“Dagelijks zijn er vormen van seksisme aanwezig in het leven van een vrouw”

Hoe inclusief is de kunstwereld nu? En wat moet nu eens ècht veranderen? Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Sophie Schwartz of beter bekend als artiest Sophie Straat

 

TTM: Hey Sophie! Pas geleden is jouw nieuwe album ‘Smartlap Is Niet Dood’ uitgekomen. Dit album voelt als een ode naar smartlap, wat is jouw persoonlijke link met dit genre?

‘’Het is op zich geen ode aan smartlap, smartlap is meer het staartje. Mijn eerste EP was een smartlap EP en ik had dat project gemaakt om gentrificatie aan te kaarten. Ik noem het trouwens ook echt expliciet ´project´ omdat ik toen nog niet actief bezig was met muziek. Ik studeerde toen af aan de Kunstacademie en daar werden mijn werken nog echt gezien als losstaande projecten. En eigenlijk voelt het nog steeds zo, voor mij heeft een project een andere betekenis. Het is meer dan een bepaalde vorm en het gaat dieper in op het concept.  

Mijn eerste project ging dus wat ik eerder benoemde over gentrificatie. Ik belichte voornamelijk de gentrificatie van Amsterdam en dan nog om specifieker te zijn de gentrificatie van de Pijp, want ik kom zelf uit deze buurt. In mijn project wilde ik reflecteren op het oude Amsterdam en toen kwam ik snel uit bij het genre smartlap. Ik ging het genre, de smartlap onderzoeken. Ik wilde antwoorden op vragen als: ’Wat is een smartlap?, Waar komt het vandaan en van wie is dit genre?’. En die zoektocht inspireerde mij zo, dat het de aanzet werd voor mijn doorontwikkeling als artiest en hoe ik ook liet het me nadenken over hoe ik dit wil doorzetten, maar tegelijkertijd is het ook een knipoog naar de leuze ‘Punk Is Not Dead’. Ik wil ook uitdragen dat ik zelf de zanger van een smartlap kan zijn, maar ook punkmuziek. ‘’

 

Marie Servaas of ter wel Zangeres Zonder Naam, was een van de grootse zangeressen binnen het genre smartlap, wat voor indruk maakte zij op jou?

‘’ Toen ik smartlap ging onderzoeken en voornamelijk de vrouwen binnen dit genre, kwam de naam Marie Servaas of terwijl Zangeres Zonder Naam al snel naar voren. Zij was echt fantastisch! Ze maakte toen der tijd al liederen over minderheden, zij was al zover binnen haar denkwijze voor die tijd. En vrouwen hadden het toen der tijd ook nog echt niet makkelijk, maar toch nam zij het op voor anderen- dat vind ik super sterk! Als zij toen al de eerste stap kon zetten, dan kan ik nu de volgende stap zetten.

 

Net zoals Marie Servaas maak jij muziek over actuele thema’s zoals feminisme en racisme en neem je het op voor de minderheden, waarom vind je het belangrijk om dit aan te kaarten?

‘’Ik vind muziek maken niet heel belangrijk ofzo, we hebben in principe niet meer muziek nodig dan wat er al is. Muziek is een vorm van protesteren geworden. Net zoals demonstreren dat hebben we echt nodig, want dat kan een verschil maken.’’

 

In je projecten heb je het ook over feminisme, waarom vind je dit belangrijk zo om aan te kaarten?

‘’Feminisme is voor mij rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en het motto ‘samen staan we sterk’. We moeten met ze alle in deze wereld leven, dus laten we het er mooiste van maken.

Feminisme is belangrijk, omdat er nog steeds verschillende behandeling is tussen genders. Als vrouw zijnde word je nog steeds gediscrimineerd omdat je vrouw bent. Dagelijks zijn er vormen van seksisme aanwezig in het leven van een vrouw. Toen ik dat door begon te krijgen, dat ik als mens omdat ik vrouw ben, als minder belangrijk wordt gezien dan mannen, dat vond ik zo niet eerlijk.. En niet alleen vanuit mijn perspectief ben ik oneerlijkheid gaan aankaarten, want er zijn mensen die nog verder weggezet worden in de samenleving dan een witte vrouw zoals ik. Ik vind het belangrijk dat het onrecht van de wereld behandeld wordt.

 

Heeft jouw muziek denk je al verschil kunnen maken?

‘’Nou ik kan mij voorstellen dat door het liedje ‘Tweede Kamer’ meer aandacht is gekomen om te stemmen op een vrouw. Ik weet trouwens ook dat er dat jaar meer gestemd is op een vrouw, dus daar is wel verandering ingekomen. En verder hoop ik met mijn nieuwe album dat er kamer vragen worden opgeroepen en dat mensen stil gaan staan bij bepaalde onderwerpen die ik aankaart in mijn nummers.’’

 

Op de hoogte blijven van Sophie Straat? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?