‘Verwacht geen prins op het witte paard’

Waar het in elk geval van afhankelijk is, is chemie. Chemische reacties, om precies te zijn. Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten. En dat kunnen we niet zonder onze favoriete seksuologe: Kaat Bollen.

TheTittyMag: Verliefdheid is dus een chemisch en eindig proces.

Kaat Bollen: Het lichaam produceert dan opeens grotere hoeveelheden van bepaalde stoffen, zoals dopamine en adrenaline. De effecten daarvan zijn vergelijkbaar met een high van drugs. Alleen doet je lichaam het nu op eigen kracht. Niet per se ongezond dus! Maar ook niet altijd handig. Verliefde mensen zitten 24/7 in die ‘gelukzalige high’, waardoor het concentratie- en beoordelingsvermogen niet optimaal werkt.

TheTittyMag: Wat is de uiterste houdbaarheidsdatum van ‘verliefdheid’?

Kaat Bollen: Daar zijn wetenschappers het nog steeds niet helemaal over eens. Ikzelf houd een periode aan van 6 tot 24 maanden. Maar, er zijn uitzonderingen. Zo’n 10% van de langdurige koppels vertoont na 20 jaar nog steeds dezelfde reacties in de hersengebieden die aantonen dat er sprake is van verliefdheid..

Mensen met een affaire houden het overigens ook meestal wat langer vol. De adrenaline boost speelt bij hen een grotere rol. Daarom verliest het overgrote deel interesse zodra ze voor elkaar gekozen hebben.

TheTittyMag: Is er een significant verschil tussen verliefde mensen en -dieren?

Kaat Bollen:Mensen kunnen verliefdheid zelf voeden erin stand houden, maar ook af laten nemen. Toch heb je hebt het zeker niet compleet in de hand. Een langdurige relatie kan in de sleur raken en je kunt gevoelens krijgen voor anderen. Dit soort dingen zijn niet te sturen. Wat je ermee doet, wel. Maar het uiteindelijke doel van mensen, is hetzelfde als dat van dieren: nageslacht voortbrengen.

TheTittyMag: Gewoon een voortplantings kunstje uit eigen keuken, dus. Niet heel romantisch. Hoe komt het dan dat mensen de dagelijkse sleur vaak verkiezen boven een dopamine shot?

Kaat Bollen: Daar is ook een verklaring voor. Voortplanting neemt (gemiddeld gezien) meer tijd in beslag bij mensen me dan bij andere dieren. Dat is afhankelijk van veel factoren. Om nageslacht te verwekken zullen 2 mensen over het algemeen langere tijd met elkaar moeten trekken.  En meern langere tijd samen zijn biedt de mogelijkheid meer pogingen en zo dus een grotere kans om in verwachting te raken.

En dat mensen vervolgens bij elkaar blijven, ook na verwekking van een kind, heeft volgens de biologie ook niet specifiek met verliefdheid te maken. Het opvoeden van een kind is intensief, en met name in het begin bijna niet alleen te doen. Dit heeft vervolgens ook weer invloed op de houdbaarheidsdatum van verliefdheid. Negen op de tien mensen zijn niet langer dan 4 jaar verliefd. Dat is je volgens wetenschappers te wijten aan de ontwikkeling van het kind. Na 4 jaar heeft het geen 24-uurs zorg meer nodig. Vanuit biologisch oogpunt zou de man op dit moment namelijk verder met zijn missie om voort te planten.

TheTittyMag: Wat is jouw prognose voor de toekomst van liefde 1.0? Het huisje-boompje-beestje verhaal. Blijft het überhaupt bestaan?

Kaat Bollen: Ja, maar anders vormgegeven. Er ontstaan meer lat-relaties. Dat valt me ook op in mijn praktijk. Veel meer onafhankelijk en gescheiden wonen maar toch samen zijn. Dus een gemoderniseerde versie van huisje boompje beestje.

TheTittyMag: Je woont zelf samen met je partner en een jaar geleden ook getrouwd. Dus meer de traditionele route. Die wordt door veel vrouwen toch nog steeds als ideaalbeeld gezien. In hoeverre klopt dit, volgens jou?

Kaat Bollen: Het ideaalplaatje bestaat niet. Mensen overschatten het geluk en de welvaart van een ander en vergelijken met , alleen in films. Niemand is perfect en een langdurige relatie is hard werken. En realistisch blijven; het is wel mogelijk dat iemand op een bepaald moment een slippertje maakt. Voor mij zou dat overigens niet ‘einde oefening’ betekenen. Zolang je elkaar maar bovenaan hebt staan en er niemand anders is die belangrijker voor je is.            .

TheTittyMag: Is dat een vrijbrief om (discreet en eenmalig)vreemd te gaan?

Kaat Bollen: Nee, we hebben wel een monogame relatie. En als hij een intense affaire zou hebben en me langdurig zou voorliegen is het natuurlijk een ander verhaal. Als het een keer gebeurt en niets betekent, zou ik het niet willen weten. En hij is hier van op de hoogte, maar die openheid hierin maakt een relatie juist sterk. Aangeven waar je mee zit en wat je graag zou willen.

Veel dames vinden het bijvoorbeeld vervelend dat hun vriend naar porno kijkt. Het kan aanvoelen als vreemdgaan of iets dat daar in de buurt komt. Geef het aan bij hem, maar eis niets geen complete stop. Mannen zijn visueel ingesteld, en hebben soms wat hulp ‘nodig’ . En geloof me, ze doen het allemaal, en gaan er niet minder van  Maar reflecteer op zo’n moment dan even hoeveel romantische komedies je kijkt en de romantische komedies die jij graag kijkt, zijn eigenlijk niet heel anders!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?