TITS X The TittyMag: “Het zou super vet zijn als je jezelf geen feminist meer hoeft te noemen.”

De dialoog aangaan over inclusief feminisme en je durven uitspreken tegen dingen die niet kloppen. Dit zijn twee belangrijke onderwerpen  waar Cathelijne Blok mee bezig is met haar eigen platform: The TittyMag. Samen met TITS Store Amsterdam hebben wij de Tittymag- oprichter en 5 andere vrxuwen geïnterviewd in het Instagram museum, Youseum. Deze vrxuwen inspireerden ons in 2020 en dat zullen ze blijven doen. Vastgelegd door fotograaf Sascha Luna en gekleed in de nieuwe TITS- merchandise.

Cathelijne Blok is de creatieve mastermind van het feministische online & offline kunstcollectief ‘The TittyMag’. Zij vindt de dialoog over inclusief feminisme zo belangrijk, dat ze vanuit deze drive ook the TittyMag is gestart. Dit begon ooit als een wekelijkse nieuwsbrief, die alleen haar oma las, maar is uitgegroeid tot een eigen platform, verschillende podcasts, een eigen femme Instagram museum, maandelijkse events en een heel Tittymag team!

The TittyMag: Je begon ooit met een wekelijkse nieuwsbrief vanuit een persoonlijke feministische ontdekkingsreis over hoe jij het feminisme zag. Wat is feminisme nu volgens jou? 

Cathelijne Blok: Feminisme staat voor mij voor gelijkheid! Gelijkheid tussen iedereen en op alle vlakken waarop je gelijkheid behoort te hebben. Tussen iedereen, want feminisme is niet een vrouwenzaak. Je moet daarnaast ook juist de verschillen tussen mensen vieren. Dit laat zien dat die verschillen er mogen zijn. Het is toch fantastisch, dat we allemaal anders zijn in deze wereld! Je moet elkaar wel respecteren hierin, maar je moet ook het gesprek met elkaar aan durven gaan. Juist dat gesprek en luisteren naar elkaar is denk ik van groot belang. 

Ik noem mezelf nu trots feminist. Ik denk, dat het heel belangrijk is om dit juist hardop te zeggen. Je moet soms je kop boven het maisveld uitsteken. Als iets niet klopt,  moet je je uit durven spreken. Uiteraard moet je dit wel met respect naar anderen doen, maar ik vind wel dat we ons sterk moeten maken voor onze doelen en idealen. 

TTM: Ben je daarom ooit The TittyMag begonnen?

CB: The TittyMag ontstaan als een eigen zoektoch naar het feminisme. Ik noemde mezelf een tijd geleden ook nog geen feminist, omdat ik niet wist wat het woord echt betekende. In die tijd ben ik er over gaan lezen en gaan praten met anderen binnen en buiten mijn eigen bubbel. Ik vind, dat je namelijk wel meer moet weten over iets voordat je je mening vormt. Sowieso vind ik, dat je niet te snel moet oordelen. Ik kwam er toen achter dat er aardig wat dingen waren die ik gedaan of gezegd had, die ik nu feministisch zou noemen. Ik was me er alleen niet bewust van op dat moment. Na dit zelfonderzoek, waaruit The TittyMag is ontstaan, noem ik mezelf nu graag feminist. Ik denk, dat iedereen dit zou moeten doen die gelooft in gelijkheid.

TTM: Feminisme is een onderwerp waar veel mensen iets over te zeggen hebben. Waarom is feminisme nog steeds belangrijk? 

CB: Het klopt op dit moment gewoon nog niet! Er is nog steeds ontzettend veel  ongelijkheid op verschillende vlakken. Of je nu kijkt naar het glazen plafond, vertegenwoordiging van vrxuwen in de kunst, loonkloof, menstruatiearmoede, verschillende rolmodellen in de media, tot de orgasmekloof en straatintimidatie. Ik kan door blijven gaan. Het is toch idioot, dat je je in 2020 als vrxuw nog steeds onveilig voelt op straat. Het zou helemaal niet zo moeten zijn dat je je vrienden moet appen om te laten weten, dat je veilig bent thuisgekomen. Het zou uiteindelijk fantastisch zijn als je jezelf geen feminist meer hoeft te noemen, omdat het niet meer nodig is. Maar zolang er nog zoveel niet klopt in Nederland en vele andere landen op de wereld, vind ik dat je je moet uitspreken en het moet benoemen.

TTM: Als je kijkt naar feministische strijders in de voorgaande feministische golven of op dit moment, wie is voor jou dan een belangrijk rolmodel? 

CB: Voor mij wisselt het antwoord per uur. Ik vind namelijk, dat er veel mensen ontzettend belangrijk werk doen. Dit varieert van vrxuwen tot mannen en alles er tussen in. Uiteindelijk moeten we het samen doen! Rolmodellen zijn voor mij changemakers en dat kan denk ik iedereen zijn. Dit zijn mensen die zich uitspreken online, maar ook kan je al iets zelf veranderen op kleinere schaal wat een grote impact kan hebben. Er zijn heel veel rolmodellen, die in de historie het pad voor ons hebben vrijgemaakt en die moeten we ook zeker niet vergeten. Als ik nu kijk om me heen dan zie ik echt geweldige dingen gebeuren! Zo moet ik denken aan activist Greta Thunberg, journalist en VN- vertegenwoordiging Clarice Gargard, zangeres MEROL, maar ook artiest Akwasi, journalist Milou Deelen of De Bovengrondse. Ik kan niet nu één specifiek iemand noemen aangezien juist al deze mensen op hun eigen manier iets geweldigs aan het doen zijn en kunnen zorgen voor verandering. Ik ben een optimist en als ik naar deze mensen kijk dan gaat het wel goed komen met deze wereld, denk ik. 

Ben je benieuwd naar de nieuwe collectie van TITS? Klik dan hier! Of wil je nog een van de andere interviews teruglezen? Dan kan dat hier!

Foto door: Sascha Luna

Gerelateerd

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok spreekt

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Maya Deren?

Maya Deren (1917-1961) was een pionier van de Amerikaanse avant-garde film. Haar werk combineert poëzie, symboliek en droombeelden waarmee ze een vrouwelijke perspectief onderzoekt. In haar leven heeft ze andere filmmakers ondersteunt en kreeg ze een fascinatie voor Haïtiaanse Voodoo. Maya Deren is geboren als Eleanora Derenkowski in Kiev, in

Lees meer »

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?