Sundayscroll #188 Wie is Roxette Capriles

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de kunstenaar Roxette Capriles (1993), die met kunst waarde weet te geven aan alledaagse objecten. 

Roxette Capriles werd in 1993 geboren in curaçao, hier begon de kunstenaar al vroeg met het maken van kunst. Capriles word sterk geïnspireerd door haar herinneringen aan haar jeugd op Curaçao en het huis van haar oma. Hier raakte Capriles gefascineerd door het Rooms-katholieke geloof en en de bijhorende beeldcultuur, maar ook door de voor mensen persoonlijke betekenis. Na haar afstuderen aan het Instituto Buena Bista,  kwam ze al snel terecht in Nederland, waar ze door studeerde aan de Willem de Kooning Academie. Ze won hier de belangrijke Drempelprijs, met het werk ‘Rots in Brand’. In 2017 keerde Capriles terug naar Curaçao voor haar kunst en om workshops te geven aan studenten van het Instituto Buena Bista.

In alles wat Capriles maakt, staat  betekenis geven aan objecten voorop. Haar filosofie is, dat we de omgeving positief kunnen veranderen door waarde toe te kennen aan de simpele dingen om ons heen.

Zo werkt de kunstenaar het liefst met afgedankte spullen of door andere mensen ‘afgedankte’ spullen uit de 1-euro winkel. Dit wordt goed zichtbaar in het kunstproject “Treasure Junk” in het Treasure Junk Museum in 2019. Dit werk bestond alleen uit items uit de 1-euro winkel, en ze wilde het publiek confronteren en aanzetten om na te denken over de vraag: “Wanneer is een object museumwaardig?” 

De kunstenaar zoekt maar al te graag de interactie van het publiek op binnen diverse stadia van haar werk; van het maakproces tot het eindresultaat. Op deze manier wil ze het publiek stimuleren om stil te staan bij de manier waarop kunst hen beïnvloedt. En onderzoekt ze voortdurend de rol van kunstenaar in de samenleving.

Capriles is trots onderdeel, onder de naam Anartist Vineyard,  van de beroemde Vogueing family;  House of Vineyard. Ter ere van dit collectief  tovert Capriles, in de zomer van 2023 haar atelier om tot een levend archief, een centrale plek waar de ballroom community samen kan komen en de geschiedenis van de afgelopen tien jaar kan verzamelen.

Het atelier van Capriles moet zo een plek zijn, waar de geschiedenis samen kan komen en een geheel kan vormen. Momenteel woont en werkt Capriles in Rotterdam.

Meer zien van Roxette Capriles? Volg haar op instagram en bekijk haar werk in de kunsthal

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish