SundayScroll #174: Wie is Zaha Mohammad Hadid

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van de geweldige architect Zaha Mohammad Hadid.
Zaha studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet. Na deze studie begon ze haar pad in de architectuur, ze volgende aan de Architectural Association in Londen.
Na haar afstuderen in 1978 werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture van architect Rem Koolhaas. In die hoedanigheid werkte ze mee aan de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. Na twee jaar gewerkt te hebben voor een werkgever startte ze in 1979 haar eigen bureau. Haar ontwerpen van die tijd paste binnen de deconstructivistische stijl.
Haar werk is geïnspireerd door het suprematisme van Malevitsj en El Lissitzky. Na een tijd werd haar werk minder bruut en confronterend. Van sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte Zaha daadna haar persoonlijke handtekening. Scherp afgelijnde vormen veranderen in gladde objecten en gebouwen met ronde welvingen.
Ze behaalde vervolgens de beste score bij verschillende internationale prijsvragen. Deze bleven allemaal omgebouwd. Het leverde haar wel in de architectenwereld bekendheid op waardoor ze in 1988 mee mocht doen aan de tentoonstelling Deconstructivist Architecture om het New Tories MoMA.
Haar eerste belangrijke ontwerp in Europa was in 1993, de brandweerkazerne op het fabrieksterrein van Vitra in Weil am Rhein. Vanaf dat moment werden de opdrachten op internationaal gebied alleen maar indrukwekkender. In 2002 ontwierp en bouwde ze een ski Hans in Innsbruck, in 2003 volgde het Contemporary Arts Center in Cincinnati en in 2005 het Centrale Gebouw van de BMW-fabriek in Leipzig en zo gaan de projecten maar door!
Haar werken bleven niet onopgemerkt. In 2004 ontving Zaha als eerste vrouwelijke architect de Pritzker Prize, genoemd de Nobelprijs voor de architectuur.
Haar laatste prijs ontving ze in 2016, De Royal Gold Medal van de Britse architecten organisatie- Royal Institute of British Architects .
Wie wil jij terug zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via Instagram!

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?