Vrouwen uit de kunst #10: Sella Molenaar

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Sella Molenaar. Hoe ziet de kunstwereld er volgens haar uit op het moment?

Waarom ben je begonnen met het maken van kunst?

Als kind was ik al bezig met het maken van kunst. Dat is uitgegroeid tot een levensbehoefte. Ik teken elke dag en wanneer ik dit niet doe is er wat aan de hand. Je kan mijn gemoedstoestand aflezen aan mijn tekeningen. Als kind vond ik het al heel fijn om in mijn eigen universum te zitten en dat vind ik nog steeds.

Wie is jouw favoriete kunstenaar van nu?

Ik was toevallig gister een podcast aan het luisteren, waar in verschillende musea en kunstenaars voorbijkwamen. Ik vond het heel vet. Alleen later kwam ik erachter, dat er alleen maar mannen tussen zaten. Dit vind ik heel jammer. Ik kan wel heel blij worden van het werk van James Turrell en Walter de Maria. Deze kunstenaars maken werk wat heel ruimtelijk aanvoelt. Het is kunst waar je echt onderdeel van kan zijn. Turrell kan heel mooi spelen met licht. Ik vind dit heel inspirerend. Ook vind ik het erg mooi dat ik via kunst anders naar de wereld kan kijken. Ik haal inspiratie uit het gevoel wat ik krijg van kunst; een bepaalde verwondering, een uitsnede, kleurgebruik, een thema. Ik sla het als het ware op in mijn hoofd en daar doe ik later weer wat mee als ik ga tekenen.

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?

In de kunstwereld is er nu meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars. Dit komt ook door opleving van het hedendaagse feminisme. In het vakgebied waar ik in werk- de toegepaste kunst en illustratie hoek – kom ik veel vrouwen tegen. Ook mijn publiek, collega’s en veel illustratoren die ik interessant vind zijn vaak vrouw. In mijn eigen cirkel zijn vrouwen dus goed vertegenwoordigd, maar dit geld helaas niet voor de reguliere kunstwereld. Als we kijken naar de museum- en de galerie wereld, zie je dat deze een stuk minder inclusief is. Bijvoorbeeld bij veilingen, vrouwelijke kunstenaars worden daarin ondervertegenwoordigd en bovendien ondergewaardeerd.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen meer worden tentoongesteld?

We kunnen hiervoor zorgen door meer aandacht te generen voor vrouwelijke kunstenaars en hopen op een cultuurswitch. Er zijn al musea die hier wel al een goed voorbeeld aannemen, maar hopelijk volgen meer musea hierin. We hebben vrouwelijke voortrekkers nodig, zowel voor als achter de schermen.

Voel je een druk om een bepaalde groep te vertegenwoordigen?

Mijn werk is persoonlijk en een reflectie van mijn eigen zoektocht naar wie ik ben als vrouw. Niet zo gek dus dat mijn onderwerpen bijna altijd vrouwen zijn. Als een man aan mij vraagt waarom ik hem niet wil schilderen kan ik dat heel irritant vinden. Ik ben bezig met thema’s rond om vrouwelijkheid, niet het strelen van het mannelijke ego.

Wil je meer zien van Sella Molenaar? Bekijk hier haar website en Instagram!

 

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?