Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: Brits-Iraanse kunstenaar Soheila Sokhanvari.
In 1964 werd Soheila geboren in Iran, in 1978 verliet Soheila Iran om zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen.
Soheila’s werken gaan over het hedendaagse politieke landschap met een focus op de Iraanse revolutie van 1979. Ze voelt zich aangetrokken tot gebeurtenissen en trauma’s die in het collectieve bewustzijn blijven hangen. In haar Iraanse ruwe olie op papiertekeningen, geconfronteerd met politieke gebeurtenissen en trauma’s van de hedendaags Iraanse politiek die onmogelijk weer te geven zijn, speelt ze met betekenis en materialiteit. Ruwe olie als de kostbaarste grondstof van de moderne tijd raakt ons allemaal en richt zich op onze relatie tot dit materiaal. De tekeningen vertellen het verhaal van het massaconsumptiemaatschappij en de energiehongerige wereld.
Ze is geïnteresseerd in de praktijk van magisch realisme, symboliek en allegorie die politiek en sociaal commentaar mogelijk maken door middel van poëzie, metaforen en subteksten. Haar werk omvat ook het gebruik van gevonden voorwerpen, van taxidermie tot echte verlopen paspoorten. Het concept van politiek, sociaal en het individu blijft de kern van haar zorg en richt zich op onze collectie trauma’s en bewustzijn.
Rebel Rebel
In de expositie van Soheila genaamd ‘’Rebel Rebel’’ toont 27 prachtige portretten van feministische iconen uit het pre-revolutionaire Iran. De tentoonstelling brengt hulde aan de moed van deze vrouwelijke iconen, die hun carrière nastreefden in een cultuur die gecharmeerd was van de westerse stijl maar niet van haar vrijheden. Tot deze power vrouwen behoren: Roohangiz Saminejad, de eerste geopenbaarde actrice die in een Perzische film optrad; de controversiële modernistische dichteres Forough Farrokhzad; en de vooraanstaande intellectueel en schrijfster Simin Dāneshvar.
De expositie is tot en met 26 februari 2023 te zien in Barbican Art Gallery in Londen.
Wie wil jij terug zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via Instagram!