Vrouwen uit de kunst #3: Denise Rosenboom

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Denise Rosenboom, kunstenaar en docent. Je zult haar ‘Pussy Pendants’ (handgemaakte, unieke kunstwerkjes aan een ketting) ongetwijfeld een keer voorbij hebben zien komen. Maar hoe ziet de kunstwereld er volgens haar uit op het moment?

The TittyMag: Hoe zou je je werk beschrijven?

Denise Rosenboom: Ik ben beeldend kunstenaar en daarnaast geef ik CKV en tekenles op een middelbare school.

TTM: Wie is eigenlijk jouw favoriete kunstenaar? En waarom?

DR: Ik heb er heel veel, maar er is een Belgische kunstenares, Berlinde de Bruyckere, die heel bijzonder werk maakt. Ze maakt een beetje lugubere en tegelijk kwetsbare beelden. Dat vind ik echt fantastisch.

TTM: Hoe inclusief is de kunstwereld op dit moment dan volgens jou?

DR: Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind het heel belangrijk dat er meer vrouwen in de kunst zichtbaar worden. En ik denk ook dat er steeds meer ruimte voor ze wordt vrijgemaakt. Maar ik denk dat het voor iedereen moeilijk is. Als kunstenaar word je namelijk nooit aangeleerd hoe je jezelf in deze wereld neerzet. Het is gewoon heel lastig om een start te maken. Ik heb inmiddels wel gezien dat het goed werkt om de stoute schoenen aan te trekken en te laten zien dat je er bent. Daar bereik je meer mee dan afwachten tot galeries of musea naar jou toe komen. Als ze jou niet vinden moet je zelf op pad gaan. Het is voor mijn gevoel een redelijk gesloten wereld.

TTM: Denk je dat dat kan veranderen?

DR: Ja, ik denk dat mensen elkaar door social media wel iets beter kunnen vinden. Er komt langzamerhand een bepaalde laagdrempeligheid. Het zou heel goed zijn als die twee werelden wat meer bij elkaar komen.

TTM: Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat de kansen voor iedereen in de kunst gelijk zijn?

DR: Ik denk door meer samen te werken. Kunstenaars kunnen elkaar vaak juist helpen, in plaats van elkaar als concurrent te zien. Zo heb ik met een groep ooit een geweldige expositie georganiseerd in een verlaten politiebureau. Door de samenwerking werd het een succes. Daarnaast geloof ik dat het makkelijker moet worden om de connectie tussen galeriehouders en kunstenaars te leggen. Want ook goede kunstenaars worden niet altijd gevonden.

TTM: Voel je een druk op je schouders om een bepaalde groep te vertegenwoordigen?

DR: Ik vind het belangrijk om stichtingen die zich bijvoorbeeld inzetten voor vrouwenrechten te steunen. Ik word regelmatig uitgenodigd om te spreken bij allerlei panel talks, wat ik superleuk vind. Om nog een voorbeeld te noemen: ik ben natuurlijk redelijk bekend met mijn kettingen maar er zijn heel veel mensen die mijn grafische werk niet kennen, dat vind ik jammer. Die sieraden zijn namelijk een verlengstuk van mijn andere werken. Het gaat vaak over vrouwelijkheid, kwetsbaarheid en grenzeloosheid.

Ik heb dus wel een platform voor de ‘Pussy Pendants’, maar ik merk dat het heel moeilijk is om mijn andere kunst de wereld in te sturen. En ik denk dat dat ook wel wat zegt: er zijn nog steeds niet genoeg plekken om je werk naar buiten te brengen.

Wil je meer zien of weten van Denise? Check dan haar Instagram of haar websites deniserosenboom.com en pussypendant.com!

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?