SundayScroll #184: Wie is Catherine Opie

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week de geweldige fotograaf Catherine Opie!

Catherine Opie werd geboren in Sandysky, Ohio, in 1961. Al vroeg ontdekte zij haar liefde voor fotografie, ze ontdekte het werk van fotograaf Lewis Hine. Lewis benaderde situatie van kinderarbeiders aan het begin van de 20e eeuw, dit legde hij vast. Geïnspireerd door de beelden van Hine vroeg ze voor haar negende verjaardag om een camera. Haar ouders hadden een Kodak Instamatic toen der tijd voor haar gekocht. Ze begon met het fotograferen van haar familie en de buurt, ze toonde fascinatie voor de gemeenschap die tot de dag van vandaag voortduurt. Om haar passie voor fotografie nog meer te ontwikkelen ging Catherine naar het San Francisco Art Institute in 1985. Met haar afstudeer project onderzocht ze de geplande wijken van Valencia.

In de vroegere series van Catherine genaamd ´´Being and Having´´ (1993-1997) vertoonde zij beelden van haar vrienden in de lesbische en homogemeenschap in Los Angeles. Waarbij traditionele portretfotografie werd gecombineerd met minder traditionele onderwerpen. Met een ander project van haar genaamd ‘Freeways’ legde ze de snelwegen rond haar huis in Los Angeles vast in composities die mensen en auto’s uitsluiten. Toch wendde Catherine ze zich in haar project ‘Domestic’ opnieuw tot de lesbische gemeenschap voor haar onderwerpen, waarbij ze koppels thuis fotografeerde.

Catherine is geïnteresseerd in hoe identiteiten worden gevormd door onze omgeving. Haar werk wordt geïnformeerd door haar identiteit als een open lesbienne. Haar werken brengen persoonlijk en politiek in evenwicht. Haar portretten brengen queers op de voorgrond die normaal gesproken het zwijgen wordt opgelegd door maatschappelijke normen.

 

Tentoonstellingen

De fotograaf had solotentoonstellingen in het Museum of Contemporary Art Los Angeles, Saint Louis Art Museum, The Photographers’Gallery Londen en nog veel meer! Momenteel straalt Catherine Opie met haar werk ‘Binding Ties’ in het geweldige museum Heide in Australië!

 

Welke kunstenaar zou jij graag terug willen zien op jouw zondag? Laat het ons weten via Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish