Vrouwen uit de kunst #7: Linde Schöne

Puur, zonder poespas en vooral veel emotie. Dat kunnen we allemaal verwachten van de nieuwe muziek van de singer-songwriter, Linde Schöne. Na bijna twee jaar van de radar te zijn verdwenen komt Linde terug met haar geweldige, nieuwe single: ‘Ergens In Mijn Hoofd’. Dit is de eerste single van haar nieuwe album. Met dit album vertelt Linde een verhaal over het vinden van iets, waardoor haar hele leven veranderd is. We spreken met haar over inspiratiebronnen, haar nieuwe muziek en de verschillen tussen man en vrxuw in de muziekwereld. Zijn die er eigenlijk nog?

Cover van: ‘Ergens In Mijn Hoofd’

The TittyMag: Hoe beschrijf je jouw nieuwe muziek, is deze verschillend van jouw eerder uitgebrachte muziek?

Linde Schöne: De nieuwe muziek die eraan gaat komen is zeker heel anders dan mijn eerdere werk. Ik ben begonnen met het maken van R&B, maar nu maak ik vooral Nederlandstalige pop. Bij de muziek die ik hiervoor had uitbracht, was de productie heel erg aanwezig. Bij mijn nieuwe muziek is dit veel minder. De productie is nog wel vooruitstrevend maar het draait nu echt om mij, mijn verhalen en mijn liedjes. Het is minder elektronisch, het is echt puur emotie.

TTM: Wie is eigenlijk jouw favoriete artiest?

LS: Ik houd heel erg van Charli XCX, Ariana Grande en echt alle andere pop-queens. Maar het afgelopen jaar luisterde ik eigenlijk vooral naar Taylor Swift. Dat komt waarschijnlijk omdat ik nu in een hele andere state of mind ben, maar ik houd echt van hoe zij verhalen vertelt.

TTM: Haal je dan ook inspiratie uit hun muziek?

LS: Soms wel, maar meestal haal ik inspiratie uit het leven zelf. Dat werkt het beste. Ik merk als ik door een ander lied geïnspireerd raak en zoiets probeer te doen, dan is het vaak net niet wat ik echt wil. Maar dan kan ik in dat nummer wel een stukje van mezelf kwijt. En dan gebruik ik dat stukje weer in een andere tune. Dan ben ik al drie stappen verder en heeft het niets meer te maken met de oorspronkelijke artiest. Uiteindelijk probeer je toch als jezelf te klinken, in plaats van iemand anders.

TTM: Je noemt hierboven al allemaal vrxuwlijke artiesten.  Maar merk jij ook dat vrxuwen anders worden behandeld dan mannen in de muziekwereld?

LS: Er zijn altijd wel dingen. Zo moet je bijvoorbeeld als vrxuwelijke artiest meer met je uiterlijk bezig zijn. Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Maar ik denk dat wat steeds beter gaat, is dat vrxuwen elkaar ook veel meer gunnen en dat we steeds meer door hebben dat er genoeg plek is voor iedereen. Hiervoor had iedereen het idee dat er maar één queen was en dat we allemaal aan het strijden waren voor één plek. Nu worden steeds meer vrxuwen zich ervan bewust dat er genoeg plek is voor iedereen en dat als we elkaar omhoog helpen dat het ook alleen maar beter is voor jezelf. Dat heeft bij mij ook wel even geduurd voordat ik dat echt kon, want ik was eerst best wel bang om andere vrxuwen iets te gunnen, omdat ik daardoor dacht dat er dan geen plek voor mij over bleef.

TTM: Waaraan merk je dat vrxuwen steeds meer opkomen voor elkaar?

LS: Het afgelopen jaar ben ikzelf heel veel over andere vrxuwlijke artiesten gaan schrijven. Hierdoor heb ik al deze artiesten veel beter leren kennen. Vroeger was er wel eens een 101 Barz Sessie met een vrxuw, maar dan was het altijd van: “Ik ben beter dan al die andere bitches” en dat soort dingen. Maar dat lijkt veel minder te worden. Je ziet ook steeds vaker vrxuwelijke artiesten samenwerken en dat is echt super dope.

TTM: Wil jij zelf ook meer met vrxuwelijke artiesten gaan samenwerken?

LS: Sowieso! Ik ben zelf nooit echt van de samenwerkingen geweest. Er zijn ook op dit album niet veel samenwerkingen, maar de samenwerking die er wel zijn, zijn met een vrouw.

TTM: Vandaag is jouw nieuwe single ‘Ergens In Mijn Hoofd’ uitgekomen, wat kunnen we verwachten van het album? Is het in dezelfde stijl?

LS: Het album wordt heel gevarieerd. Op een gekke manier is het wel één geheel. Er zit R&B in, er zitten ballads in en hele verhalende tunes in, er zit van alles in. Maar qua verhaal gaat het voor een deel over mentale gezondheid en een deel over break-ups, maar uiteindelijk gaat het over dat ik een bepaalde onafhankelijkheid heb gevonden zonder dat daar nog woede in zit. Daardoor heb ik ook heel veel zin om weer nieuwe muziek uit te brengen, omdat het een boodschap is die ik ook graag met de wereld wil delen. Op de eerste single hoor je hoe ik er ongeveer anderhalf jaar geleden voorstond, maar dat is weer heel anders als waar ik nu sta mentaal. Dat vind ik gewoon heel tof om te laten zien!

TTM: Wanneer zouden we dit inspirerende album kunnen verwachten?

LS: Qua schrijven is het album helemaal af. Maar we moeten echt nog van alles doen met de productie, vocals, mixen en ga zo maar door. Ik maak dit album samen met Vijay van Soulsearchin’, maar we zijn beide echt heel erg perfectionistisch en steken veel uren in één nummer. Dus misschien is het album over drie maanden af en misschien pas over een jaar. Ik vind een datum geven altijd eng, want dan gaan mensen er ook echt op rekenen dat je het precies die dag uitbrengt. Maar ik ben een artiest en ik wil gewoon dat het perfect is!

Kan je niet wachten tot haar nieuwe album uitkomt? Gelukkig hebben we vandaag al een klein voorproefje gekregen met haar nieuwe singel ‘Ergens In Mijn Hoofd’. Beluister het hier!

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?