ArtHERstory #38: Vivienne Westwood

​​Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we het werk van Vivienne Westwood.

Vivienne Westwood is zakenvrouw en modeontwerper. Op 8 april 1941 werd ze geboren in het Britse Derbyshire. In de jaren 50 verhuisde ze met haar gezin naar Harlow, in de suburbs van Londen. Vivienne raakte geïnteresseerd in mode en besloot op haar zeventiende mode te gaan studeren aan de Harrow School of Art. Hierna volgde ze kortstondig een opleiding tot lerares. In 1962 ontmoette Vivienne Derek Westwood, met wie ze trouwde, maar ook weer scheidde. In deze periode ontwierp ze al sierraden die ze verkocht in kraampje op Portobello Road. 

430 Kings Road
In 1965 ontmoette ze haar nieuwe liefde, Malcolm McLaren. Samen openden ze in 1971 een winkel op 430 Kings Road in Londen genaamd Let It Rock, waar ze rock’n’roll kleding verkochten. De teddyboys vormden op dit moment het grootste deel van hun klantenbestand. Deze Britse subcultuur werd regelmatig in verband gebracht met racistische en seksistische praktijken, waardoor Vivienne zich op een andere doelgroep wilde gaan richten. Too Fast To Live, Too Young To Die werd de nieuwe winkelnaam. McLaren was op en top activist en inspireerde Vivienne mode in te zetten als wapen voor politiek protest. In de vernieuwde winkel verkochten ze voornamelijk grafische t-shirts bedrukt met provocerende slogans.

SEX & punk
De winkel werd in 1974 hernoemd tot SEX, met de slogan ‘rubberwear for the office’. Ze braken met de seksuele taboes van het tijdperk en verkochten op S&M geïnspireerde ontwerpen. Sexy outfits gingen als warme broodjes over de toonbank. Het klantenbestand van SEX was excentriek en gevarieerd, zowel prostituees als de Chelsea-elite kochten er kleding. De winkel werd een hub voor de Londense punkscene, die staat voor het verbreken van regels en verleggen van grenzen. Deze stijl kenmerkt zich door het gebruik van gescheurde kleding, kettingen, bondage, studs, spikes, opvallende make-up en hanekammen. McLaren werd manager van de punkband Sex Pistols, voor wie Vivienne de kleding ontwierp. Deze marketingstrategie was revolutionair en zorgde ervoor dat haar designs zich snel door Engeland verspreidde. Middels haar ontwerpen, met leuzen als ‘Down with Coca-Cola’, bracht ze bovendien haar politieke standpunten de wereld in.

De eerste echte collectie
In 1980 gaan de Sex Pistols uit elkaar, waarna McLaren en Westwood besluiten de winkel te re-branden. In de vernieuwde winkel, At World’s End, zal de focus meer op Vivienne gaan liggen. Een jaar later lanceerde ze tijdens de London Fashion Week haar eerste collectie, Pirates. Hiervoor ging Vivienne terug naar historische kledingstukken, die ze reconstrueerde tot iets nieuws. Deze methode passen ontwerpers vandaag de dag veelvuldig toe. Daarenboven was het de eerste collectie die zo’n specifiek thema had, wat ook direct werd opgepakt in de modewereld. Pirates introduceerde elementen die tot op heden karakteriserend zijn voor Westwood, waaronder de pirate boots en squiggle-print. 

Modehuis Vivienne Westwood
In 1983 besluiten McLaren en Westwood hun wegen te scheiden, zowel persoonlijk als zakelijk. Westwood gaat solo verder en vanaf dat moment zal het modehuis bekend staan als Vivienne Westwood. Wanneer popicoon Madonna in een videoclip een Westwood-rok draagt breekt de ontwerpster echt door. Er volgen tientallen thematische collecties, waarin de modeontwerper blijvend vernieuwend blijkt. Zo presenteerde ze voor het eerst een unisex-collectie, blies ze nieuw leven in in de Harris Tweed industrie en paste ze lingerie toe als bovenkleding. 

Activisme
Ze maakte het helemaal in de modewereld, en bleef tegelijkertijd strijden voor haar politieke overwegingen. Gedurende haar loopbaan voerde ze met mode actie voor mensenrechten, dierenrechten, nucleaire ontwapening en tegen kapitalisme en armoede. Sinds de jaren 2000 richt ze zich op klimaatverandering, en in het bijzonder op verduurzaming van de modewereld. In 2014 sprak ze in een interview uit dat klimaatverandering haar prioriteit is, niet mode (The Guardian Magazine).

Inmiddels heeft het modehuis maar liefst 82 winkels verspreid over de wereld. Westwood werd driemaal uitgeroepen tot British Designer of the Year (1990, 1991, 2006). In 2004 had ze een solotentoonstelling in het Victoria & Albert Museum in Londen en in 2006 werd ze door koningin Elizabeth tot Dame Vivienne Westwood geslagen. Ruim 50 jaar lang heeft Vivienne Westwood de modewereld geïnspireerd en vormgegeven. In 2016 droeg ze het stokje over op haar huidige partner, Andreas Kronthaler.

“Ik schreeuw nog steeds tegen onrecht. In die zin zal ik altijd punk blijven.”

– Vivienne Westwood

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?