TITS X The TittyMag: “Het zou super vet zijn als je jezelf geen feminist meer hoeft te noemen.”

De dialoog aangaan over inclusief feminisme en je durven uitspreken tegen dingen die niet kloppen. Dit zijn twee belangrijke onderwerpen  waar Cathelijne Blok mee bezig is met haar eigen platform: The TittyMag. Samen met TITS Store Amsterdam hebben wij de Tittymag- oprichter en 5 andere vrxuwen geïnterviewd in het Instagram museum, Youseum. Deze vrxuwen inspireerden ons in 2020 en dat zullen ze blijven doen. Vastgelegd door fotograaf Sascha Luna en gekleed in de nieuwe TITS- merchandise.

Cathelijne Blok is de creatieve mastermind van het feministische online & offline kunstcollectief ‘The TittyMag’. Zij vindt de dialoog over inclusief feminisme zo belangrijk, dat ze vanuit deze drive ook the TittyMag is gestart. Dit begon ooit als een wekelijkse nieuwsbrief, die alleen haar oma las, maar is uitgegroeid tot een eigen platform, verschillende podcasts, een eigen femme Instagram museum, maandelijkse events en een heel Tittymag team!

The TittyMag: Je begon ooit met een wekelijkse nieuwsbrief vanuit een persoonlijke feministische ontdekkingsreis over hoe jij het feminisme zag. Wat is feminisme nu volgens jou? 

Cathelijne Blok: Feminisme staat voor mij voor gelijkheid! Gelijkheid tussen iedereen en op alle vlakken waarop je gelijkheid behoort te hebben. Tussen iedereen, want feminisme is niet een vrouwenzaak. Je moet daarnaast ook juist de verschillen tussen mensen vieren. Dit laat zien dat die verschillen er mogen zijn. Het is toch fantastisch, dat we allemaal anders zijn in deze wereld! Je moet elkaar wel respecteren hierin, maar je moet ook het gesprek met elkaar aan durven gaan. Juist dat gesprek en luisteren naar elkaar is denk ik van groot belang. 

Ik noem mezelf nu trots feminist. Ik denk, dat het heel belangrijk is om dit juist hardop te zeggen. Je moet soms je kop boven het maisveld uitsteken. Als iets niet klopt,  moet je je uit durven spreken. Uiteraard moet je dit wel met respect naar anderen doen, maar ik vind wel dat we ons sterk moeten maken voor onze doelen en idealen. 

TTM: Ben je daarom ooit The TittyMag begonnen?

CB: The TittyMag ontstaan als een eigen zoektoch naar het feminisme. Ik noemde mezelf een tijd geleden ook nog geen feminist, omdat ik niet wist wat het woord echt betekende. In die tijd ben ik er over gaan lezen en gaan praten met anderen binnen en buiten mijn eigen bubbel. Ik vind, dat je namelijk wel meer moet weten over iets voordat je je mening vormt. Sowieso vind ik, dat je niet te snel moet oordelen. Ik kwam er toen achter dat er aardig wat dingen waren die ik gedaan of gezegd had, die ik nu feministisch zou noemen. Ik was me er alleen niet bewust van op dat moment. Na dit zelfonderzoek, waaruit The TittyMag is ontstaan, noem ik mezelf nu graag feminist. Ik denk, dat iedereen dit zou moeten doen die gelooft in gelijkheid.

TTM: Feminisme is een onderwerp waar veel mensen iets over te zeggen hebben. Waarom is feminisme nog steeds belangrijk? 

CB: Het klopt op dit moment gewoon nog niet! Er is nog steeds ontzettend veel  ongelijkheid op verschillende vlakken. Of je nu kijkt naar het glazen plafond, vertegenwoordiging van vrxuwen in de kunst, loonkloof, menstruatiearmoede, verschillende rolmodellen in de media, tot de orgasmekloof en straatintimidatie. Ik kan door blijven gaan. Het is toch idioot, dat je je in 2020 als vrxuw nog steeds onveilig voelt op straat. Het zou helemaal niet zo moeten zijn dat je je vrienden moet appen om te laten weten, dat je veilig bent thuisgekomen. Het zou uiteindelijk fantastisch zijn als je jezelf geen feminist meer hoeft te noemen, omdat het niet meer nodig is. Maar zolang er nog zoveel niet klopt in Nederland en vele andere landen op de wereld, vind ik dat je je moet uitspreken en het moet benoemen.

TTM: Als je kijkt naar feministische strijders in de voorgaande feministische golven of op dit moment, wie is voor jou dan een belangrijk rolmodel? 

CB: Voor mij wisselt het antwoord per uur. Ik vind namelijk, dat er veel mensen ontzettend belangrijk werk doen. Dit varieert van vrxuwen tot mannen en alles er tussen in. Uiteindelijk moeten we het samen doen! Rolmodellen zijn voor mij changemakers en dat kan denk ik iedereen zijn. Dit zijn mensen die zich uitspreken online, maar ook kan je al iets zelf veranderen op kleinere schaal wat een grote impact kan hebben. Er zijn heel veel rolmodellen, die in de historie het pad voor ons hebben vrijgemaakt en die moeten we ook zeker niet vergeten. Als ik nu kijk om me heen dan zie ik echt geweldige dingen gebeuren! Zo moet ik denken aan activist Greta Thunberg, journalist en VN- vertegenwoordiging Clarice Gargard, zangeres MEROL, maar ook artiest Akwasi, journalist Milou Deelen of De Bovengrondse. Ik kan niet nu één specifiek iemand noemen aangezien juist al deze mensen op hun eigen manier iets geweldigs aan het doen zijn en kunnen zorgen voor verandering. Ik ben een optimist en als ik naar deze mensen kijk dan gaat het wel goed komen met deze wereld, denk ik. 

Ben je benieuwd naar de nieuwe collectie van TITS? Klik dan hier! Of wil je nog een van de andere interviews teruglezen? Dan kan dat hier!

Foto door: Sascha Luna

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?