SundayScroll #176: Wie is Else Berg?

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixenin bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de wonderenwereld van Else Berg.

Op 19 februari in 1877 werd de geweldige kunstenaar Else berg geboren. De ouders van Else kwamen uit het westen van Pruisen, ze verhuisde later naar Ratinor in het oosten. Else werd geboren in een liberaal Joods gezin wat bestond uit zes kinderen.

Else kreeg de kans van haar ouders om een kunstopleiding te  gaan volgen in Berlijn.

In die tijd kreeg Else bezoek van haar Nederlandse vriend Mommie Schwarz. Hij was terug gekomen vanuit New York en schilderde ook. Zij gingen samen op pad naar Parijs om van dichtbij kennis op te nemen van de modernisering van de kunst.

Met deze kennis vestigde ze later definitief in Amsterdam, in Amsterdam stonden ze bekend als ‘ultra-modernen’. In 1913 sloten zij zich aan bij kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam.

Het werk van Else Berg is uitermate gevarieerd van stijl. Else liet zich inspireren door vele stromingen en de moderne kunst, waaronder luminaire en kubisme, toch gaf ze altijd haar eigen twist in haar werken.

Ze ontwikkelde haar eigen variant van het somber getinte expressionisme.

Helaas gooide de opkomst van de nazi’s roet in het eten. Veel familieleden vluchtte naar Engeland en Amerika. Maar Else en Mommie voelde zich aanvankelijk nog veilig in Amsterdam. Zoals zovele liberale Joden weigerden zij de Jodenster te dragen toen dat verplicht werd, zij doken toen onder in Baambrugge. Uiteindelijk keerde zij terug naar Amsterdam, maar werden hier verraden.

Op 12 november 1942 werden ze opgepakt en via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Zeven dagen nadat zij werden opgepakt werden zij vermoord.

Else berg overleed op 19 november 1942.

Haar werken kun je nog bewonderen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Alkmaar en het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?