Er schuilen zeker mogelijkheden tussen de onnodige meldingen door

De brievenbus van Terlouw bevindt zich in mijn telefoon en klappert onafgebroken. Het zijn niet alleen de vrolijke oproepen van (buurt)vriendjes die aan het touwtje trekken, met de oproep voor terras, theater of trammelant, maar ook studie, werk en vooral reclamemakers.

Wanneer ik langs de sociale kanalen zap – Instagram is favoriet – lijkt iedereen een gespecialiseerde marketing strateeg en voelt zelfs een privé-account als een etalage met het dringende verzoek; “Please buy my lifestyle”. Ik word aangelijnd voor het leven bij de buren, buren die ik soms wel en vaak helemaal niet ken, maar die allemaal via mijn scherm saillante informatie met me delen over de plekken waar ik zijn moet en de spullen die ik hebben moet. En bovenal, het geluk dat dat me brengen zal.
En soms, op een rustige avond in een te rustige week, wanneer deze low-key studente te veel touwtjes aan haar brievenbus heeft rammelen van proppers voor de feestjes waar ze niet voor is uitgenodigd, trap ik erin.

De deur zwiept dan open naar een akelig gevoel en het onderscheid tussen gefilterde momentopnames en realiteit kan ik even niet maken. Eenzaamheid bekruipt me want ik draai niet genoeg mee, en als ik niet mee doe, doe ik er dan wel toe?
Een onproductieve gedachte, en dus trek ik er ook maar eens wat aan. Ik plaats ook plaatjes, vaak net één te veel en geniet er dan van om zelf terug te kijken. In het begin had ik maling aan het feit dat anderen het zagen en zag ik het als een makkelijk hanteerbaar persoonlijk fotoboek. Inmiddels ben ik me ervan bewust dat ik best die hamburger take-out van 2013 eraf mag halen. Toch, als ik zo terugblader word ik echt even gelukkig van de herinneringen. “I buy my own lifestyle” met goesting, en etaleer dus net zo hard mee.

Maar waarom kies ik ervoor verbonden te zijn met bloggers, bekendheden en soortgelijke goed-voor-mekaar-shows terwijl de prille lijntjes die ik uitgooi niet opgewassen zijn tegen hun onstuimige posts? Er zijn momenten dat ik alle accounts wil opzeggen, maar dan is de angst om een mogelijkheid mis te lopen te groot om die intentie door te zetten. Want er schuilen zeker mogelijkheden tussen de onnodige meldingen door. Van verrassend museum, tot herontdekte vriendschap tot gave opdracht; ik vond ze het afgelopen jaar via Instagram.

Ik sluit dan ook af met een museumtip. Het kunstwerk ‘An Uncertain Journey’ van Chiharu Shiota verbindt zwarte bootjes met een overweldigend rood en complex driedimensionaal web van lijnen. Zoals een ieder zijn eigen koers vaart maar virtueel verbonden is met het overkoepelende iedereen. Sommige lijnen houden je tegen, en sommige stuwen je voort maar het is juist die verbinding die je boven water houdt.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?