Waarom Internationale Vrouwendag anno 2020 nog belangrijk is

Een staking van vrxuwen in de textiel- en kledingindustrie voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Zo zag 8 maart 1908 eruit in Chicago en New York. Inmiddels zijn we 112 jaar later en hebben we (in Nederland) actief stemrecht en werkdagen van negen tot vijf. Maar toch vieren we komend weekend weer Internationale Vrxuwendag. Waarom is dit anno 2020 nog steeds zo belangrijk?

Het eerste woord dat mij te binnenschiet is verbinding. Mensen spreken, van elkaar leren en anderen inspireren. Iedereen is compleet verschillend en toch één. We hoeven niet hetzelfde te zijn, maar wel gelijk. Elk individu strijdt voor een collectief doel met een eigen specialisatie. Gelijkheid binnen de kunstwereld, het stoppen van straatintimidatie of meer kansen voor vrxuwen van kleur.

Eén dag in het jaar staan we, een paar uur langer dan gewoonlijk, gezamenlijk stil bij de paden die onze voorgangers bewandelden, waar wij nu lopen en waar we uiteindelijk naartoe moeten. Er hebben de afgelopen jaren veel positieve veranderingen plaatsgevonden, maar we hebben de eindstreep nog niet bereikt.

In 2019 stemde meerderheid van de Tweede Kamer vóór een vrxuwenquotum en vierden we 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland. Anderzijds daalden we elf plekken op de wereldranglijst van vrxuwenemancipatie en neemt de intimidatie van zwangere vrxuwen op sommige locaties toe.

Overwinningen om te vieren en problemen om aan te pakken. De weg naar gelijkheid is lang en staat vol obstakels. Ook over de definitie van dat woord, gelijkheid, valt een hoop te vinden en zeggen. Op Wikipedia staan meer dan zes verschillende definities van hetzelfde woord. In de rechtsgeleerdheid betekent gelijkheid; gelijkwaardige behandeling, in de rechtsfilosofie; gelijkheidsdenken, in de filosofie; het idee dat alle mensen gelijk zijn, in de politiek; gelijke onderwijskansen, in de logica; gelijkheid in termen van booleaanse algebra en in de wiskunde; gelijkheid in termen van de verzamelingenleer. Mijn definitie van het woord is gelijke behandeling en kansen voor iedereen, ongeacht je genderidentiteit, huidskleur, leeftijd, opleidingsniveau etc.

Maar ik ben ook maar ik. Met achttien jaar levenservaring op de teller heb ik nog een hoop te leren. Het leven is één groot leerproces waarbij we onder andere opzoek gaan naar onze eigen definitie van woorden. We geven ze betekenis en leren constant bij. Van elkaar en onszelf. Daarom hoop ik op acht maart, dit jaar en in de toekomst, nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Een herinnering van waar we nou eigenlijk mee bezig zijn en wat of wie we vergeten. We moeten uiteindelijk samen naar de finish toe, dus laten we vooral goed naar elkaar luisteren. Elke stem, hard of zacht, verdient gehoord te worden; en daarom is Internationale Vrxuwendag zo belangrijk.

 

Gerelateerd

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?