‘Voor de buitenwereld is mijn werk misschien heel inclusief, maar ik weet eigenlijk niet beter dan dit’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Dionne Verwey, actrice en theatermaker.

Hoe ben je in de creatieve sector beland?
“Als kind was ik al druk bezig met dansen, op podia staan, meedoen aan buurtwedstrijden en talentenshows. Maar ik had nooit gedacht dat dit een professie kon zijn.

Voordat ik de entertainmentwereld inging heb ik een economische opleiding afgerond – en tijdens die opleiding kwam ik in aanraking met een professioneel dansteam waaraan ik meedeed. Tijdens het dansen merkte ik al gauw dat ik wel er wel mijn ei in kwijt kon, maar inhoudelijk miste ik iets. Iemand stelde toen voor om te gaan auditeren voor een theatergroep genaamd DOX in Utrecht, waar theater wordt gecombineerd met dansen. Voordat ik überhaupt wist wat het inhield, werd ik aangenomen. Het beviel me eigenlijk best goed – en zo ben ik van de ene groep naar de andere gegaan.

Uiteindelijk wilde ik het serieuzer aanpakken en schreef ik me in voor de kunstacademie in Amsterdam. Mijn afstudeerproject werd erg goed ontvangen en zelfs bekroond met een aanmoedigingsprijs, waardoor ik echt de theaterwereld in gelanceerd werd.”

Je bent nu bezig met een filmmakersproject. Kun je hier meer over vertellen?
“Het project heet Generation Inclusion en het is een samenwerking met een aantal filmorganisaties, productiebedrijven en fondsen. Uit honderden verschillende aanmeldingen zijn er negen uitgekozen die persoonlijk worden begeleid tijdens het ontwikkelen van hun eigen filmproject. Je krijgt dan een individuele coach en die werkt met jou aan je verhaal en presentatie. Ik zit op dit moment dus middenin het project als maker en dat bevalt me erg goed.”

Wie zijn je inspiratiebronnen?
“Veel mensen uit de creatieve sector inspireren mij, zoals collega’s en vrienden.
En daarnaast heb ik ook een kunstenaarscollectief genaamd Lowrey Foley McClane (LFMC). Iedereen komt uit een andere discipline, maar hier komt iedereen samen voor inspiratie en hypen we elkaar op.

Ik raak zowel door de creatievelingen geïnspireerd als door de alledaagse verhalen die ik hoor en zie. Ik kan slecht tegen onrecht, racisme en alles wat met onderdrukking te maken heeft, dus dat geeft mij de noodzaak om te creëren. Daar gaan mijn verhalen ook vaak over. En ik heb ook veel familieleden, vooral mijn jongere nichtjes en neefjes, wiens kijk op de wereld mijn inspireert en energie geeft.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou op dit moment?
“Niet inclusief genoeg als we het er nog steeds over moeten hebben, anders zou het geen probleem zijn. Bij mij is het woord ‘inclusief’ geen ding. Inclusief werken is voor mij heel vanzelfsprekend. Ik ga er niet specifiek voor zitten om te kijken of mijn werk wel inclusief genoeg is, dat is het al. Niet alleen in kleur, ook in gender, ability en professionaliteit. Alles wat ik maak, is voor iedereen. Voor de buitenwereld is mijn werk misschien heel inclusief,
maar ik weet eigenlijk niet beter dan dit.”

Wil je meer van Dionne Verwey zien? Check het op haar Instagram!

Beeld: Len Land

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?