Vrouwen uit de kunst #3: Denise Rosenboom

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Denise Rosenboom, kunstenaar en docent. Je zult haar ‘Pussy Pendants’ (handgemaakte, unieke kunstwerkjes aan een ketting) ongetwijfeld een keer voorbij hebben zien komen. Maar hoe ziet de kunstwereld er volgens haar uit op het moment?

The TittyMag: Hoe zou je je werk beschrijven?

Denise Rosenboom: Ik ben beeldend kunstenaar en daarnaast geef ik CKV en tekenles op een middelbare school.

TTM: Wie is eigenlijk jouw favoriete kunstenaar? En waarom?

DR: Ik heb er heel veel, maar er is een Belgische kunstenares, Berlinde de Bruyckere, die heel bijzonder werk maakt. Ze maakt een beetje lugubere en tegelijk kwetsbare beelden. Dat vind ik echt fantastisch.

TTM: Hoe inclusief is de kunstwereld op dit moment dan volgens jou?

DR: Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind het heel belangrijk dat er meer vrouwen in de kunst zichtbaar worden. En ik denk ook dat er steeds meer ruimte voor ze wordt vrijgemaakt. Maar ik denk dat het voor iedereen moeilijk is. Als kunstenaar word je namelijk nooit aangeleerd hoe je jezelf in deze wereld neerzet. Het is gewoon heel lastig om een start te maken. Ik heb inmiddels wel gezien dat het goed werkt om de stoute schoenen aan te trekken en te laten zien dat je er bent. Daar bereik je meer mee dan afwachten tot galeries of musea naar jou toe komen. Als ze jou niet vinden moet je zelf op pad gaan. Het is voor mijn gevoel een redelijk gesloten wereld.

TTM: Denk je dat dat kan veranderen?

DR: Ja, ik denk dat mensen elkaar door social media wel iets beter kunnen vinden. Er komt langzamerhand een bepaalde laagdrempeligheid. Het zou heel goed zijn als die twee werelden wat meer bij elkaar komen.

TTM: Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat de kansen voor iedereen in de kunst gelijk zijn?

DR: Ik denk door meer samen te werken. Kunstenaars kunnen elkaar vaak juist helpen, in plaats van elkaar als concurrent te zien. Zo heb ik met een groep ooit een geweldige expositie georganiseerd in een verlaten politiebureau. Door de samenwerking werd het een succes. Daarnaast geloof ik dat het makkelijker moet worden om de connectie tussen galeriehouders en kunstenaars te leggen. Want ook goede kunstenaars worden niet altijd gevonden.

TTM: Voel je een druk op je schouders om een bepaalde groep te vertegenwoordigen?

DR: Ik vind het belangrijk om stichtingen die zich bijvoorbeeld inzetten voor vrouwenrechten te steunen. Ik word regelmatig uitgenodigd om te spreken bij allerlei panel talks, wat ik superleuk vind. Om nog een voorbeeld te noemen: ik ben natuurlijk redelijk bekend met mijn kettingen maar er zijn heel veel mensen die mijn grafische werk niet kennen, dat vind ik jammer. Die sieraden zijn namelijk een verlengstuk van mijn andere werken. Het gaat vaak over vrouwelijkheid, kwetsbaarheid en grenzeloosheid.

Ik heb dus wel een platform voor de ‘Pussy Pendants’, maar ik merk dat het heel moeilijk is om mijn andere kunst de wereld in te sturen. En ik denk dat dat ook wel wat zegt: er zijn nog steeds niet genoeg plekken om je werk naar buiten te brengen.

Wil je meer zien of weten van Denise? Check dan haar Instagram of haar websites deniserosenboom.com en pussypendant.com!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish