Support My Dear Jolie

Het is een tijdje geleden sinds ik weer wat heb geschreven voor The TittyMag, maar ik ben blij dat ik terug ben. In het verleden heb ik altijd geschreven over mentale gezondheid, maar altijd vanuit persoonlijke ervaringen. Deze keer gaan we het anders doen, we willen graag ons podium bieden aan een ander. Iemand die diep in mijn hart zit, iemand die mij veel leert over de wereld vanuit een perceptie die ikzelf niet ervaar. Het is weer de tijd van internationale vrouwendag en de Women’s March. Jolie is misschien geen vrouw, maar wel een femme en femmes horen ook bij de emancipatie van vrouwen. In deze tijden wil ik vragen of jullie mijn prachtige Jolie kunnen steunen. 

Jolie en ik zitten op dezelfde kunstacademie en meteen was er een mooie connectie tussen ons. Allebei zijn wij op ons eigen manier, een minderheid binnen de hedendaagse maatschappij. Wij hebben een sterke en wederzijdse empathie voor elkaars situatie. Altijd hebben wij begrip gehad voor elkaars beperkingen die wij moeten doorstaan in deze wereld en wat voor impact dat heeft op onze mentale gezondheid. 

De reden waarom ik dit interview wil doen is, omdat ik support zoek voor Jolie’s gender affirming operaties.  Jolie heeft een crowdfund gestart en hopelijk kunnen wij met dit interview mensen vinden die Jolie willen steunen. Buiten support zoeken, kunnen wij samen mensen educatie geven over de onderwerpen zoals non-binair, transgender en de beperkingen voor hen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. 

Angel-Rose: Hello beautiful! Ten eerste, ben ik super trots op dat je zo open bent over jou als persoon en de momenten die jij ervaart durft te delen met de buitenwereld. Laten we “easy” beginnen. Waarom een crowdfund? 

Jolie: Omdat ik een money hungry bitch ben die graag misbruik maakt van een zielig verhaal toch? 

A-R: OMG TEAAAA 

J: Nee grapje! Er is op dit moment simpelweg geen andere optie voor mij. De zorgverzekeraars willen de operaties voor mij niet vergoeden. Mijn eigen inkomen is heel laag en die van mijn ouders is ook niet groot genoeg om zomaar even 8000 euro op te hoesten. Een zeer goede vriendin van mij heeft haar operatie kunnen betalen met behulp van donaties en toen dacht ik: “Why not try it!?”. Zelf spaar ik elke cent die ik over heb, maar ik hoop om met mijn crowdfund sneller mijn doel te behalen.

A-R: Recent heb jij mij geleerd dat de zorgverzekeraars in Nederland, heel beperkt zijn in het hulp aanbieden aan non binaire/trans mensen. Het was schrikbarend om te horen, dat bijvoorbeeld behandelingen aan het gezicht die wel worden aangeboden, alleen gebaseerd zijn op schoonheidsidealen van witte Scandinavische vrouwen. Wat kan jij ons vertellen over deze problematiek? 

J: De Nederlandse gezondheidszorg voor transgenders is discriminerend naar non binaire identiteiten, maar ook naar binaire trans personen. Niet zolang geleden, moesten trans personen bijvoorbeeld een operatie ondergaan om onvruchtbaar te worden. Dat was de enige optie om wettelijk van geslacht veranderen. Nog vóór 2014, was deze wet er en zei de overheid dus in feite dat transgender personen geen kinderen mochten krijgen. 

Ook de roots van de transgender zorg, zijn problematisch. Zo was het vroeger binnen de transgender zorg niet ongewoon om verteld te worden door medische professionals, dat ze jou niet willen helpen met jouw transitie. Dit was omdat ze niet een “mooie” man of vrouw van jou konden maken. Bijvoorbeeld, trans vrouwen die “te mannelijk” van uiterlijk of gedrag waren, mochten niet in transitie gaan. De zorg ging voornamelijk over het uitgummen van transgender personen en niet over het daadwerkelijk helpen en ondersteunen van ons. Vanwege dat de zorg gebaseerd is op het onzichtbaar maken van trans personen, is het gebaseerd op cisgender schoonheidsidealen. Aangezien wij ons bevinden in Nederland, zijn de schoonheidsidealen die de chirurgen aanhouden, ook gebaseerd op die van de Europese witte uiterlijkheden. Je mag niet zelf jouw chirurgen en behandelaren kiezen als trans persoon.  Als je dat wel doet, dan wordt er niets vergoed.

Wil je bijvoorbeeld een operatie ondergaan die jouw gezicht vrouwelijker maakt? Dan doen de chirurgen de ingreep op basis van hun eigen visie over hoe een vrouw eruit moet zien. De ideale vrouw volgens hun visie, is een witte Scandinavisch ogende vrouw. Velen willen dat niet ondergaan, ik zelf ervaar nu extreem veel discomfort en dysforie vanwege mijn lichaam. Ik kan het niet riskeren om een operatie te ondergaan die niet het resultaat geeft wat ik nodig heb. Er komt nu langzaam hier meer verandering in, maar helaas wordt er nog steeds niet goed geluisterd naar ons.

A-R: Toen ik op sociale media jouw crowdfund deelde kreeg ik negatieve reacties. Eerst vond ik het niet relevant om dit te delen want, waarom zou ik negativiteit verspreiden naar de ander? Alleen nu wij het hebben over de problematiek rondom acceptatie van non binaire/trans mensen, dus nu vind ik het wel relevant. Mensen vonden het raar dat jij vraagt om geld hiervoor. Er waren opmerkingen zoals: “De meeste trans mensen zijn niet eens gelukkig na hun operaties, dus waarom zou ik dan geld geven, dat heeft toch geen nut.  Wat is het nou, is het een hij of een zij?”.  Persoonlijk denk ik dat mensen echt gewoon niet snappen wat dit met een mens kan doen mentaal, hoe slopend kan zijn dat je niet jezelf kan zijn. Kan je misschien iets met ons delen over hoe jij hier doorheen gaat?

J: Ik heb jaren geprobeerd mijn gevoelens te negeren, radicaal van mezelf te houden en zelfs een binair leven te leiden. Een hele tijd heb ik geprobeerd te leven als een binaire trans vrouw, maar het lukte niet. Deze gevoelens zijn niet weg te werken met het leren om van jezelf te houden, yoga, en veel water drinken. Elke dag leef ik in een haat-liefde verhouding met mijn lichaam. Voor mij is deze stap, een ondernemende stap naar zelfacceptatie, een stap naar radical self love. Vaak krijgen trans personen te horen dat wij ons lichaam verpesten. Wij moeten accepteren hoe het is en moeten gewoon van onszelf houden. Voor de meeste trans personen waaronder ikzelf, is een medische transitie juist de stap naar zelfacceptatie. Het is letterlijk onze manier om voor onszelf te zorgen. 

Trans personen gaan in transitie vanwege zelfacceptatie, niet vanwege zelfhaat. 

A-R: Ik vroeg mij af of jij ons educatie kan geven over de veiligheid van trans/non binaire mensen? Wat doet die angst met jou? In het ene land is het tien keer gevaarlijker om trans/non binair te zijn dan het ander land, maar dat maakt niet minder problematisch dat mensen haatdragend/agressief gedrag heeft naar deze communities. 

J: Ik weet letterlijk niet meer hoe vaak ik zowel verbaal als fysiek aangevallen ben hier in Nederland, omdat ik trans ben. Dit is extreem veel gebeurd en het gebeurt nog steeds. Wettelijk gezien zijn trans personen veilig in Nederland. Dat betekent niet dat we veiligheid kunnen vinden binnen de maatschappij. Er zijn veel situaties in mijn leven waarin het niet veilig is voor mij om openlijk trans te zijn. Ik kies er dan voor om, dat dan ook niet te doen, maar dat is een privilege die veel trans personen niet hebben. Ik heb het privilege om over straat te gaan, in sociale situaties te bevinden en niet out te zijn als transgender. 

Neem Nikkie de Jager, de maker van het YouTube kanaal NikkieTutorials, als voorbeeld. Zij had voor een lange tijd de optie om niet out te zijn, die keuze is nu van haar afgenomen. Als zij vanaf het begin van haar carrière out was als trans vrouw, was ze nooit zo succesvol geweest als dat ze nu is. Dat is de harde realiteit waarin trans personen leven. Een wereld waarin onze identiteit gezien en behandeld wordt als een vies en naar geheim die niemand mag weten. Op het moment dat wij out zijn, worden wij niet gezien als Nikkie de make-up artiest, maar als Nikkie, de transgender make-up artiest. Het beeld dat mensen hebben van transgenders is bewust of onbewust, voornamelijk negatief. Hierdoor wordt het dus niet gezien als iets positiefs dat Nikkie transgender is. Als de wereld niet meer open minded wordt, zal dit beeld ook niet snel veranderen. 

Dit interview is een samenwerking tussen Jolie en mij. Het is relevant om op een educatieve manier laten zien hoe je als een supporter respectvol kan zijn naar iemand die uit een community komt die wordt gezien als een minderheid. 

Hieronder kan je de link vinden naar de crowdfund van Jolie, het zou geweldig zijn als je een donatie kan doen. Alvast duizendmaal dank namens Jolie en ik.

Buiten de crowdfund, willen wij ook websites delen van organisaties die je verdere educatie kan geven over de onderwerpen die wij hebben besproken. 

Links voor de Gofundme en verdere contact met Jolie eventueel:

https://www.gofundme.com/f/jolie039s-surgery-fund

https://www.instagram.com/cherubimian/

Websites die je kan bezoeken voor verdere educatie:

https://www.transgenderinfo.nl/praktisch/ontmoet-elkaar/landelijk/

https://www.transvisie.nl/

https://www.transgendernetwerk.nl/

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?