SundayScroll #184: Wie is Catherine Opie

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week de geweldige fotograaf Catherine Opie!

Catherine Opie werd geboren in Sandysky, Ohio, in 1961. Al vroeg ontdekte zij haar liefde voor fotografie, ze ontdekte het werk van fotograaf Lewis Hine. Lewis benaderde situatie van kinderarbeiders aan het begin van de 20e eeuw, dit legde hij vast. Geïnspireerd door de beelden van Hine vroeg ze voor haar negende verjaardag om een camera. Haar ouders hadden een Kodak Instamatic toen der tijd voor haar gekocht. Ze begon met het fotograferen van haar familie en de buurt, ze toonde fascinatie voor de gemeenschap die tot de dag van vandaag voortduurt. Om haar passie voor fotografie nog meer te ontwikkelen ging Catherine naar het San Francisco Art Institute in 1985. Met haar afstudeer project onderzocht ze de geplande wijken van Valencia.

In de vroegere series van Catherine genaamd ´´Being and Having´´ (1993-1997) vertoonde zij beelden van haar vrienden in de lesbische en homogemeenschap in Los Angeles. Waarbij traditionele portretfotografie werd gecombineerd met minder traditionele onderwerpen. Met een ander project van haar genaamd ‘Freeways’ legde ze de snelwegen rond haar huis in Los Angeles vast in composities die mensen en auto’s uitsluiten. Toch wendde Catherine ze zich in haar project ‘Domestic’ opnieuw tot de lesbische gemeenschap voor haar onderwerpen, waarbij ze koppels thuis fotografeerde.

Catherine is geïnteresseerd in hoe identiteiten worden gevormd door onze omgeving. Haar werk wordt geïnformeerd door haar identiteit als een open lesbienne. Haar werken brengen persoonlijk en politiek in evenwicht. Haar portretten brengen queers op de voorgrond die normaal gesproken het zwijgen wordt opgelegd door maatschappelijke normen.

 

Tentoonstellingen

De fotograaf had solotentoonstellingen in het Museum of Contemporary Art Los Angeles, Saint Louis Art Museum, The Photographers’Gallery Londen en nog veel meer! Momenteel straalt Catherine Opie met haar werk ‘Binding Ties’ in het geweldige museum Heide in Australië!

 

Welke kunstenaar zou jij graag terug willen zien op jouw zondag? Laat het ons weten via Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?