‘Voor de buitenwereld is mijn werk misschien heel inclusief, maar ik weet eigenlijk niet beter dan dit’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Dionne Verwey, actrice en theatermaker.

Hoe ben je in de creatieve sector beland?
“Als kind was ik al druk bezig met dansen, op podia staan, meedoen aan buurtwedstrijden en talentenshows. Maar ik had nooit gedacht dat dit een professie kon zijn.

Voordat ik de entertainmentwereld inging heb ik een economische opleiding afgerond – en tijdens die opleiding kwam ik in aanraking met een professioneel dansteam waaraan ik meedeed. Tijdens het dansen merkte ik al gauw dat ik wel er wel mijn ei in kwijt kon, maar inhoudelijk miste ik iets. Iemand stelde toen voor om te gaan auditeren voor een theatergroep genaamd DOX in Utrecht, waar theater wordt gecombineerd met dansen. Voordat ik überhaupt wist wat het inhield, werd ik aangenomen. Het beviel me eigenlijk best goed – en zo ben ik van de ene groep naar de andere gegaan.

Uiteindelijk wilde ik het serieuzer aanpakken en schreef ik me in voor de kunstacademie in Amsterdam. Mijn afstudeerproject werd erg goed ontvangen en zelfs bekroond met een aanmoedigingsprijs, waardoor ik echt de theaterwereld in gelanceerd werd.”

Je bent nu bezig met een filmmakersproject. Kun je hier meer over vertellen?
“Het project heet Generation Inclusion en het is een samenwerking met een aantal filmorganisaties, productiebedrijven en fondsen. Uit honderden verschillende aanmeldingen zijn er negen uitgekozen die persoonlijk worden begeleid tijdens het ontwikkelen van hun eigen filmproject. Je krijgt dan een individuele coach en die werkt met jou aan je verhaal en presentatie. Ik zit op dit moment dus middenin het project als maker en dat bevalt me erg goed.”

Wie zijn je inspiratiebronnen?
“Veel mensen uit de creatieve sector inspireren mij, zoals collega’s en vrienden.
En daarnaast heb ik ook een kunstenaarscollectief genaamd Lowrey Foley McClane (LFMC). Iedereen komt uit een andere discipline, maar hier komt iedereen samen voor inspiratie en hypen we elkaar op.

Ik raak zowel door de creatievelingen geïnspireerd als door de alledaagse verhalen die ik hoor en zie. Ik kan slecht tegen onrecht, racisme en alles wat met onderdrukking te maken heeft, dus dat geeft mij de noodzaak om te creëren. Daar gaan mijn verhalen ook vaak over. En ik heb ook veel familieleden, vooral mijn jongere nichtjes en neefjes, wiens kijk op de wereld mijn inspireert en energie geeft.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou op dit moment?
“Niet inclusief genoeg als we het er nog steeds over moeten hebben, anders zou het geen probleem zijn. Bij mij is het woord ‘inclusief’ geen ding. Inclusief werken is voor mij heel vanzelfsprekend. Ik ga er niet specifiek voor zitten om te kijken of mijn werk wel inclusief genoeg is, dat is het al. Niet alleen in kleur, ook in gender, ability en professionaliteit. Alles wat ik maak, is voor iedereen. Voor de buitenwereld is mijn werk misschien heel inclusief,
maar ik weet eigenlijk niet beter dan dit.”

Wil je meer van Dionne Verwey zien? Check het op haar Instagram!

Beeld: Len Land

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?