SundayScroll #174: Wie is Zaha Mohammad Hadid

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van de geweldige architect Zaha Mohammad Hadid.
Zaha studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet. Na deze studie begon ze haar pad in de architectuur, ze volgende aan de Architectural Association in Londen.
Na haar afstuderen in 1978 werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture van architect Rem Koolhaas. In die hoedanigheid werkte ze mee aan de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. Na twee jaar gewerkt te hebben voor een werkgever startte ze in 1979 haar eigen bureau. Haar ontwerpen van die tijd paste binnen de deconstructivistische stijl.
Haar werk is geïnspireerd door het suprematisme van Malevitsj en El Lissitzky. Na een tijd werd haar werk minder bruut en confronterend. Van sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte Zaha daadna haar persoonlijke handtekening. Scherp afgelijnde vormen veranderen in gladde objecten en gebouwen met ronde welvingen.
Ze behaalde vervolgens de beste score bij verschillende internationale prijsvragen. Deze bleven allemaal omgebouwd. Het leverde haar wel in de architectenwereld bekendheid op waardoor ze in 1988 mee mocht doen aan de tentoonstelling Deconstructivist Architecture om het New Tories MoMA.
Haar eerste belangrijke ontwerp in Europa was in 1993, de brandweerkazerne op het fabrieksterrein van Vitra in Weil am Rhein. Vanaf dat moment werden de opdrachten op internationaal gebied alleen maar indrukwekkender. In 2002 ontwierp en bouwde ze een ski Hans in Innsbruck, in 2003 volgde het Contemporary Arts Center in Cincinnati en in 2005 het Centrale Gebouw van de BMW-fabriek in Leipzig en zo gaan de projecten maar door!
Haar werken bleven niet onopgemerkt. In 2004 ontving Zaha als eerste vrouwelijke architect de Pritzker Prize, genoemd de Nobelprijs voor de architectuur.
Haar laatste prijs ontving ze in 2016, De Royal Gold Medal van de Britse architecten organisatie- Royal Institute of British Architects .
Wie wil jij terug zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish