TITTY MUSE | Dolly Parton

-

They let you dream just to watch them shatter
You’re just a step on the boss man’s ladder
But you’ve got dreams he’ll never take away
On the same boat with a lot of your friends
Waiting for the day your ship’ll come in
And the tide’s gonna turn
And it’s all gonna roll you away

De tekst uit het bekende nummer 9 to 5 van de inmiddels 72- jarige countryzangeres Dolly Parton. Kunnen we dit feministisch noemen?

Dolly heeft haar eigen business vanaf de grond opgebouwd. Haar carrière nam tegelijkertijd met de feministische beweging in Amerika een vogelvlucht. De zangeres is nog steeds in full swing, van samenwerking met zangeres Miley C tot grote shows,  ze is niet klein te krijgen.

Op eerste gezicht zouden critici haar allesbehalve een feminist noemen vanwege haar blonde coupe, strakke pakjes en enorme boezem, maar er lijkt een tegenbeweging te zijn, die maar al te graag Dolly wil omarmen als een vechter voor de vrouwenrechten. Ja, ze heeft zich misschien niet concreet ingezet voor sociale rechten van de vrouw in Amerika door op de barricaden te staan, maar wel door middel van de tekst in haar wereldberoemde platen en deze boodschap voor miljoenen publiek dit toe te lichten.

Is dat ook niet een manier om mensen over iets na te laten denken? Of staat dit misschien voor jou gelijk aan een shirt met ‘feminist’ erop van de winkelketen Zara?

Een zangeres die sommigen een muse noemen en anderen misschien niet als het aankomt op feminisme. Oordeel zelf en ga met ons in discussie. Want juist door erover te praten, komen we ergens. Niet door stil zijn.<

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish