‘Wanneer je mensen met veel passie en focus aan het werk ziet, slaat de liefde over’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan heel veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij in deze serie naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze week spreken we met Miluska van ‘t Lam, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar.

In september ben je gestart met de Harper’s Bazaar Business Club. Hoe is dit idee ontstaan?
“We organiseren al een lange tijd het Women of the Year – daarbij reiken we awards uit aan vrouwen die voor ons een verschil hebben gemaakt en op hun plaats weer inspirerend zijn voor andere vrouwen. De allermooiste taak tijdens deze diners vinden we de table setting, die zorgt voor de verbinding tussen de vrouwen. Dit doen we blijkbaar met een soort magische staf – er komen namelijk altijd samenwerkingen uit voort. Zo komt Marian Spier nu uit met het boek Impact, waarvan het idee ontstond bij ons dinerDaarnaast vind ik het heel belangrijk om deze vrouwen tools aan te reiken. Kunst, leiderschap en financiële afhankelijkheid spelen bij ons een grote rol.

Die combinaties hebben ertoe geleid dat we een businessclub hebben opgezet. Hiermee gaan we een paar keer per jaar een talk hosten over een relevant onderwerp. Vijf keer per jaar nodigen we leden van de club uit om te kunnen leren, inspireren en netwerken. We gaan ook e-courses ontwikkelen, de eerste is ‘Personal Branding & Spreken met Impact’ en de tweede cursus die we nu aan het ontwikkelen zijn gaat Future Leadership, speciaal voor Harper’s Bazaar samengesteld door Jenny Elissen. Ze behoort tot de top van vrouwelijke ondernemers in Nederland, is auteur van het boek Van Big Ideas naar Giant Leaps in een split second, en is ze impact investeerder.’

Wat hoop je hiermee te bereiken?
“Het is een club waarin we echt concrete tools gaan aanreiken om jou de beste versie van jezelf te laten zijn in je professionele leven. Dat combineren we met stijl – daarom zijn we een modemerk, we vinden dat inhoud en stijl hand in hand gaan. En het maakt het leven ook wat leuker. Hierdoor heb je de inhoud op orde én leer je hoe je die inhoud moet verpakken in de vorm van hoe je jezelf kleedt.”

Kun je iets meer vertellen over de talks?
“De eerste talk gaat over nieuwe wetten in leiderschap. De keynote spreker, Soraya Lezaar van de Mindset Society, traint mensen in leiderschap. Ze heeft een neurologische methode ontwikkeld waardoor ze jou veel sneller in je kracht kan zetten en je een betere leider wordt – en daar neemt ze het publiek in mee.

We vinden het interessant om de visie van de keynote spreker af en toe te checken bij een panel van ervaringsdeskundigen. Dat panel bestaat uit Marian Spier, oprichter van TedX Women Amsterdam en founder van FEM-START. Naast haar zit Tali Bielski, een sociaal entrepreneur en onderdeel van EarthToday, een nieuwe organisatie om de wereld te verduurzamen. En tot slot is ook Emma Waslander onderdeel van het panel. Zij is freelancer in de culturele industrie, waardoor ze haar leiderschap flexibel inzet, om zich aan te passen aan haar opdrachtgevers.’

Alle sprekers en panelleden zullen het hebben over het nieuwe tijdperk waarin we terecht zijn gekomen en wat voor skillset je nodig hebt om als leider goed te kunnen opereren in die nieuwe tijd. COVID-19 was natuurlijk een soort versneller van dat tijdperk. Iedereen is in een transitie beland en noodgedwongen gaan omdenken. Deze vrouwen gaan helpen, inspireren en vertellen hoe daar mee om te gaan.”

Het klinkt allemaal heel inspirerend. Wie inspireert jou?
“Andere vrouwen inspireren mij altijd. Maar wat me in de kunst inspireert, zijn vormen en materialen. Op dit moment ben ik erg onder de indruk van sculpturen – ik zie ze ook overal in terug. In Amsterdam zitten bijvoorbeeld veel sculpturen verstopt in bruggen en panden. Met sculpturen kwam ik voor het eerst mee in aanraking in het museum Rodin.

Jaren later, toen ik voor Harper’s Bazaar Paris Fashion Week bezocht, was het Dior die daar ieder jaar haar show hield. Voor de show moest je door het museum wandelen, om naar de show te gaan. En zo kwam ik iedere keer weer in aanraking kwam met de prachtige sculpturen. Thuis heb ik ook een kleine sculptuur staan in de vorm van een marmeren lip van interieurontwerper Kelly Wearstler, één van mijn heldinnen die groot dromen als geen ander omarmt.”

Was het museum Rodin je eerste ervaring met kunst die je je herinnert?
“Nee, mijn eerste ervaring met kunst zijn echt de oude meesters. En die leerde ik kennen toen ik 18 werd  – ik kreeg toen een heel mooi boek van mijn peetoom. Het heet Love en zit vol met werken die gaan over de liefde. Natuurlijk heb ik voor mijn 18e ook wel kunstwerken gezien, maar dit was wel het eerste werk dat echt is blijven hangen. Mijn peetoom schrijft: Voor een jonge vrouw die een decennium ingaat waarin ‘Love’ een grote rol speelt. Ik wens je daarin veel goeds, tederheid en wijsheid – 19 november 1989.”

Wat was de reden dat je besloot de journalistiek in te gaan?
“Al sinds ik een klein meisje ben, vertel ik verhalen. Op de basisschool schreef ik voor de schoolkrant en in mijn studententijd schreef ik voor een kinderboekenkrant. Ik heb voor een kinderboekenmuseum gewerkt als gids en ik maakte een kinderprogramma voor de stadsomroep van Utrecht. Verhalen vertellen en het verbeelden in de vorm van tekst en beeld zat altijd al in me. Dat vertellen leidt ook tot verbinding, door te vertellen kun je anderen enthousiasmeren en mensen écht in beweging zetten en verbinden. Wanneer je zelf ergens enthousiast over bent, wil je die visie en mening overbrengen, omdat je weet dat anderen er ook iets mee kunnen. Dat is wel de rode draad in waarom ik heb gekozen voor een baan als journalist en nu hoofdredacteur.

Is dat ook wat kunst belangrijk maakt voor jou, dat het iets vertelt?
“Ook de mensen achter een werk spelen een belangrijke rol. Ik raak eerst getriggert door een beeld en daarna ga ik meteen op zoek naar de persoon erachter. Waar een ander misschien doorloopt, ga ik zoeken naar de kunstenaar. Ik vraag ook vaak om achter de schermen of in een atelier te kijken. Wanneer je mensen met veel passie en focus aan het werk ziet, slaat de liefde over, en krijg je nóg meer waardering voor de kwaliteit van het werk.

Wil je meer weten over Miluska van ‘t Lam? Volg haar dan op Instagram!

Beeld: Marc van Praag

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?