Vrouwen uit de kunst #11 Sevilay Maria

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met fotograaf, en documentairemaker Sevilay Maria van Dorst, of te wel Principles of Light. Hoe ziet de kunstwereld er volgens haar uit op het moment?

Sevilay is de maker van #MYOWNGENDER, waarin vijfendertig modellen zijn vastgelegd op diepzwart of transparant glas via een fotografie techniek uit 1851. En vertelt hun bijzondere verhalen via foto’s en tekst. Tot 31 augustus kan je de expositie bezoeken in de OBA Oosterdok in Amsterdam.

The TittyMag: Sevilay, je bent fotograaf en documentaire maken, hoe ben je begonnen met het maken van kunst?

Sevilay: Fotograferen begon op mijn twintigste en zit nu al zestien jaar in het vak. Het is allemaal begonnen omdat het werken met Photoshop mij erg beviel, maar daar ben ik nu van afgestapt. Ik werk het liefste met mijn handen, dit zie je ook terug in mijn fotografie. Verder spreekt fotografie mij erg aan omdat je hiermee onderwerpen, schoonheid en de blootheid van gezichten kan vastleggen.

TTM: Je wordt zelf gezien als een voorbeeld voor andere, maar wie is jouw favoriete kunstenaar van nu?

S: Mijn favoriete kunstenaars zijn van nu en vroeger. Ik geniet van het werk van Frida Kahlo, Berthe Morisot, Else Berg, Paula Modersohn Decker en natuurlijk Charley Toorop. Kunstenaars waar ik nu veel van geniet zijn Marlene Dumas, Sella Molenaar en Raquel van Haver. Ook bekijk ik op Instagram veel kunst, maar is dit vaak werk dat niet afkomstig is uit mijn eigen vakgebied. Sinds ik zelf met het onderwerp gender bezig ben kijk ik veel naar werk van vrouwen. En ben mij bewust van de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. Dit komt ook door het onderzoek van Mama Cash wat ik recentelijk heb gelezen. In dit onderzoek werd bekend slechts 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea zijn door vrouwen gemaakt.

TTM: Je bent zelf bezig met diversiteit en gender, hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?

S: Voor mij is er inclusiviteit in de kunstwereld als er evenveel vrouwen als mannen zijn. Ook is het belangrijk als daar geen issue over is. Er moet hier een balans in te vinden zijn. We zijn al heel goed op weg naar een inclusievere samenleving, maar er is nog een lange weg te gaan. Je ziet degelijk wel een verandering.  We moeten kijken naar de diversiteit van verschillende komaf. Daarin hebben we nog een lange weg te gaan.

TTM: Hoe kunnen we ervoor zorgen, dat er meer diversiteit is binnen tentoonstellingen?

S: Voor meer diversiteit hebben beide partijen een rol. Kunstinstellingen zouden hier meer bewust van moeten en kunnen zijn. Assertiviteit is belangrijk voor vrouwelijke kunstenaars. We moeten flinke actie ondernemen voor een plek in de kunstwereld. We moeten samen een balans vinden. De verantwoordelijkheid ligt aan beide kanten, zowel musea als kunstenaars. Door naar elkaar te wijzen komen we niet ver. Als we verandering willen dan moeten we dat als collectief samendoen. Zo krijgen we sneller resultaat.

TTM: Voel je een druk om een bepaalde groep te vertegenwoordigen?

S: Ik voel niet de druk om een groep te vertegenwoordigen. In mijn project My own gender vertel ik de verhalen van mensen via foto’s, tekst en video’s. Ik probeer met de hashtag my own gender weg te gaan van het labelen. Voor dit kunstproject heb ik heel veel mensen gefotografeerd. Hierdoor is het veel breder. Het zou minder indruk maken als ik bijvoorbeeld maar twaalf mensen had gefotografeerd. Het wordt meer een collectief dan een individueel project. Het is aan de kijker om te beoordelen wat ze daarvan vinden en bij voelen. Het is niet mijn verantwoordelijkheid of je wel of niets iets hebt met het onderwerp. Ik heb mijn project gepresenteerd bij meerdere instellingen. Als ik dan reactie krijg, dat er geen plaats is voor gender onderwerpen vind ik dat een vreemde reactie. Het gaat namelijk over de verhalen van personen.

Wil je meer zien van Sevilay Maria? Bekijk hier haar Instagram en website. Of bezoek de expositie in de OBA Oosterdok in Amsterdam.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?