SundayScroll #178: Wie is Joy Labinjo?

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die de grenzen van onze fantasie oprekt en met talloze materialen speelt. Deze week lichten wij de geweldige kunstenaar Joy Labinjo uit!

 
Joy Labinjo werd geboren in 1994 in Dagenham in Engeland. In Dagenham groeide ze haar eerste deel van haar jeugd op, later verhuisde ze naar Stevenage. 
Op de middelbare school vond Joy haar passie voor kunst. Om haar passie voort te zetten verhuisde Labinjo naar Newcastle upon Tyne om haar opleiding (beeldende kunst) aan de Newcastle University voort te zetten. Joy was een van de weinige gekleurde studenten binnen deze studie.

In het derde leerjaar studeerde Joy in Wenen, in deze tijd was Joy zich aan het voorbereiden op het schrijven van haar proefschrift over jonge Britse kunstenaars. Maar haar onderwerp veranderde nadat Joy zelf enkele racistische ervaringen had meegemaakt. Hierdoor wilde ze zich meer verdiepen in de Britse zwarte kunst beweging van de jaren tachtig.

Ze onderzocht kunstenaars zoals Sonia Boyce, Claudette Johnsons, Keith Piper en Lubaina Himid, deze kunstenaars inspireerde haar om kunst te maken die betrekking hebben tot haar identiteit.

Joy raakte gemotiveerd om kunst te maken waarin zwarte individuen centraal stonden, ze liet zich inspireren door oude familie fotoalbums die ze tijdens haar kerstvakantie bij haar thuis vond. Door middel van collages van deze foto’s creëerde ze de composities voor haar schilderijen.

Labinjo kreeg steeds meer aandacht voor haar schilderijen met zwarte figuren in alledaagse situaties. Joy liet zich eerst inspireren door de oude familie foto’s maar later maakte ze ook gebruik van Instagram-berichten om composities en nieuwe omgevingen te creëeren voor haar schilderijen.

In de schilderijen maakt ze gebruik van levendige kleuren, interessante patroniemen en gedurfde penseelstreken. Voor haar werk kreeg ze in 2017 ook The Woon Art Prize.

Ze heeft ook al mogen exposeren in Tiwani Contemporary Gallery, The Breeder art gallery in Athene en Tiwani Contemporary in Lagos.

Momenteel zijn er geen exposities on display maar we houden jullie graag op de hoogte!

Wil je meer weten over Joy Labinjo? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?