‘Hij zag mijn aandoening niet als een obstakel, maar als een kans om anders te denken binnen het hedendaagse werkstructuur’

-


In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met oprichter en Chief Culture Officer van The Renaissance Period Renée.

 

Wat is The Renaissance Period?
The Renaissance Period is een platform waarin al de mensen die menstrueren of die er meer over willen weten bronnen hebben voor hun onderzoek. Op het platform kunnen de mensen ook met elkaar discussiëren over dit onderwerp. Iedereen die The Renaissance Period bezoekt krijgt relevante bronnen voor hun ontdekkingstocht binnen de kwestie: menstruatie. Ons platform is een safe space voor iedereen, wij willen het platform zo inclusief mogelijk maken. Daarom bieden wij veel alternatieve producten aan voor het menstrueren zodat iedereen iets kan krijgen wat bij diegene past. Wij bouwen een site waar mensen hun behoeftes kunnen personaliseren, maar ook dat deze mensen de vrijheid krijgen om te onderzoeken wat voor product bij hen het best past. Wij willen af van het stigma die rondom menstrueren nog steeds aanwezig is. Het is tijd voor verandering, het tijd voor een renaissance!”

Wat is jouw rol binnen deze actie?
“Naast dat ik de oprichtster ben, ben ik ook de Chief Culture Officer. Mijn taak is om de waarden en dagelijkse praktijken te beoordelen en op elkaar af te stemmen. Ik wil niet dat het bedrijf gezien wordt als een bedrijf dat het voor de winst doet, dat is niet wat we zijn. Dit bedrijf heeft een missie, een sociale kwestie. Onze missie staat voorop: het gaat er om dat wij het stigma kunnen doorbreken binnen menstruatie. Dat is wat mijn rol is als Chief Culture Officer.”

Waarom is het belangrijk om deze stigma te doorbreken?
“In veel bedrijven is er veel schaamte en beladenheid rondom het thema menstruatie. Personen die menstrueren voelen vaak in bedrijven geen vrijheid om aan te geven dat ze ongesteld zijn en liever thuis willen werken. Bedrijven zien het alsof je een dag vrij pakt en werk mist als je dit aangeeft, maar dat is niet zo. Het kan zo zijn dat ik mij niet goed voel om 10:00 uur ‘s ochtends maar dat ik om 16:00 uur weer oké voel om te werken. Flexibiliteit is hierin heel belangrijk. Als het gesprek op gang komt binnen bedrijven dan denk ik dat er meer ruimte komt voor flexibiliteit. Er hoeft geen schaamte of beladen gevoel bij te komen kijken. Menstrueren is een natuurlijk proces. 

Ik heb zelf een aandoening aan mijn baarmoeder. Hierdoor heb ik heel veel last van mijn baarmoeder als ik ongesteld ben. Ik word ziek en ik bloed erg veel. Toen ik nog op kantoor werkte bij mijn vorige baan wist niemand dat ik deze aandoening had alleen één vrouwelijke collega waar ik mijn kantoor mee deelde. Op een dag had ik er zoveel last van dat mijn collega er klaar mee was en mijn mannelijke baas informeerde. Hij stelde mij gerust en gaf mij de optie om thuis te werken om of rust te nemen. Dit vond ik zo’n fijne ervaring! Het gaf mij het gevoel dat hij mij zag en begreep. Hij zag mijn aandoening niet als een obstakel, maar als een kans om anders te denken binnen de hedendaagse werkstructuur. Dit is de boodschap die wij aan iedereen willen overbrengen. Menstruatie hoeft geen obstakel te zijn binnen een bedrijf en er zijn genoeg alternatieven binnen het werkveld.”

Is dat je ultieme doel met dit platform?
“Ons doel is het gesprek over menstruatie op gang te brengen, zodat menstrueren geen taboe meer is. We willen dat het een gespreksonderwerp wordt binnen de samenleving. Dat het niet meer de punchline is van een afgezaagde grap. Menstrueren is iets normaals en hoort bij het leven. Het is niet vies of iets engs; het is iets natuurlijks. Informatie over menstruatie zou ook toegankelijk moeten zijn voor de community die niet menstrueren. Menstruatie is een thema dat ons allemaal aangaat.”

 

Meer weten over The Renaissance Period? Neem een kijkje op hun website!

Volg ze zeker ook op Instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish