In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken wij met de oprichter van Gem faces en Le Trou collective, Ami Keita!
TTM: Hi Ami, jij bent in 2020 GEM faces begonnen, een casting en modellen bureau, Maar daarnaast ben je ook mede eigenaar van Le Trou collective, wat is dat precies?
A: Klopt! Samen met Laurens van Balsfoort en Passian Smit ben ik Le Trou begonnen. Ons idee voor Le Trou is het creëren van een collectief waar bij we creatievelingen op de kaart zetten en uitlichten. We organiseren evenementen in Amsterdam waarbij eten, kunst en muziek samen komen.
TTM: Dat klinkt vet! En kun je wat meer vertellen over GEM faces en hoe je dit bent begonnen?
A: Zeker! Ik ben er een beetje ingerold. Ik heb Lifestyle and Design gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (2018). Hier heb ik veel geleerd over concept developing en branding. Tijdens mijn studie heb ik ook stage gelopen bij een modetijdschrift in Londen als Editor en assisteerde ik een styliste. Na mijn studie had ik eigenlijk nog geen idee wat ik precies wilde doen. Ik besloot toen om te genieten van de zomer met mijn vrienden en dit daarna serieus te onderzoeken. Doordat ik al veel creatieve vrienden had bood een van die vrienden me die zomer een freelance klus in casting search aan bij een productiehuis.Hoewel ik nog onervaren was, waren ze tevreden met mijn werk. Met die feedback heb ik dit doorgezet en kreeg ik via via steeds meer naamsbekendheid.
TTM: En wat is de insteek van GEM faces?
A: GEM faces is een casting en modellen bureau die bijzondere gezichten representeert. Ik kijk naar iemands gezicht en of diegene er uitspringt. Ik viel in mijn geboorte stad Nijmegen altijd op met mijn lengte en grote bos haar. Dat heeft kennelijk iets in mij aangewakkerd, om juist mensen die ook iets unieks hebben en niet binnen het bestaande westerse schoonheids ideaal passen te vertegenwoordigen. Het maakt mij bijvoorbeeld niet uit of iemand 1.60m is of flaporen heeft.
Maar het gaat me niet alleen om uiterlijk, het gaat ook om iemands karakter en zelfverzekerdheid. Ik ben altijd op zoek naar mensen die hun unieke features ‘ownen’ en deze willen en durven uit te lichten.
TTM: Dat klinkt goed! En merk je in de casting wereld veel ongelijkheid of juist niet?
A: Jazeker, het is pittig. Van twee kanten is de casting wereld niet divers genoeg. Vanuit het feministische perspectief is het pittig omdat het grootste deel van marketing en productie teams nog mannen zijn. Dat vind ik soms lastig omdat mannen over het algemeen een andere manier van beredeneren en communiceren hebben. Vaker niet dan wel word ik meegenomen in het selectieproces waardoor ik weinig controle heb over het eindresultaat. Ik voel me als vrouw in mijn werk dus niet altijd even serieus genomen. Ik probeer hier als individu verandering in te maken, maar het voelt als een grote verantwoordelijkheid deze strijd in je eentje en niet als team te voeren.
Ook op gebied van diversiteit en gelijkheid kan het soms een pittige wereld zijn. Je kunt echt vastzitten in je eigen bubbel. Zo valt het me vaak op dat mensen binnen een team weinig van elkaars afkomst of cultuur weten. Het is logisch dat je niet alles van andere culturen weet of begrijpt, maar het is wel heel belangrijk dat je je voor elkaar openstelt en elkaar respecteert. Hier valt nog veel in te winnen vind ik. Ook de kijk op modellen vind ik soms lastig, soms draag ik iemand aan en wordt hier op gereageerd met “Daar hebben we al een van..”, op dat soort momenten voel ik me heel klein. Gelukkig merk ik wel dat er de afgelopen 3 jaar in sneltreinvaart verandering heeft plaatsgevonden op het gebied van diversiteit en ik ben heel blij met de verandering die er wel is: change does not happen over night..
TTM: Je zet je zelf dus veel in voor gelijkheid. Wat betekent feminisme dan eigenlijk voor jou?
A: Voor mij betekent feminisme je durven uitspreken naar anderen. Eigenlijk vooral gewoon durven. Niet bang zijn om dingen te proberen die je in je hoofd hebt. Voor mij is feminisme jezelf gelijk stellen aan anderen en doen wat je zelf wil ongeacht wat de maatschappij zegt. Ook als dit betekent dat je tegen de maatschappij in moet gaan.