TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. 
Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces dat hier aan voorafgaat.

Wat me bezielt? 
Tja, ik ben een sucker voor een uitdaging en toen ik na een miniscule portie groepsdruk bedacht dat ik wel zin had in focus en een doel heb ik me opgegeven voor de selectie.
Ik moet nog veel leren, maar ik merkte dat het me ligt. En dit te doen als vrouw, dat voelt zo ontzettend krachtig.

In de afgelopen acht jaar deed ik wel eens een zaktraining boksen of kickboksen maar dat is een leuke manier om aan je conditie te werken; die zak heeft geen gezicht, geen gevoel, die zak slaat niet terug.

Mijn interesse komt niet uit de lucht vallen uiteraard. Als zesjarig meisje keek ik met grote ogen alle Rocky films en ik was er zelfs zo weg van dat mijn jongste broer me een paar bokshandschoenen voor m’n verjaardag gaf.
Toen hij later op kickboksen ging en ik dit niet mocht van m’n moeder, bond hij een matras om een paal op zolder en leerde me een paar moves. We speelden soms en zo sloeg mijn onbesuisde tienervuist hem meer dan eens een bloedneus. Even wat anders wel hoor, nu is er techniek en zijn er regels, maar dat spel van toen helpt me nu om niet bang te zijn.

Het traject naar zo’n eerste partij is mentaal en fysiek confronterend. Ook weet ik terwijl ik dit schrijf nog niet zeker hoe lang mijn traject zal zijn, omdat dit afhangt van hoe snel ik me ontwikkel. Ik geef deze periode álles om zo snel mogelijk zo goed mogelijk te worden. Extreme focus. 

Als volwassene iets nieuws leren is goed voor het brein, kan veel voldoening geven en brengt eigenwaarde. Maar iets doen wat je nog niet echt kan, iets dat soms pijn doet, iets dat je regelmatig op je plek zet, dat is een harde spiegel.
Desalniettemin geniet ik me de ballen uit de broek. De spanning die ik voel voor een sparles is hinderlijk, maar het tóch gaan, het tóch doen, nieuwe stukken van mezelf ontdekken, dat voelt als pure winst.
De ene keer voel ik me een sukkel en moet ik bijna huilen als ik feedback krijg, het andere moment voel ik me Laila Ali. 

Het is zo’n ontzettende reis; het voelen van al die emoties, de bloedneuzen, m’n blauwe oog, een ander moeten slaan, de gesprekken met andere vrouwen die meedoen, ik heb me in de afgelopen twee en een halve week denk ik meer ontwikkeld dan in de afgelopen twee jaar.

Voor nu voel ik ontzettende levenslust. Ik heb zoveel zin om hier goed in te worden en om een absolute topconditie te bereiken!
Van nature ben ik niet bijzonder geduldig met leerprocessen (mijn moeder zegt dat ik dat als kind al had) en soms voelt het als een lange weg die ik te gaan heb, maar dan besef ik hoeveel ik in twee weken heb geleerd, van praktisch scratch. Dan barst ik uit elkaar van opwinding.
Wordt vervolgd in alle gevallen.

Door onze Tittymag columnist Marije Boomsma

Gerelateerd

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

Million Dollar Cry Baby

“Je moet een beetje boos worden Marije, graaf, graaf”! De coach staat op de rand van de boksring als hij dit roept en ik graaf, braaf, naar het onmiskenbare eelt op mijn ziel. Ik moet inderdaad het vuurtje opstoken om met deze vermoeidheid mijn pit te behouden. Een kortte jab

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?