“Ik ben altijd op zoek naar de ‘waarom’ van mensen“

Hoe inclusief is de kunstwereld nu? En wat moet nu eens echt veranderen? Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Ruimtelijke kunstenaar en mode ontwerper Sheray of Light!

TTM: Hi Sheray, jij bent kunstenaar en hebt je eigen kleding merk! Kan je wat meer vertellen over wat je precies doet?

S: Jazeker, ik maak ruimtelijke ontwerpen, ontwerp kleding en ontwikkel concepten. Mijn werkgebied is best wel breed, ik ontwikkel concepten, maak kunst en ontwerp kleding. Soms geef ik ook workshops, zo heb ik laatst een workshop ontwikkelt voor kinderen uit groep 7/8 en MAVO 1 samen met Carlijn van Heusden voor het educatieprogramma van TENT Rotterdam. Tijdens deze workshops zoomden we in op sociale duurzaamheid, de relatie met anderen en met jezelf. De meeste mensen denken bij duurzaamheid meteen aan recyclen, een actie uitvoeren buiten jezelf, maar ik vond het juist leuk om de kinderen het van een andere kant te laten bekijken wat letterlijk dichterbij henzelf ligt. Als je duurzaamheid opdeelt krijg je duur = tijd, zaam = samen, heid = hoe. Hoe hebben we tijd samen?! Dit was de insteek van de workshop en deze manier van werken gebruik ik eigenlijk voor al mijn werk. Ik houd ervan om woorden en zinnen te ontleden en te kijken wat voor betekenis er nog meer achter zit.

Een van de activiteiten tijdens de workshop was een bodyscan waardoor ze in contact kwamen met hun gevoel en hierna mochten ze hun gevoel vormgeven met klei. Handelingen uitvoeren met aandacht, gesprekken voeren met aandacht en voelen wat je voelt met aandacht kan een moment waardevol maken.

TTM: Hoe ben je begonnen als kunstenaar?

S: Mijn interesse werd aangewakkerd tijdens het eind project voor kunst en cultuur op de middelbare school. Met dit project moesten we een reclame maken voor een product. de opdracht was heel vrij en gaf me de ruimte om te maken wat ik wilde.

Voor dit project kreeg ik een visioen van twee dansende vrouwen in jurken in een witte ruimte. Ik wist nog niet hoe, maar dat visioen zou ik gaan namaken. Zo ontworp ik voor dit project mijn twee eerste jurken en toverde ik de gymzaal om tot een witte wolk-achtige ruimte met wit papier.

Na dit project voelde ik dat dit de richting was die ik op wilde. Ik speelde in die tijd nog op topsport niveau voetbal, maar besloot me toen volledig te gaan focussen op kunst en me aan te melden voor de kunst academie.

Op de kunstacademie werd ik twee keer afgewezen, toen ben ik op advies grafisch ontwerpen gaan studeren. Ik heb ook heel even op het AMFIE gezeten maar kwam er al snel achter dat die stressvolle omgeving niks voor mij was.

Rond die tijd deed ik ook mee aan Fashion Fest, een mode wedstrijd. Hiervoor ontwierp ik mijn eerste collectie en had ik mijn eerste modeshow. Tijdens Fashion Fest had ik weer hetzelfde gevoel als tijdens mijn eindproject, het gevoel van dit is wat ik wil doen. Dit gevoel heb ik vastgehouden en zo ben ik voor mezelf begonnen.

 

TTM: En wat inspireert jou voor je kunst?

S: Heel veel dingen inspireren mij. Ik hou van woorden en zo begint veel van mijn werk, zo denk ik ook over inspiratie — inspire. Als je dit woord ontcijfert krijg je ‘in spirit’, bij inspiratie denk ik dus aan dingen die mij ‘in spirit’, in mijn energie brengen. Vaak komt nieuwe inspiratie ook in de vorm van visioenen of in mijn dromen.

Ik haal veel inspiratie uit mijn eigen belevingswereld en mijn nieuwsgierigheid. De natuur is bijvoorbeeld een grote inspiratiebron voor mij. Veel van mijn werken zijn geinspireerd op natuurlijke fenomenen zoals water en wolken, ik vind deze elementen mooi omdat ze licht en ontastbaar zijn. In mijn werk komt dit gevoel van ontastbaarheid terug, zo heb ik veel met met plastic gewerkt, omdat de transparantie en de reflectie van het licht mij doet denken aan water. Ook mijn eerste kunstproject op de middelbare school, wat ik hierboven beschreef, was bijvoorbeeld geïnspireerd op wolken.

Mensen inspireren me ook. Ik ben altijd op zoek naar de ‘waarom’ van mensen. Ik ga graag het gesprek aan om zo de achterliggende gedachten te achterhalen van meer oppervlakkige onderwerpen. Ik praat graag over emoties en de relaties en verhoudingen tussen mensen. Mannelijke en vrouwlijke energie gebruik ik ook als een grote bron van inspiratie. Sensualiteit komt ook altijd terug in mijn werken.

TTM: Je hebt dus veel verschillende bronnen van inspiratie, maar wat betekent kunst voor jou?

S: Wat een interessante vraag, die heb ik mezelf eigenlijk nog nooit gesteld… Ik denk dat dat komt omdat ik mezelf als kunst zie. Ik ben kunst. Mijn werken zijn een soort liefdesbriefjes aan mezelf. Deze liefdesbriefjes vormen allemaal stukjes van mij en maken mij zo tot een geheel.

Kunst is abstract en ongrijpbaar, maar wel voelbaar. Kunst activeert mij en zet me terug in mijn kracht. Voor mij zorgt kunst ervoor dat ik de grootheid van mijn hart kan voelen. Kunst is kwetsbaar en helpt mij vorm te geven aan mijn emoties. Voor mij gaat kunst vaak samen met schrijven, zo helpt het me ook om mijn eigen gedachten en visie van de wereld weer te ontcijferen en te begrijpen.

 

TTM: Wat omschrijf je dat mooi, heb je ook een favoriete kunstwerk?

S: Mijn favoriete kunstwerk is Vally Curtain gemaakt door Christo & Jeanne-Claude. Dit is mijn favoriet omdat het in de natuur is en speciaal ontworpen voor deze plek. Het werk is tijdelijk, uniek en enorm groot. Het is echt een samenwerking tussen het werk van Christo en de wind en natuur.

Het mooiste aan dit werk vind ik dat je eraan ziet dat dit een tot leven gewekte dagdroom is.

Meer weten over Sheray? Volg haar op instagram!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?