TITS x The TittyMag: ‘Ik wil tegenwoordig meer het queer-zijn vieren dan het vrouw-zijn’

Representatie, een wereld die meer open is en feminisme. Dit zijn de onderwerpen waar het werk van ThisIsGary vooral over gaat. Samen met TITS hebben wij zes vrxuwen geïnterviewd in het Instagram museum, Youseum. Deze vrxuwen inspireerden ons in 2019 en dat zullen ze blijven doen. Samen met fotograaf Sascha Luna hebben we deze inspirators vastgelegd voor de nieuwe campagne van TITS. In het tweede interview illustrator en feminist Gerdien van Halteren. Waar haalt ze haar inspiratie vandaan?

Zwangere mannen, femme figuren die een vuilniszak knuffelen en een feminien lichaam met een grote Crocs-schoen op het hoofd. Gerdien van Halteren (ThisIsGary) is een kunstenaar die deze statements allemaal laat zien in haar illustraties. Waar haalt zij haar inspiratie vandaan? En waarom beeld ze juist dit soort onderwerpen af in haar werk?

The TittyMag: We zien op jouw Instagram veel visuele statements voorbij komen. Zo zijn een paar van onze favorieten: de zwangere man en de fluide figuur inclusief penis en een grote croc schoen op diens hoofd. Waar komt die inspiratie vandaan?

Gerdien: Ik haal mijn inspiratie uit verschillende dingen, regelmatig uit bijvoorbeeld de queer community. De meeste ideeën zijn heel erg persoonlijk. Ze komen vaak voort uit dromen of hoe ik de wereld graag zou willen zien. Dat is vaak wat meer ‘open’ – en ‘queer minded’. Verder vind ik mensen met een ander lichaam dan de maatschappelijke norm ook een grote inspiratie. Die probeer ik ook een podium te geven.

TTM: En hoe worden die dromen dan uiteindelijk omgezet tot de illustraties zelf?

G: Meestal heb ik al een beeld in mijn hoofd na een droom. Andere dagen begin ik gewoon ergens met tekenen. Als ik geïnspireerd ben, maak ik een snelle schets. De inspiratie kan op ieder moment van de dag komen. Later ga ik kijken naar wat de compositie wordt en hoe ik het silhouet ga vormen. Dan kijk ik hoe ik het onderwerp het beste naar voren kan laten komen. Als ik op geforceerd op zoek ga naar inspiratie, vind ik het meestal niet. Ik krijg meestal inspiratie als ik een museum heb bezocht of als ik veel in aanraking kom met andere kunst. Soms zit ik juist in een goede flow als ik thuis ben, omdat ik dan even de tijd heb om na te denken over het leven.

TTM: Je zei al dat je met jouw illustraties mensen een podium wilt geven. Op welke manier doe je dat?

G: Ik denk dat representatie in de kunst heel belangrijk is. Ik heb bijvoorbeeld een illustratie gemaakt waarop je een zwangere man ziet. Dat idee kwam uit een droom waarin ik een man had bezwangerd! Een andere reden waarom ik dit kunstwerk wilde maken is omdat er ook transmannen zijn die zwanger kunnen raken. Dit zijn wel dingen die minder vaak voorkomen, maar er is totaal geen representatie, waardoor het heel moeilijk is om je gezien te voelen. Mede hierom teken ik veel queer lichamen en lichamen die afwijken van de norm.

TMM: Je kunst kan je vrij feministisch noemen, noem jij jezelf ook een feministisch kunstenaar?

G: Ik ben gestopt met mezelf feministisch kunstenaar noemen, omdat ik niet mee wil doen met een ‘hype’. Voor sommige mensen is feministische kunst namelijk een trend, maar voor mij is het gewoon. Het is belachelijk dat we ons nog steeds feministen moeten noemen, dat we nog steeds streven naar gelijkheid en er nog ver van zijn. Ik maak wat mij inspireert en feminisme is daar altijd een onderdeel van. Het vieren van gelijkheid zal altijd een onderwerp in mijn kunst blijven, maar ik hoop dat het in de toekomst normaal wordt.

Op dit moment sta ik als kunstenaar op een kruispunt waar ik bepaal welke kant ik op wil. Ik ben een andere weg aan het inslaan waarin ik het queer zijn meer wil vieren dan het vrouw zijn. Het is een grote zoektocht, maar het feminiene lichaam blijft altijd een grote inspiratiebron!

Volgende week komen we meer te weten over het eerste queer rap-duo van Nederland: LIONSTORM. Stay tuned!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?