“Voor mij is feminisme jezelf gelijk stellen aan anderen en doen wat je zelf wil”

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40  feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische  organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen  manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die  feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze  reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken wij met de oprichter van Gem  faces en Le Trou collective, Ami Keita! 

 

TTM: Hi Ami, jij bent in 2020 GEM faces begonnen, een casting en modellen bureau,  Maar daarnaast ben je ook mede eigenaar van Le Trou collective, wat is dat precies? 

A: Klopt! Samen met Laurens van Balsfoort en Passian Smit ben ik Le Trou begonnen.  Ons idee voor Le Trou is het creëren van een collectief waar bij we creatievelingen op  de kaart zetten en uitlichten. We organiseren evenementen in Amsterdam waarbij eten,  kunst en muziek samen komen.  

TTM: Dat klinkt vet! En kun je wat meer vertellen over GEM faces en hoe je dit bent  begonnen? 

A: Zeker! Ik ben er een beetje ingerold. Ik heb Lifestyle and Design gestudeerd aan de  Willem de Kooning Academie in Rotterdam (2018). Hier heb ik veel geleerd over  concept developing en branding. Tijdens mijn studie heb ik ook stage gelopen bij een  modetijdschrift in Londen als Editor en assisteerde ik een styliste. Na mijn studie had ik  eigenlijk nog geen idee wat ik precies wilde doen. Ik besloot toen om te genieten van de  zomer met mijn vrienden en dit daarna serieus te onderzoeken. Doordat ik al veel  creatieve vrienden had bood een van die vrienden me die zomer een freelance klus in  casting search aan bij een productiehuis.Hoewel ik nog onervaren was, waren ze tevreden met mijn werk. Met die feedback heb ik dit doorgezet en kreeg ik via via steeds meer naamsbekendheid.  

TTM: En wat is de insteek van GEM faces? 

A: GEM faces is een casting en modellen bureau die bijzondere gezichten  representeert. Ik kijk naar iemands gezicht en of diegene er uitspringt. Ik viel in mijn  geboorte stad Nijmegen altijd op met mijn lengte en grote bos haar. Dat heeft kennelijk iets in mij aangewakkerd, om juist mensen die ook iets unieks hebben en niet binnen het bestaande westerse schoonheids ideaal passen te vertegenwoordigen. Het maakt mij  bijvoorbeeld niet uit of iemand 1.60m is of flaporen heeft. 

Maar het gaat me niet alleen om uiterlijk, het gaat ook om iemands karakter en  zelfverzekerdheid. Ik ben altijd op zoek naar mensen die hun unieke features ‘ownen’  en deze willen en durven uit te lichten

 TTM: Dat klinkt goed! En merk je in de casting wereld veel ongelijkheid of juist niet? 

A: Jazeker, het is pittig. Van twee kanten is de casting wereld niet divers genoeg. Vanuit  het feministische perspectief is het pittig omdat het grootste deel van marketing en  productie teams nog mannen zijn. Dat vind ik soms lastig omdat mannen over het  algemeen een andere manier van beredeneren en communiceren hebben. Vaker niet  dan wel word ik meegenomen in het selectieproces waardoor ik weinig controle heb  over het eindresultaat. Ik voel me als vrouw in mijn werk dus niet altijd even serieus  genomen. Ik probeer hier als individu verandering in te maken, maar het voelt als een  grote verantwoordelijkheid deze strijd in je eentje en niet als team te voeren. 

Ook op gebied van diversiteit en gelijkheid kan het soms een pittige wereld zijn. Je kunt echt vastzitten in je eigen bubbel. Zo valt het me vaak op dat mensen binnen een team  weinig van elkaars afkomst of cultuur weten. Het is logisch dat je niet alles van andere  culturen weet of begrijpt, maar het is wel heel belangrijk dat je je voor elkaar openstelt en elkaar respecteert. Hier valt nog veel in te winnen vind ik. Ook de kijk op modellen  vind ik soms lastig, soms draag ik iemand aan en wordt hier op gereageerd met “Daar  hebben we al een van..”, op dat soort momenten voel ik me heel klein. Gelukkig merk ik  wel dat er de afgelopen 3 jaar in sneltreinvaart verandering heeft plaatsgevonden op het  gebied van diversiteit en ik ben heel blij met de verandering die er wel is: change does  not happen over night.. 

TTM: Je zet je zelf dus veel in voor gelijkheid. Wat betekent feminisme dan eigenlijk  voor jou? 

A: Voor mij betekent feminisme je durven uitspreken naar anderen. Eigenlijk vooral  gewoon durven. Niet bang zijn om dingen te proberen die je in je hoofd hebt. Voor mij is  feminisme jezelf gelijk stellen aan anderen en doen wat je zelf wil ongeacht wat de  maatschappij zegt. Ook als dit betekent dat je tegen de maatschappij in moet gaan.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish