‘Wanneer ik de stad in ging voor een drankje, was ik vrijwel altijd de enige niet-witte persoon’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan, én moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Sierra Bario, eigenaar van Bar.Bario in Amsterdam.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Sierra, 21 jaar oud en oprichter van Bar.Bario. Zo´n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met het opstarten van deze bar die ook functioneel is als galerij. Het idee ontstond toen me opviel dat de meeste kroegen in Amsterdam vol zaten met Yuppen en witte mensen.

Ik wilde graag een inclusieve plek bieden aan iedereen, ook voor mensen zoals ik. Toen de mogelijkheid zich aanbood om dit te combineren met een galerij, kwam er een droom die ooit opborrelde toen ik negen jaar was uit. Naast een gezellige verzamelplek is dit ook een podium geworden waar jonge, creatieve mensen de mogelijkheid krijgen om hun werk te exposeren.”

Heeft kunst jou altijd al geïnteresseerd?
“Zeker! Op jonge leeftijd ging ik al regelmatig naar musea. Daarnaast werk ik ook al sinds mijn vijftiende in de horeca, waar ik met mensen werkte en bediende die niet op mij leken. Uit belangstelling naar kunst en de drang om het beter toe doen, kwam ik op dit concept. Ondanks dat de galerie gecombineerd is met een bar, blijft het een echte galerie. De bar geeft er alleen een nieuwe, speelsere vorm aan.”

Waarom is het voor jou belangrijk om een inclusieve ruimte te creëren?
“Helaas merkte ik dat mijn vrienden van kleur niet zo vaak gezellig een drankje gingen doen. Wanneer ik de stad in ging voor een drankje, was ik vrijwel altijd de enige niet-witte persoon. Ik vind het belangrijk dat ook wij het naar ons zin kunnen hebben, zonder het gevoel te hebben dat we buiten de boot vallen.

Ook wil ik met de galerie meer mensen het platform bieden dat ze verdienen. Hierbij richt ik me op de LHBTIQ+-gemeenschap, mensen van kleur en creatieve jonge, mensen om het makkelijker voor hen te maken om hun werk te exposeren.”

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt in Bar.Bario?
‘’De combinatie is heel leuk! Ik ben hierdoor niet alleen bezig met een expositie openen, maar ik maak er een heel thema van waar de events op worden aagepast. De DJ, de hapjes en de drankjes kan ik allemaal afstemmen op elkaar. Thema’s van de afgelopen maanden waren onder andere Black creativity, waarbij alle tentoongestelde kunst gemaakt was door zwarte kunstenaars – en custom-made, wat de schoonheid, veerkracht en de oneindige potentie van het queer bestaan liet zien.

De variatie in thema´s zorgen steeds weer voor vernieuwing, zo staan we niet stil, maar leren we steeds nieuwe mensen kennen die enorm inspirerend zijn.’’

Jij geeft een platform aan veel verschillende soorten mensen. Hoe vind je dat het gaat met de emancipatie binnen de kunstwereld?
“Ik heb het idee dat er grote stappen worden gemaakt. De beweging voor meer inclusiviteit is al even een belangrijk onderwerp, maar ik hoop niet dat na verloop van tijd deze beweging stilvalt, zoals je dat wel vaker ziet gebeuren. Want we zijn er nog niet! Het is fijn dat er expositieruimtes voor gemarginaliseerde groepen zijn, maar bij de grote musea valt nog veel winst te behalen. Van binnenuit zouden zij een meer divers team moeten aannemen om te praten over dit soort onderwerpen.’’

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Bar.Bario? Volg ze dan op Instagram!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?