Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Fleur Feringa, galeriehouder van Galerie Fleur & Wouter.
The TittyMag: Wat doe je voor werk?
Fleur Feringa: Ik werk als modestylist en kostuumontwerper voor fotografie en film, zoals tijdschriften, krantenbijlages, commercials en speelfilms. Daarnaast ben ik medeoprichter van Galerie Fleur & Wouter. Drie jaar geleden zijn we begonnen als pop-up galerie, toen kunstenaars Eleonora Stol en Anton Martineau ons vroegen om een tentoonstelling voor hen te maken. Dat is vervolgens nogal uit de hand gelopen en inmiddels hebben we een vaste galerieruimte in Amsterdam. Daarnaast organiseren we nog steeds pop-up tentoonstellingen en kunstmanifestaties op verschillende locaties. Ook werk ik voor O.D. Gallery, een bijzondere galerie in het centrum van Amsterdam, waar straatkunstenaars van over de hele wereld samenkomen.
TTM: Wie zijn jouw favoriete kunstenaars?
FF: Een aantal van mijn favorieten zijn Niki de Saint Phalle, Faith Ringgold, Lieselot Elzinga en natuurlijk Eleonora Stol. Het is mijn allergrootste wens om nog eens de beeldentuin in Toscane van Niki de Saint Phalle te bezoeken. Zij heeft daar enorme mozaïek sculpturen gecreëerd, geïnspireerd op figuren uit de tarot. Eén van die werken is een gigantische vrxuw die je kunt betreden via een ingang tussen haar benen.
Faith Ringgold maakt figuratieve, kleurrijke schilderijen, tekeningen en gequilte wandtapijten met een autobiografische, politieke, zeer actuele lading. Ik zag haar werk vorig jaar in de Serpentine Gallery in Londen.
Modeontwerper Lieselot Elzinga studeerde twee jaar geleden af aan de Rietveld Academie. Ze heeft een achtergrond in muziek en haar presentaties zijn geweldige rock ’n roll performances. Inmiddels verkoopt ze haar collecties wereldwijd en dragen Hollywood-sterren haar ontwerpen.
Eleonora Stol werkt op een bijna spirituele wijze en gebruikt altijd rood en roze in haar doeken en tekeningen. Sinds ik haar heb ontmoet, ruim tien jaar geleden, verzamel ik haar werk. Ik word er blijmoedig van.
TTM: Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?
FF: Zoals we inmiddels allemaal wel weten, is het werk dat in musea te zien is verre van inclusief. Kunst kan je blik op de wereld veranderen. Je kunt ervan leren, want kunstenaars zijn een soort beeldende filosofen. Zolang er geen gelijkheid is in representatie missen we belangrijke lessen en dat is doodzonde. Totdat die scheve verhouding is rechtgetrokken moeten onder-gerepresenteerde groepen zich twee keer zo hard laten horen.
TTM: Voel jij de druk om een bepaalde groep, bijvoorbeeld vrxuwen, te vertegenwoordigen?
FF: Wij hebben nog nooit een tentoonstelling gemaakt zonder werk van vrxuwen. Daar hoeven we ook helemaal geen moeite voor te doen, omdat er net zoveel vrxuwen zijn die bijzonder goed werk maken als mannen. We gaan in onze thematische tentoonstellingen juist op zoek naar verschillende perspectieven, wat vaak vanzelf leidt tot een diverse groep makers. Wel hebben we ooit bewust een tentoonstelling gemaakt met alleen maar vrxuwelijke makers, als tegengeluid naar musea wereldwijd, waar maar maximaal tien procent werk van vrxuwen hangt. Alhoewel dat steeds beter gaat, zoals onlangs bij de tentoonstelling ‘In the picture’ in het Van Gogh Museum.
TTM: Op welke manier ben jij bezig met het inclusiever maken van de kunstwereld?
FF: Begin volgend jaar gaan we een tentoonstelling maken met outsider artists. Dit is een groep kunstenaars die buiten de gebaande paden om hun vak beoefenen. Ze hebben geen kunstopleiding gehad en wijken vaak af van de sociaal maatschappelijke norm. Deze tentoonstelling opent op negentien februari. Kom allemaal maar even kijken zou ik zeggen!
Wil je meer zien van Fleur? Bekijk dan hier haar Instagram! Als je op de hoogte wil blijven van de mooie tentoonstellingen bij Galerie Fleur & Wouter, kun je hier klikken.