Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week: een kunstenaar, die internationaal vooral berucht is vanwege haar gigantische en geweldige spinnen, welkom in de magische wereld van alleskunner Louise Bourgeois (1911- 2010).
Louise Bourgeois groeide op in Parijs en voordat ze zich volledig stortte op haar kunst, begon ze eerst aan een studie wiskunde op de bekende Franse universiteit , De Sorbonne. Haar creativiteit kwam al vroeg tot uiting in het familiebedrijf van haar ouders. In deze Parijse weverij restaureerde de familie grote versleten wandtapijten, waar ook Bourgeois meehielp door ontbrekende scènes terug te tekenen. Ze had allesbehalve een gemakkelijke en rustige jeugd vanwege onder andere het vreemdgaan van haar vader en de relatie tussen haar en de rest van de familie. Deze traumatische jeugdervaringen blijven de rest van haar leven een leidend thema in haar kunst.
Haar grote liefde Robert Goldwater, een Amerikaanse kunsthistoricus,ontmoette ze in Parijs. Na hun huwelijk verhuisde ze naar New York, waar ze samen met hem drie zonen kreeg. De kunstenaar focuste zich hier op de schilderkunst, maar wendde zich later ook tot het maken van grote beelden. Zo maakte ze bijvoorbeeld grote houten sculpturen op het dak van haar eigen appartement. Ze varieerde maar al te graag tussen het gebruik van vorm, materiaal en grootte. Al blijven vaak dezelfde thema’s in haar werk zichtbaar als eenzaamheid, jaloezie, woede en angst.
Kunst was haar hulpmiddel om met haar gedachten en slapeloosheid om te gaan. Zo tekende ze dag en nacht wolken- tekeningen, en zette zo haar emoties om in kunst.
In 1982 kreeg Bourgeois 71 jaar oud haar eerste overzichtstentoonstelling in The Museum of Modern Art, New York. Hierna begon ze met het maken van enorme installaties van de beruchte spinnen (Maman’s), Cellls, die hele kamers opvulden en bungelende confronterende stoffen lijven, die ze ophing aan het plafond. Al die tijd bleef ze tekeningen maken en uiteindelijk keerde Louise Bourgeois terug naar de prentkunst. Een kunstenaar, die met haar enorme veelzijdige oeuvre laat zien, dat kunst heling is, niet alleen voor de kijker, maar ook de kunstenaar.
Wie zou jij terug willen zien in onze SundayScrolls? Laat het ons weten via Instagram!