SundayScroll #176: Wie is Else Berg?

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixenin bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de wonderenwereld van Else Berg.

Op 19 februari in 1877 werd de geweldige kunstenaar Else berg geboren. De ouders van Else kwamen uit het westen van Pruisen, ze verhuisde later naar Ratinor in het oosten. Else werd geboren in een liberaal Joods gezin wat bestond uit zes kinderen.

Else kreeg de kans van haar ouders om een kunstopleiding te  gaan volgen in Berlijn.

In die tijd kreeg Else bezoek van haar Nederlandse vriend Mommie Schwarz. Hij was terug gekomen vanuit New York en schilderde ook. Zij gingen samen op pad naar Parijs om van dichtbij kennis op te nemen van de modernisering van de kunst.

Met deze kennis vestigde ze later definitief in Amsterdam, in Amsterdam stonden ze bekend als ‘ultra-modernen’. In 1913 sloten zij zich aan bij kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam.

Het werk van Else Berg is uitermate gevarieerd van stijl. Else liet zich inspireren door vele stromingen en de moderne kunst, waaronder luminaire en kubisme, toch gaf ze altijd haar eigen twist in haar werken.

Ze ontwikkelde haar eigen variant van het somber getinte expressionisme.

Helaas gooide de opkomst van de nazi’s roet in het eten. Veel familieleden vluchtte naar Engeland en Amerika. Maar Else en Mommie voelde zich aanvankelijk nog veilig in Amsterdam. Zoals zovele liberale Joden weigerden zij de Jodenster te dragen toen dat verplicht werd, zij doken toen onder in Baambrugge. Uiteindelijk keerde zij terug naar Amsterdam, maar werden hier verraden.

Op 12 november 1942 werden ze opgepakt en via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Zeven dagen nadat zij werden opgepakt werden zij vermoord.

Else berg overleed op 19 november 1942.

Haar werken kun je nog bewonderen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Alkmaar en het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?