Vrouwen uit de kunst #8: De Kunstmeisjes

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra van De Kunstmeisjes. Hoe ziet de kunstwereld er volgens hen uit op het moment?

Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra zijn twee van de drie oprichters van het bedrijf ‘De Kunstmeisjes’. Daarnaast werken ze allebei fulltime in de kunstwereld!

The TittyMag: Kunnen jullie iets meer uitleggen over jullie bedrijf ‘De Kunstmeisjes’?

DK: De basis van ons bedrijf is de blog waarop artikelen over tentoonstellingen verschijnen, die we samen met onze 13 vrouwelijke redacteurs schrijven. Ook doen we veel talks. En vorig jaar is ons eerste boek ‘De Kunstmeisjes – Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken’ verschenen.

TTM: Jullie zijn natuurlijk erg veel bezig met kunst. Wie is jullie favoriete kunstenaar?

Nathalie: Ik steek het niet onder stoelen of banken (Renee beaamt dit): Rembrandt is forever mijn bff. Zijn kunst ontroert me vaak. Hij verbeeldt mensen en verhalen zo levensecht. Ook kan ik blijven kijken naar de dikke verflagen in zijn schilderijen.

Renee: Dat wisselt per maanstand, maar ik zal altijd een plekje in mijn hart hebben voor Cy Twombly. Zijn werk oogt als een warboel, maar hoe langer je kijkt, hoe prettiger en logischer het voelt.

Beide: Los van deze cisgender witte mannen vinden onder andere: Melanie Bonajo, Helen Verhoeven, Atousa Bandeh Ghiasabadi, Maria Roosen, Tala Madani, Roni Horn, Rachel Whiteread en Sophie Calle ook erg interessant!

TTM: Jullie benoemen hierboven al kunstenaars die niet alleen maar, cisgender witte mannen zijn, maar hoe inclusief is de kunstwereld volgens jullie?

 DK: Als we het positief benaderen: er worden steeds meer stappen gezet. Zo is er onlangs door enkele musea voor nieuwe aankopen, een vrouwenquotum ingesteld. Er worden ook steeds meer solotentoonstellingen over vrouwelijke makers georganiseerd en er is meer interesse voor kunstenaars met diverse culturele achtergronden. Maar, we still have a long way to go. Dit kan beter door nog strenger of oplettender te zijn in het aankoopbeleid. Maar ook door meer diversiteit toe te passen in de basisstructuur van museale organisaties. Dan krijg je vanzelf nieuwe perspectieven en worden er wellicht andere keuzes gemaakt.

TTM: Voelen jullie een druk om een bepaalde groep te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld door te kijken naar welke exposities jullie uitlichten?

DK: We voelen geen druk, maar we voelen wel een verantwoordelijkheid. We willen graag dat zoveel mogelijk mensen zich kunnen herkennen in de keuzes die we maken en de verhalen die we vertellen; kunst is voor iedereen.

TTM: Op welke manier zijn jullie bezig met het inclusiever zijn in jullie werk?

DK: We hebben bijvoorbeeld voor ons boek actief gezocht naar kunstenaars die een reflectie zijn van onze samenleving in al haar diversiteit. Dit deden we door te kijken naar: gender, seksuele geaardheid en culturele afkomst. Voor zover dat mogelijk was, want we hebben voor onze keuze aan kunstwerken gezocht uit de Nederlandse museale collecties en zoals we al zeiden; daar valt nog genoeg te winnen!

Willen jullie meer zien van De Kunstmeisjes? Dat kan hier!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?