Vaderdag zonder vader

Ik probeer de bal met al mijn kracht onder water te duwen. Eerst ging het bijna moeiteloos, maar inmiddels wordt het steeds zwaarder. Hij is er niet voor gemaakt, dus is het wachten tot hij vanzelf een keer naar boven schiet. Onverwachts, hard en recht in mijn gezicht. Gevoelens zijn net zo. Ik doe het hele jaar alsof mijn vader niet bestaat, maar hoe dichter we bij Vaderdag in de buurt komen, hoe lastiger het wordt om mijn emoties te onderdrukken.

Komend weekend is het weer Vaderdag en ik weet niet hoe ik me hierbij voel. In plaats van mezelf de ruimte te geven om boos of verdrietig te zijn, richt ik me op mijn moeder. Ik roep al weken dat wij dan maar samen feest gaan vieren, want ‘zij is voor mij beide ouders’. Eerst vond ik het wel grappig, maar afgelopen week realiseerde ik me dat ik mijn emoties aan het weglachen was. Ik houd mijn gevoelens onder water, omdat ik me ervoor schaam.
Onze relatie was altijd al gecompliceerd. Toen ik anderhalf jaar geleden ons contact verbrak, dacht ik er daarom licht over. Hij voelde toch nooit aan als een ‘echte’ vader. Maar wat ik destijds nog niet wist, was dat ik me met deze actie ook neerlegde bij het feit dat het nooit meer goed zou komen. Er was geen weg terug. Vanaf nu zou ik officieel zonder hem door het leven gaan. Natuurlijk was dat geen onbekend pad, maar dat maakte de weg niet altijd gemakkelijker. Ik gunde mezelf geen ruimte voor deze pijn, omdat ik wist dat hij geen goed persoon was. Waarom zou ik mijn tijd verspillen aan zo’n man?

Ik weet dat je niet over alles in het leven logisch moet nadenken, althans, dat vertelt mijn psycholoog mij om de haverklap. Maar toch doe ik het, omdat het op een manier ook makkelijker is. Als je altijd nadenkt over het perspectief van de ander, snap je misschien beter waarom diegene jou pijn heeft gedaan. Zo kan ik mijn gevoelens nog even onder water houden, maar tegelijkertijd zeg ik hiermee dat mijn verdriet er niet toe doet. Niet alle acties kunnen goed gepraat worden door middel van een logische verklaring. Soms zijn problemen niet op te lossen en moeten we ermee leren te leven.

Momenteel ben ik nog op zoek naar de juiste manier om de bal uit het water te halen; en verder te gaan met de bagage die ik bij me draag. Het is niet simpel en er is ook niet één concrete oplossing, maar ooit zal ik eruit komen. En tot die tijd weet ik dat ik niet alleen ben, want er zijn een heleboel mensen die moeite hebben met deze commerciële feestdag. Wat de reden ook mag zijn, het komt goed.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?