TittyMag’s Marije over (twijfelachtige) helden

-

Al meer dan een jaar fiets ik bijna dagelijks langs dit elegante street art piece van de Spaanse artiest Uriginal.

Door het uiterlijk van de afgebeelde mannen en de verwijzingen naar de Nederlandse cultuur ging ik er bijna blind vanuit dat het twijfelachtige “helden” uit de zeventiende eeuw waren die op de muur prijkten. Lang keek ik er niet naar, maar ondanks de misschien onhandige historische verwijzingen was het een oogstrelend deel van mijn fietstocht. Ongemak daargelaten.

Een week of drie geleden besloot ik het toch maar eens op te zoeken, want het zou toch gek zijn zoiets af te beelden in de tijd waarin eindelijk ook de witte Nederlander zich realiseert dat Nederland misschien geen lieve, rijke held was een paar eeuwen geleden.

Opluchting kwam als een warme deken over mij. Het ging om de kunsten!
Het is Constantijn Huygens, dichter, architect, muzikant en tevens diplomaat. Dat laatste zou natuurlijk een obstakel kunnen zijn, maar voor zover ik heb kunnen vinden heeft hij zich nooit bezig gehouden met het plunderen van de planeet. Laat het me vooral weten als dit wel zo is. Dat verandert mijn fietstocht qua sentiment, maar is belangrijk.
Ook zien we naast Nederlandse elementen verwijzingen naar stukken van Picasso.

Het werk is overigens deel van het street art museum van Anna Stolyarova in Amsterdam-West. Als je die tour nog nooit gedaan hebt raad ik je bij deze aan er snel een te boeken!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish