Vrouwen uit de kunst #4: Yuki Kho

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Yuki Kho. Hoe ziet de kunstwereld er volgens haar uit op het moment?

Yuki Kho is kunstjournalist. Ze doet erg veel in de kunstwereld. Zo maakt ze samen Ko van ’t Hek de nieuwsbrief Kunst Kijken met Ko & Kho. Samen met Heske ten Cate presenteert ze de podcast: Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. En is ze werkzaam als online samensteller bij VPRO Mondo. Het nieuwe cultuurplatform dat hoort bij het gelijknamige tv-programma van Nadia Moussaid!

The TittyMag: Je bent natuurlijk veel bezig met kunst in je dagelijks leven. Maar wie is eigenlijk jouw favoriete kunstenaar?

Yuki Kho: Dat vind ik lastig. Bij mij hangt dat heel erg van het moment af. Soms ben ik maanden helemaal geobsedeerd door een kunstenaar en de weken erna weer door iemand anders. Nu ben ik bijvoorbeeld groot fan van Isabelle Andriessen. Met haar zwetende, kristalliserende en druipende sculpturen onderzoekt zij het schemergebied tussen levend en niet levend.

TTM: Samen met Heske maken jullie de podcast ‘Naakt op een Kleedje’. Hierin hebben jullie het over vrouwen in de kunstwereld. Maar hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?

YK: Voor mij gaat het veel meer over hoe de kunstwereld inclusiever kan worden. Ik denk dat er nog veel winst te behalen is, zowel binnen de kunsten als erbuiten. Ik vind het belangrijk om niet voortdurend met een vinger te wijzen, maar vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Dus dat je nadenkt over hoe je een inclusieve keuze kunt maken, als je gevraagd wordt om iemand te nomineren of tentoon te stellen.

TTM: Waardoor denk je dat er nog veel werk te doen is?

YK: Ik merk dit aan het feit dat gemarginaliseerde groepen niet genoeg gerepresenteerd zijn als makers. Het overgrote deel van de makers is nog steeds wit en man. Net als een deel van de groep die de belangrijkste besluiten nemen.

TTM: Hoe zouden we de kunstwereld inclusiever kunnen maken?

YK: Door zelf mensen te inspireren en te laten zien hoe het anders kan. Niet door te benoemen wat er mist. Met ‘Naakt op een Kleedje’ maken wij een Rolodex (een apparaat met visitekaartjes) vol kunstenaars die vrouw zijn. Zo wil ik laten zien dat er meer keus is dan mensen beseffen.

TTM: Voel jij een druk om een bepaalde groep te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in jouw nieuwsbrief?

YK: Ik zie het niet als druk, maar juist als mijn taak om alle platforms die ik heb of beheer te gebruiken om een zo’n inclusief mogelijke plek te scheppen en dus ook voortdurend te kijken naar hoe we dat zelf beter kunnen doen.

Wij letten erop dat er een juiste balans zit in de makers en tentoonstellingsruimtes die we bespreken. Dat we niet alleen in de Randstad tips geven, maar ook daarbuiten. En dat we niet alleen gevestigde namen noemen, maar ook jong talent.

TTM: In je werk ben je veel bezig met inclusiviteit, ben je er in je dagelijks leven ook actief mee bezig?

YK: Absoluut. Mijn vriend is speechschrijver en geeft retorica op de universiteit. Hij leerde mij dat je in al je voorbeelden woorden als ‘hij’ en ‘zij’ eens moet omdraaien. Dus als je het over een president hebt en een voorbeeld moet noemen, dat je altijd een vrouw noemt. Al denken mensen vaker bij het woord ‘president’ aan een man. Zo doorbreek je onbewuste rolpatronen. Dat zijn kleine daden van verzet om mee te beginnen.

Wil je meer zien of weten van Yuki? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?