Vrouwen uit de kunst #28: Femke Hameetman

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met kunsthistoricus en museoloog Femke Hameetman. Hoe inclusief is de kunstwereld momenteel volgens haar?

The TittyMag: Wie ben je en wat voor werk doe je?
Femke Hameetman: Ik ben Femke Hameetman en werkzaam als Hoofd Educatie en Programmering bij het Mauritshuis in Den Haag. We hebben een fantastische collectie van voornamelijk schilderijen uit de zeventiende eeuw, zoals het Meisje met de parel.

Ik ben kunsthistoricus en museoloog en werk al jaren in de museumwereld, in het verleden in Kunsthal Rotterdam, Naturalis en nu in het mooie Mauritshuis in Den Haag. In het Mauritshuis houd ik me bezig om met mensen in en buiten het museum, de collectie, het gebouw en de verhalen erover zoveel mogelijk mensen te verbinden.
 
Naast mijn opleiding en werk heeft waterpolo me gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb jarenlang die sport beoefend; zowel op topniveau als op recreanten niveau. Ik heb twee kinderen Roos (16) en Mats (12). Ik ben getrouwd met Evert-Jan en ik voed ook zijn kinderen op: Okke (15) en Max (17). Het is een gezellig huishouden van Jan Steen bij ons thuis dus!

TTM: Je wordt vrijwel dagelijks omringd door kunst, heb je zelf een favoriete kunstenaar?

 

Marlene Dumas: Portrait of A Young Nelson Mandela (Would you trust this man with your daughter)

FH: Ja, die heb ik zeker. Op werk en thuis heb ik werk van Marlene Dumas, waar ik als student heel lang voor heb gespaard. Het werk genaamd Portrait of A Young Nelson Mandela (Would you trust this man with your daughter) gaat over uitsluiting en racisme. Het herinnert me elke dag daaraan.

Ik ben ook heel blij dat ik elke dag mag kijken naar het werk van Erica Scheper,  Kiek Haket, Stang en Niels Broszat.
 
Er zijn ook veel kunstenaars die ik volg en waar ik hoop nog eens werk van te kopen. Zo ben ik dol op het werk van Hans op de Beeck – daarvan moest ik huilen. De augmented reality kunst van Dennis Rudolph vind ik ook gewéldig en fotograaf Ilvy Njiokiktjien volg ik ook al een hele tijd. Ik heb een tijdje de persfotografie wedstrijd de Reizende Zilveren Camera verzorgd, waaraan zij meedeed en ook won. Ook het werk van  fotograaf Newsha Tavakolian volg ik al jaren, een geweldige fotograaf! 
Daarnaast ontdek ik via TittyMag veel nieuwe kunstenaars, dat vind ik heel tof! 
TTM: Je werkt zelf in de kunstwereld, hoe inclusief ervaar jij die? 
FH: Ik werk met veel lieve en attente mensen maar tegelijkertijd denk ik dat er nog veel werk aan de winkel is. Oprecht naar elkaar luisteren, ook als het niet zo leuk is om aan te horen. Af en toe beslissingen nemen die tegen de stroom ingaan en anderen dan alleen jezelf een podium geven, of je echt in de ander verplaatsen en niet alsmaar zeggen ‘ík heb daar geen last van’. Daar kunnen we (mezelf inclusief) echt wel beter in worden!
 
Niet alleen in de kunstwereld trouwens, op heel veel plekken zouden we nog wat meer ruimte kunnen maken om het met z’n allen fijner te hebben. De grotere groep versus de kleinere. Ik en de ander. Ik ben jaren bezig geweest om op de basisschool van mijn kinderen duidelijk te maken dat wat ze van werkende moeders vragen, niet meer van deze tijd is. 
Ik ben soms misschien wat naïef, maar ik blijf hopen op verbinding en vriendelijkheid. We zijn allemaal mensen en we verschillen eigenlijk in heel veel opzichten niet zo van elkaar. In mijn beleving is het zo toevallig dat we er zijn als mensheid en nog toevalliger dat we zijn geboren. Waarom zou daarom de een beter zijn dan de ander? 
 
TTM: Op welke manier kunnen we de kunstwereld inclusiever maken?
FH: Zoals ik hiervoor al zei: naar elkaar luisteren, beslissingen maken die tegen de stroom ingaan en ook anderen een podium geven. Maar ook vragen blijven stellen zoals: wat voor een systemen bestaan er die inclusiviteit moeilijk maken? En wat houden we stand met welke redenen? Waarom gebruiken we woorden als kwaliteit en wat bedoelen we er mee? En wat betekent het om een veilige omgeving te scheppen op werk? Allemaal vragen waar we soms wel de antwoorden op weten en niet altijd bereid zijn om iets mee te doen.
TTM: Voel je een ‘druk’ om een bepaalde groep (bijvoorbeeld vrouwen) te vertegenwoordigen met het werk dat je doet?
FH: Ik voel geen grote druk eigenlijk, ik wil het vooral zelf graag. Ik heb een dochter, dat maakt het doel heel duidelijk. Ik wil dat zij het gemakkelijker heeft. Mijn oma was actief in de vrouwenbeweging, dus je kunt wel stellen dat het in mijn familie zit. Mijn moeder was vroeger een van de weinig werkende vrouwen met een eigen auto in mijn omgeving. Het is soms wel zwaar en complex. Ik voel daarnaast wel druk in veranderingsprocessen. 
TTM: Ben je zelf bezig met het inclusiever maken van de kunstwereld?
FH: Ik doe mijn best. Door te luisteren, te onderzoeken, en mezelf te verplaatsen. Ik hoorde Ineke Sluitter van de KNAW in het Marathoninterview bij de VPRO zeggen dat het binnen de wetenschap belangrijk is om jouw feedback te organiseren. Dat is in de tijd waarin we leven in mediabubbels voor iedereen belangrijk. Daarom zorg ik voor mensen in mijn omgeving die kritisch zijn op wat ik doe en volg ik veel verschillende mensen op social media. Ik lees veel en ga regelmatig naar musea en theatervoorstelling die net buiten mijn natuurlijke interessegebied liggen.
Als je op een plek werkt waar je kunt leidinggeven en de koers kunt bepalen is dat proces van feedback en buiten de bubbel stappen nog belangrijker, vind ik. Maar ik wil mezelf uiteraard ook blijven bevragen. Ik was jong in de jaren ‘80 en ‘90 – daarin deed ik en zei ik dingen die ik nu echt niet meer zou doen of zeggen. Dat kan alleen als je blijft luisteren en bereid bent om deels (mee) te veranderen. Voor mij is dat onderdeel van leven. 
Bovendien heb ik vier kritische pubers in huis die me af en toe iets uitleggen wat ik niet snap of me ook heel hard uitlachen. Dat houdt me ook wel nederig…ha, ha!
Femke bij de tentoonstelling ‘Alleen met Vermeer’
 
Wil je volgen wat Femke nog meer doet? Je kunt haar hier volgen op Instagram of volg het Mauritshuis hier op Instagram!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?