Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week kunstenaar, dichter, muzikant en designer Florine Stettheimer (1971)!
De multidisciplinair kunstenaar Stettheimer was een kunstenaar, die haar tijd ver vooruit was. Met haar vrouwelijke faux-naïf stijl betoverde zij de kunstwereld van de 20e eeuw en nog steeds! Ondanks dat ze vele academische schilderstijlen beheerste, ontwikkelde Stettheimer namelijk haar eigen jeugdige manier van schilderen. Tijdens haar leven zijn haar werken maar liefst 40 keer tentoongesteld in musea zoals het Museum of Modern Art, en op de door haar georganiseerde en beruchte Stettheimer Salons in zowel Parijs als New York. Deze Salon waren niet alleen geweldig en spectaculair om mee te maken, maar ook ‘vooruitstrevend’ voor de 20e eeuw. Hier konden bezoekers namelijk volledig zichzelf zijn. Daarnaast exposeerde ze haar werk tijdens Stettheimer salons, voordat het in de musea kwam te hangen. Haar werk en dat van kunstenaar Georgia O’Keeffe (1887) waren de eerste Amerikaanse vrouwelijke werken die in Europa tentoongesteld werden. Ook was Stettheimer de eerste kunstenaar die feministische naaktportretten schilderde en de controverse over ras en seksuele voorkeur sterk aankaartte in haar kunst. Stettheimer staat vooral bekend om haar vier monumentale schilderijen die haar aristieke ‘kathedralen’ van New York weergeven: Broadway, Wall Street, Fifth Avenue en de drie grote kunstmusea van New York.
Het indrukwekkende leven van Stettheimer begon in Amerika in 1871. Hier groeide ze op met haar moeder, broertje en vier zussen. Op jonge leeftijd verdween haar vader naar Australië en verliet het gezin. Na het vertrek van haar vader ontwikkelde Florine Stettheimer een hechte band met haar moeder en twee zussen Caroline (Carrie) en Henrietta (Ettie). Samen met haar creatieve zussen stond de kunstenaar bekend als de “Stetties”.
De kunstenaar leefde een bewogen leven en vanaf haar tiende levensjaar reisde ze met haar moeder en haar twee zussen ieder jaar heen en weer tussen Europa en Amerika. Tijdens deze jaren spendeerde zij de rest van haar tijd op een Duitse kostschool. Hier ontwikkelde Stettheimer haar artistieke talent, en dit bleef niet onopgemerkt. Ze kreeg namelijk privé tekenles van een van de vooruitstrevende docenten op haar school. Ook toen zij na vijf jaar verhuisde naar Berlijn, bleef Stettheimer tekenlessen volgen.
Stettheimers liefde voor kunst werd verder aangewakkerd door het vele reizen door Europa. Tijdens haar reizen door Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland bezocht ze zoveel mogelijk musea en tentoonstellingen. Zo leerde ze zichzelf de kunstgeschiedenis. Stettheimer bestudeerde de oude meesters, alle beroemde kunstenaars van voor 1800. Ze bestudeerde hun werk niet alleen, maar bekritiseerde deze ook!
Stettheimer bleef haar leven lang een ware wereldreiziger. Zo volgde ze opleidingen in Duitsland, Parijs en New York. Op deze opleidingen leerde ze de traditionele academische manier van schilderen. Dit zijn nog niet de stijlen waar de kunstenaar uiteindelijk beroemd mee is geworden. Haar eigen stijl vond ze pas jaren na het afronden van haar opleidingen.
Na haar studie in New York, vertrok zij naar Parijs waar ze zich sterk liet inspireren door het Russisch ballet. Hier begon Stettheimers carrière in de mode en ontwierp ze adembenemende kostuums voor de avant-garde opera, Four Saints in Three Acts. Maar haar artistieke talent stopte niet bij ontwerpen en schilderen, Stettheimer schreef namelijk ook haar eigen opera: Orphée des Quat’z Arts, waar ze ook haar eigen kostuums voor ontwierp.
Tijdens de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog vluchtte de kunstenaar terug naar New York. Gegrepen door het bruisende, emotionele en snelle leven in New York besloot Stettheimer haar conventionele schilderstijl aan de kant te zetten en haar gevoel te volgen. Dit leidde tot haar sensationele modernistische kunstwerken met prachtige felle kleuren die het bruisende leven van Manhattan tot leven wekken.
Tot haar laatste levensjaren heeft Stettheimer gewerkt aan haar vier monumentale werken, die zij de Cathedral Paintings noemde. In deze werken herdacht zij wat de artistieke heiligdommen van New York waren: Broadway, Wall Street, Fifth Avenue en de drie grote kunstmusea van New York: Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art en het Whitney Museum of American Art. Tot een paar weken voor haar dood heeft Florine Stettheimer gewerkt aan haar The Cathedrals of Art.
Mocht je in New York zijn.. Alle vier haar iconishe schilderijen zijn te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York, dus als je ooit in de buurt bent is dit zeker een must see! En anders, scroll dan even lekker terug naar deze scroll.