‘Waarom moet ik me anders kleden zodat anderen zich beter gedragen?’


-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met het opkomende model Miko Foy.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben 18 jaar oud, geboren op Aruba en heb daar tot mijn achtste gewoond tot we naar Nederland vertrokken. Mijn passie ligt bij het maken van muziek – ik kan gitaar spelen en vind het erg leuk om zelf liedjes te schrijven.

In 2020 verhuisde ik naar Amsterdam, waar ik Lis Rutten ontmoette. Zij wilde een modellenbureau startten en vroeg aan mij of ik interesse had om haar te helpen als model. Voor mij was dat best speciaal. Mensen zeiden af en toe wel tegen me dat ik die wereld in moest, maar ik had nooit gedacht dat ik die stap echt zou zetten.”

Hoe divers is de modellenwereld op dit moment?
“Ik denk dat er veel meer diversiteit is in de modellenwereld dan een aantal jaar geleden. Natuurlijk kan het altijd beter, maar we gaan de goede kant op.
Ik vind wel dat er meer verschillende figuren blootgesteld mogen worden aan het publiek. Er wordt nu nog vaak gezocht naar bepaalde lichamen: ofwel een lang dun meisje. Ik zou het heel tof vinden als dit er niet toe zou doen. Hoe je lijf er ook uitziet ook is, iedereen zou welkom moeten zijn.

Wat ik ook steeds vaker zie en waardeer, is dat leeftijd een minder grote rol begint te spelen bij castings. Een aantal jaar geleden zochten ze alleen maar jonge mensen.”

Zijn er nog andere opvallende veranderingen gaande binnen jouw werkveld?
“Het gaat niet meer alleen om mooi zijn en er goed uitzien op de foto, de meeste werkgevers willen ook karakter terug zien. Dit is denk ik een grote stap voor meer diversiteit in de modewereld – ze willen verhalen terugzien in de beelden die ze hebben geschoten. Het is cruciaal om trouw te blijven aan jezelf, dit wil ik ook laten zien aan mijn publiek.”

Wat is feminisme voor jou?
“Feminisme vind ik een breed concept. Ik vind het belangrijk dat wij als vrouwen serieus worden genomen. Daarnaast is het ook van belang dat je je veilig voelt om te zijn wie je wil zijn, ook al zou dit tegen alle stereotypes ingaan. Het zou zo fijn zijn als we alle hokjes konden laten vervallen en iedereen kon doen wat die wilde. Daarom is het een goede stap om hierover te praten. Feminisme is geen moeilijk gespreksonderwerp, als we er maar open over durven te zijn.”

Wat was voor jou het moment dat je je realiseerde dat je moest opkomen voor je rechten?
“Op een zonnige zomerdag toen ik 14 was, had ik een keer een hemdje aan naar school. Mijn lerares haalde me toen even uit de groep om met me te praten. Ze vroeg of ik een trui of vest bij me had, want ik was de jongens aan het afleiden met mijn blote schouders. Ik snapte gewoon echt niet waarom dit mijn verantwoordelijkheid was. Toen ik thuiskwam, had ik het hier met mijn moeder over en zij vond het ook belachelijk. Vanaf dat moment werd ik eigenlijk wakker geschud, want waarom moet ik me anders kleden zodat anderen zich beter gedragen? Ik draag wat ik wil en doe wat ik wil, het is mijn leven.”

Wil je op de hoogte blijven van Miko Foy’s modellencarrière? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish