Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixenin bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die zachte kunstwerken creëert, waarin we kunnen liggen en wegdromen naar de mooiste kleurrijke werelden. Welkom in de wonderenwereld van Else Berg.
Op 19 februari in 1877 werd de geweldige kunstenaar Else berg geboren. De ouders van Else kwamen uit het westen van Pruisen, ze verhuisde later naar Ratinor in het oosten. Else werd geboren in een liberaal Joods gezin wat bestond uit zes kinderen.
Else kreeg de kans van haar ouders om een kunstopleiding te gaan volgen in Berlijn.
In die tijd kreeg Else bezoek van haar Nederlandse vriend Mommie Schwarz. Hij was terug gekomen vanuit New York en schilderde ook. Zij gingen samen op pad naar Parijs om van dichtbij kennis op te nemen van de modernisering van de kunst.
Met deze kennis vestigde ze later definitief in Amsterdam, in Amsterdam stonden ze bekend als ‘ultra-modernen’. In 1913 sloten zij zich aan bij kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam.
Het werk van Else Berg is uitermate gevarieerd van stijl. Else liet zich inspireren door vele stromingen en de moderne kunst, waaronder luminaire en kubisme, toch gaf ze altijd haar eigen twist in haar werken.
Ze ontwikkelde haar eigen variant van het somber getinte expressionisme.
Helaas gooide de opkomst van de nazi’s roet in het eten. Veel familieleden vluchtte naar Engeland en Amerika. Maar Else en Mommie voelde zich aanvankelijk nog veilig in Amsterdam. Zoals zovele liberale Joden weigerden zij de Jodenster te dragen toen dat verplicht werd, zij doken toen onder in Baambrugge. Uiteindelijk keerde zij terug naar Amsterdam, maar werden hier verraden.
Op 12 november 1942 werden ze opgepakt en via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Zeven dagen nadat zij werden opgepakt werden zij vermoord.
Else berg overleed op 19 november 1942.
Haar werken kun je nog bewonderen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Alkmaar en het Stedelijk Museum van Amsterdam.