SundayScroll #186: Wie is Rana Begum

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de grensverleggende visuele kunstenaar Rana Begum (1977) 

Toen Rana Begum 8 jaar oud was verhuisde ze met haar familie van Bangladesh naar Engeland waar zij de rest van haar jeugd doorbracht. Haar kunst is sterk geïnspireerd door de architectuur en kunst uit haar geboortestad Bangladesh. 

Hoewel Begum maar zes jaar in India heeft doorgebracht, is zij altijd gefascineerd door de kleurrijke en indrukwekkende Indo-Islamitische gebouwen uit haar geboortestad. Veel van haar werken zijn hier ook op geïnspireerd zoals bijvoorbeeld het werk Catching colour, een ballonachtige sculptuur vol prachtige kleuren. Een betoverd kunstwerk, dat lijkt te zweven tussen de flats op Botanic Square in City Island. 

De veelzijdige kunstenaar laat zich verder sterk inspireren door de geometrische en abstracte kunststromingen. Haar werk is een overduidelijke mix van minimalisme en constructivisme waarin zij met verfijnde vormen en abstracte constructies de grenzen tussen de beeldhouwkunst, schilderkunst en architectuur vervaagt. Begum gebruikt in haar werk veel industriële materialen zoals staal, aluminium, koper en hout. In haar sculpturen, van gaas, hout, en vele andere materialen, experimenteert zij met allerlei uiteenlopende tinten, van pastelroze tot neon groen.

Licht speelt een fundamentele rol in de werken van Begum. Wanneer je om haar werken heen wandelt zal je merken dat de sculptuur, en de ruimte die deze vult, verandert met iedere stap die je neemt. Begum betovert niet alleen ons, maar ook de ruimte die haar werken in beslag neemt. Zo ook het kunstwerk, mesh. Het object is opgebouwd uit ontelbare lagen gaas in verschillende pastelkleuren. Hierdoor wordt het licht op verschillende manieren weerkaatst en geabsorbeerd. En zorgt het kunstwerk voor een prachtige dynamische gelaagdheid van schaduw en licht. 

Rana’s laatste expositie ‘Dappled light’ is net afgelopen en de kunstenaar is druk bezig met haar volgende project! Wil je in de tussentijd meer over haar te weten komen? Volg haar dan op instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish