerlijk en niet ‘mooier gemaakt dan het was. Van hangende of kleine borsten, allerlei lichaamsvormen tot littekens. Neel laat met haar werk het leven zien zoals het komt.  

In weelderige kleuren en penseelstreken ving ze het uiterlijk, maar ook het innerlijk van de hoofdrolspelers op haar kleurrijke en imponerende schilderijen. Ze wist door de mensen heen te schilderen.

Wie zou jij graag terug willen zien in onze wekelijkse SundayScroll? Laat het ons weten via Instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish