Vroeger had je het recht niet eens, alles is nu beter

-

Waarom is feminisme nodig in 2020? Lang nadat de Aletta’s van deze wereld hebben gestreden voor het recht om te kunnen stemmen, en een klein beetje meer invloed uit te oefenen op hoe onze toekomsten er uit gingen zien. Decennia nadat slavernij werd afgeschaft en inmiddels siert een grondwet ons land met een verbod op racisme en discriminatie. Er zijn vrouwen in topposities, glazen plafonds zijn doorbroken en vrouwenquota bloeien langzaam op in zelfs de meest conservatieve bedrijven. We mogen houden van elkaar, sinds 2001 zelfs trouwen met elkaar, en sinds heel, heel recentelijk mogen we toegeven geen vrouw te zijn, maar non-binair, mochten we dat zijn.

Je zou denken dat het goed zat. Tussen alle regelgeving, tussen de kiertjes en gaatjes van de wetten, sijpelt de geschiedenis nog naar beneden. Ze stort als regen op onze opgeheven hoofden. We mogen dan stemmen, maar het liefst nadat een rechtse man ons heeft uitgelegd hoe het echt zit. De wet kan zeggen geen kleur te zien, maar hoe zit dat met agenten? Hoe zit dat met werkgevers en hoe zit dat met schoonheidsidealen? De vrouwen die zich door het glazen plafond hebben geslagen nemen de seksuele intimidatie op de werkvloer, stekend als scherven, maar voor lief. Alles voor die ene seat at the table, al moet je je inhouden de tafel niet in stukken te zagen. Je kunt verliefd zijn op een vrouw, en dat alles puur en fijn en licht voelt, en dat als jullie dan samen zijn je wordt aangekeken als consumptie. Alsof jullie liefde wordt gereduceerd tot het fantasietje van een ander. Wanneer je je vrouwelijkheid terugneemt, of als het nooit van jou was, kijk je op straat steeds over je schouder omdat je al zoveel verhalen hebt gehoord. Schijnbaar is de manier waarop jij jezelf draagt voldoende om je medemens tot geweld aan te zetten.

Wanneer je je hierover uitspreekt ben je een feminist. Je krijgt te horen dat je dankbaar moet zijn, zelfs nederig misschien. Vroeger had je het recht niet eens, alles is nu beter. Feminisme in 2020. We hebben zoveel rechten gewonnen. Het lijkt alsof het recht ons kwaad te maken, ons is afgenomen.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish