Sundayscroll #188 Wie is Roxette Capriles

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de kunstenaar Roxette Capriles (1993), die met kunst waarde weet te geven aan alledaagse objecten. 

Roxette Capriles werd in 1993 geboren in curaçao, hier begon de kunstenaar al vroeg met het maken van kunst. Capriles word sterk geïnspireerd door haar herinneringen aan haar jeugd op Curaçao en het huis van haar oma. Hier raakte Capriles gefascineerd door het Rooms-katholieke geloof en en de bijhorende beeldcultuur, maar ook door de voor mensen persoonlijke betekenis. Na haar afstuderen aan het Instituto Buena Bista,  kwam ze al snel terecht in Nederland, waar ze door studeerde aan de Willem de Kooning Academie. Ze won hier de belangrijke Drempelprijs, met het werk ‘Rots in Brand’. In 2017 keerde Capriles terug naar Curaçao voor haar kunst en om workshops te geven aan studenten van het Instituto Buena Bista.

In alles wat Capriles maakt, staat  betekenis geven aan objecten voorop. Haar filosofie is, dat we de omgeving positief kunnen veranderen door waarde toe te kennen aan de simpele dingen om ons heen.

Zo werkt de kunstenaar het liefst met afgedankte spullen of door andere mensen ‘afgedankte’ spullen uit de 1-euro winkel. Dit wordt goed zichtbaar in het kunstproject “Treasure Junk” in het Treasure Junk Museum in 2019. Dit werk bestond alleen uit items uit de 1-euro winkel, en ze wilde het publiek confronteren en aanzetten om na te denken over de vraag: “Wanneer is een object museumwaardig?” 

De kunstenaar zoekt maar al te graag de interactie van het publiek op binnen diverse stadia van haar werk; van het maakproces tot het eindresultaat. Op deze manier wil ze het publiek stimuleren om stil te staan bij de manier waarop kunst hen beïnvloedt. En onderzoekt ze voortdurend de rol van kunstenaar in de samenleving.

Capriles is trots onderdeel, onder de naam Anartist Vineyard,  van de beroemde Vogueing family;  House of Vineyard. Ter ere van dit collectief  tovert Capriles, in de zomer van 2023 haar atelier om tot een levend archief, een centrale plek waar de ballroom community samen kan komen en de geschiedenis van de afgelopen tien jaar kan verzamelen.

Het atelier van Capriles moet zo een plek zijn, waar de geschiedenis samen kan komen en een geheel kan vormen. Momenteel woont en werkt Capriles in Rotterdam.

Meer zien van Roxette Capriles? Volg haar op instagram en bekijk haar werk in de kunsthal

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?