Sundayscroll #188 Wie is Roxette Capriles

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de kunstenaar Roxette Capriles (1993), die met kunst waarde weet te geven aan alledaagse objecten. 

Roxette Capriles werd in 1993 geboren in curaçao, hier begon de kunstenaar al vroeg met het maken van kunst. Capriles word sterk geïnspireerd door haar herinneringen aan haar jeugd op Curaçao en het huis van haar oma. Hier raakte Capriles gefascineerd door het Rooms-katholieke geloof en en de bijhorende beeldcultuur, maar ook door de voor mensen persoonlijke betekenis. Na haar afstuderen aan het Instituto Buena Bista,  kwam ze al snel terecht in Nederland, waar ze door studeerde aan de Willem de Kooning Academie. Ze won hier de belangrijke Drempelprijs, met het werk ‘Rots in Brand’. In 2017 keerde Capriles terug naar Curaçao voor haar kunst en om workshops te geven aan studenten van het Instituto Buena Bista.

In alles wat Capriles maakt, staat  betekenis geven aan objecten voorop. Haar filosofie is, dat we de omgeving positief kunnen veranderen door waarde toe te kennen aan de simpele dingen om ons heen.

Zo werkt de kunstenaar het liefst met afgedankte spullen of door andere mensen ‘afgedankte’ spullen uit de 1-euro winkel. Dit wordt goed zichtbaar in het kunstproject “Treasure Junk” in het Treasure Junk Museum in 2019. Dit werk bestond alleen uit items uit de 1-euro winkel, en ze wilde het publiek confronteren en aanzetten om na te denken over de vraag: “Wanneer is een object museumwaardig?” 

De kunstenaar zoekt maar al te graag de interactie van het publiek op binnen diverse stadia van haar werk; van het maakproces tot het eindresultaat. Op deze manier wil ze het publiek stimuleren om stil te staan bij de manier waarop kunst hen beïnvloedt. En onderzoekt ze voortdurend de rol van kunstenaar in de samenleving.

Capriles is trots onderdeel, onder de naam Anartist Vineyard,  van de beroemde Vogueing family;  House of Vineyard. Ter ere van dit collectief  tovert Capriles, in de zomer van 2023 haar atelier om tot een levend archief, een centrale plek waar de ballroom community samen kan komen en de geschiedenis van de afgelopen tien jaar kan verzamelen.

Het atelier van Capriles moet zo een plek zijn, waar de geschiedenis samen kan komen en een geheel kan vormen. Momenteel woont en werkt Capriles in Rotterdam.

Meer zien van Roxette Capriles? Volg haar op instagram en bekijk haar werk in de kunsthal

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?