Waarom mag niemand meer op z’n eigen manier dingen uitvogelen?

-

Zondagochtenden zijn mijn lieveling. Ik maak koffie en kruip dan terug onder de dekens om minstens twee uur heel lui te zijn. Lekker alle weekendkranten en fijne nieuwsbrieven in mijn mailbox door scrollen. Stories kijken met koffie in bed, de hemel.

Maar deze zondag voelde anders. ‘Dit is volgens een psycholoog de reden dat je nog single bent’ en ‘Zoek je de ware? Weet dan, saai is goed’, schreeuwden de koppen van verschillende artikelen me toe. ‘Zo, goed om te weten dat ik de afgelopen jaren blijkbaar alles fout heb gedaan’, denk ik terwijl ik diagonaal over m’n bed lig, opgerold in alle dekens.

Want voor mij was single zijn absoluut niet een probleem dat ik moest oplossen. Ondanks dat de rest van de wereld dat ons zo ontzettend duidelijk lijkt te willen maken. Nee, single zijn was een perfecte periode om belangrijke stappen te zetten in m’n leven en vooral heel goed te leren begrijpen welke richting ik uit wilde. 

Het was een tijd waarin ik geen compromissen hoefde te maken en dus echt alleen voor mijn eigen geluk kon kiezen. Maar, ook mijn leven op die manier leiden werd regelmatig afgestraft met ongefundeerd en ongewild advies: ‘Weet je dat het steeds moeilijker wordt om met iemand samen te zijn als je zo lang alleen bent? Dat je je dan niet meer kunt aanpassen aan die ander?’ 

Onder elke post die ik deze zondag aanklik en in elke nieuwsbrief die ik open, wordt er een bak met ongevraagd advies over de lezer uitgestort. Zo vraagt een vrouw in een digital nomad groep, waar ik lid van ben op Facebook, advies over online werken op plekken met slechte WiFi en 4G. ‘Hebben mensen hier misschien speciale tools voor’, vraagt ze? Het eerst antwoord wat ze krijgt is: ‘Misschien had je dit moeten bedenken voor je de baan aannam en zei dat je dit werk kon doen, just saying’. 

Waarom mogen we niet gewoon ‘zijn’? Waarom mag niemand meer op z’n eigen manier dingen uitvogelen? Waarom moet tegenwoordig alles bekritiseerd worden door mensen die ‘het beter weten’? En dan heb ik het echt niet alleen over social comments, want de moraalridders die verscholen zitten achter hun toetsenbord, die kennen we inmiddels wel.

Ik vraag me vooral af waarom wij allemaal zo overspoelt moeten worden met goedbedoelde artikelen en online posts, waar ons weer eens wordt ingewreven hoe ontzettend we aan het mislukken zijn in ons leven omdat we single zijn, niet het juiste lijf hebben, we niet onze dromen waar maken maar gewoon een fijn leven leiden, etc. 

In diezelfde nieuwsbrief vond ik namelijk ook een artikel over ‘hoe je alles kunt krijgen wat je wil in het leven’. En weet je wat het advies was?! “Verandering breng je aan door jezelf simpelweg te forceren te doen wat je te doen hebt om te bereiken wat je wilt. En vooral: stop met zeggen dat het ‘prima’ zo is. Het is niet prima.

Ok, bedankt! Goed om te weten dat ik mezelf moet dwingen allemaal dingen te gaan doen die ik eigenlijk niet wil doen, omdat prima tegenwoordig niet meer goed genoeg is. Ik weet een ding heel zeker, dat is dat deze nieuwsbrief vanaf nu in mijn spambox beland en dat ik lekker met mijn koffie fijne artikelen ga lezen die wel ergens over gaan. Helemaal prima.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish