Vaderdag zonder vader

Ik probeer de bal met al mijn kracht onder water te duwen. Eerst ging het bijna moeiteloos, maar inmiddels wordt het steeds zwaarder. Hij is er niet voor gemaakt, dus is het wachten tot hij vanzelf een keer naar boven schiet. Onverwachts, hard en recht in mijn gezicht. Gevoelens zijn net zo. Ik doe het hele jaar alsof mijn vader niet bestaat, maar hoe dichter we bij Vaderdag in de buurt komen, hoe lastiger het wordt om mijn emoties te onderdrukken.

Komend weekend is het weer Vaderdag en ik weet niet hoe ik me hierbij voel. In plaats van mezelf de ruimte te geven om boos of verdrietig te zijn, richt ik me op mijn moeder. Ik roep al weken dat wij dan maar samen feest gaan vieren, want ‘zij is voor mij beide ouders’. Eerst vond ik het wel grappig, maar afgelopen week realiseerde ik me dat ik mijn emoties aan het weglachen was. Ik houd mijn gevoelens onder water, omdat ik me ervoor schaam.
Onze relatie was altijd al gecompliceerd. Toen ik anderhalf jaar geleden ons contact verbrak, dacht ik er daarom licht over. Hij voelde toch nooit aan als een ‘echte’ vader. Maar wat ik destijds nog niet wist, was dat ik me met deze actie ook neerlegde bij het feit dat het nooit meer goed zou komen. Er was geen weg terug. Vanaf nu zou ik officieel zonder hem door het leven gaan. Natuurlijk was dat geen onbekend pad, maar dat maakte de weg niet altijd gemakkelijker. Ik gunde mezelf geen ruimte voor deze pijn, omdat ik wist dat hij geen goed persoon was. Waarom zou ik mijn tijd verspillen aan zo’n man?

Ik weet dat je niet over alles in het leven logisch moet nadenken, althans, dat vertelt mijn psycholoog mij om de haverklap. Maar toch doe ik het, omdat het op een manier ook makkelijker is. Als je altijd nadenkt over het perspectief van de ander, snap je misschien beter waarom diegene jou pijn heeft gedaan. Zo kan ik mijn gevoelens nog even onder water houden, maar tegelijkertijd zeg ik hiermee dat mijn verdriet er niet toe doet. Niet alle acties kunnen goed gepraat worden door middel van een logische verklaring. Soms zijn problemen niet op te lossen en moeten we ermee leren te leven.

Momenteel ben ik nog op zoek naar de juiste manier om de bal uit het water te halen; en verder te gaan met de bagage die ik bij me draag. Het is niet simpel en er is ook niet één concrete oplossing, maar ooit zal ik eruit komen. En tot die tijd weet ik dat ik niet alleen ben, want er zijn een heleboel mensen die moeite hebben met deze commerciële feestdag. Wat de reden ook mag zijn, het komt goed.

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?