‘Wanneer ik de stad in ging voor een drankje, was ik vrijwel altijd de enige niet-witte persoon’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan, én moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Sierra Bario, eigenaar van Bar.Bario in Amsterdam.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Sierra, 21 jaar oud en oprichter van Bar.Bario. Zo´n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met het opstarten van deze bar die ook functioneel is als galerij. Het idee ontstond toen me opviel dat de meeste kroegen in Amsterdam vol zaten met Yuppen en witte mensen.

Ik wilde graag een inclusieve plek bieden aan iedereen, ook voor mensen zoals ik. Toen de mogelijkheid zich aanbood om dit te combineren met een galerij, kwam er een droom die ooit opborrelde toen ik negen jaar was uit. Naast een gezellige verzamelplek is dit ook een podium geworden waar jonge, creatieve mensen de mogelijkheid krijgen om hun werk te exposeren.”

Heeft kunst jou altijd al geïnteresseerd?
“Zeker! Op jonge leeftijd ging ik al regelmatig naar musea. Daarnaast werk ik ook al sinds mijn vijftiende in de horeca, waar ik met mensen werkte en bediende die niet op mij leken. Uit belangstelling naar kunst en de drang om het beter toe doen, kwam ik op dit concept. Ondanks dat de galerie gecombineerd is met een bar, blijft het een echte galerie. De bar geeft er alleen een nieuwe, speelsere vorm aan.”

Waarom is het voor jou belangrijk om een inclusieve ruimte te creëren?
“Helaas merkte ik dat mijn vrienden van kleur niet zo vaak gezellig een drankje gingen doen. Wanneer ik de stad in ging voor een drankje, was ik vrijwel altijd de enige niet-witte persoon. Ik vind het belangrijk dat ook wij het naar ons zin kunnen hebben, zonder het gevoel te hebben dat we buiten de boot vallen.

Ook wil ik met de galerie meer mensen het platform bieden dat ze verdienen. Hierbij richt ik me op de LHBTIQ+-gemeenschap, mensen van kleur en creatieve jonge, mensen om het makkelijker voor hen te maken om hun werk te exposeren.”

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt in Bar.Bario?
‘’De combinatie is heel leuk! Ik ben hierdoor niet alleen bezig met een expositie openen, maar ik maak er een heel thema van waar de events op worden aagepast. De DJ, de hapjes en de drankjes kan ik allemaal afstemmen op elkaar. Thema’s van de afgelopen maanden waren onder andere Black creativity, waarbij alle tentoongestelde kunst gemaakt was door zwarte kunstenaars – en custom-made, wat de schoonheid, veerkracht en de oneindige potentie van het queer bestaan liet zien.

De variatie in thema´s zorgen steeds weer voor vernieuwing, zo staan we niet stil, maar leren we steeds nieuwe mensen kennen die enorm inspirerend zijn.’’

Jij geeft een platform aan veel verschillende soorten mensen. Hoe vind je dat het gaat met de emancipatie binnen de kunstwereld?
“Ik heb het idee dat er grote stappen worden gemaakt. De beweging voor meer inclusiviteit is al even een belangrijk onderwerp, maar ik hoop niet dat na verloop van tijd deze beweging stilvalt, zoals je dat wel vaker ziet gebeuren. Want we zijn er nog niet! Het is fijn dat er expositieruimtes voor gemarginaliseerde groepen zijn, maar bij de grote musea valt nog veel winst te behalen. Van binnenuit zouden zij een meer divers team moeten aannemen om te praten over dit soort onderwerpen.’’

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Bar.Bario? Volg ze dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish