SundayScroll #174: Wie is Zaha Mohammad Hadid

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de warme wonderenwereld van de geweldige architect Zaha Mohammad Hadid.
Zaha studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet. Na deze studie begon ze haar pad in de architectuur, ze volgende aan de Architectural Association in Londen.
Na haar afstuderen in 1978 werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture van architect Rem Koolhaas. In die hoedanigheid werkte ze mee aan de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. Na twee jaar gewerkt te hebben voor een werkgever startte ze in 1979 haar eigen bureau. Haar ontwerpen van die tijd paste binnen de deconstructivistische stijl.
Haar werk is geïnspireerd door het suprematisme van Malevitsj en El Lissitzky. Na een tijd werd haar werk minder bruut en confronterend. Van sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte Zaha daadna haar persoonlijke handtekening. Scherp afgelijnde vormen veranderen in gladde objecten en gebouwen met ronde welvingen.
Ze behaalde vervolgens de beste score bij verschillende internationale prijsvragen. Deze bleven allemaal omgebouwd. Het leverde haar wel in de architectenwereld bekendheid op waardoor ze in 1988 mee mocht doen aan de tentoonstelling Deconstructivist Architecture om het New Tories MoMA.
Haar eerste belangrijke ontwerp in Europa was in 1993, de brandweerkazerne op het fabrieksterrein van Vitra in Weil am Rhein. Vanaf dat moment werden de opdrachten op internationaal gebied alleen maar indrukwekkender. In 2002 ontwierp en bouwde ze een ski Hans in Innsbruck, in 2003 volgde het Contemporary Arts Center in Cincinnati en in 2005 het Centrale Gebouw van de BMW-fabriek in Leipzig en zo gaan de projecten maar door!
Haar werken bleven niet onopgemerkt. In 2004 ontving Zaha als eerste vrouwelijke architect de Pritzker Prize, genoemd de Nobelprijs voor de architectuur.
Haar laatste prijs ontving ze in 2016, De Royal Gold Medal van de Britse architecten organisatie- Royal Institute of British Architects .
Wie wil jij terug zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?