Wanneer je wel te jong bent voor rijlessen, maar niet om te bepalen wat je met de rest van je leven wil doen

Als vmbo’er kom je op een punt te staan dat je op een best jonge leeftijd een keuze moet maken waar je eigenlijk nog niet klaar voor bent. Welke vervolgstudie ga je doen? Dit kan leiden tot spijt – en dat is zonde.

 Ik was 14 toen ik in mijn eindexamenjaar kwam, piepjong als je het mij vraagt. Ik zat middenin de puberteit en begon steeds meer te onderzoeken, dingen over mijn persoonlijke groei, maar ook over de toekomst. Ik wist dat ik later in een knus huis in een grote stad wilde wonen.

Maar ik was nog helemaal niet bezig met de vraag wat ik later wilde doen met mijn leven. Tot de vraag over mijn vervolgstudie steeds vaker voorbijkwam. Wat wil ik eigenlijk worden? Een lastige vraag voor iemand die nog niet eens 15 is. Ik vond van alles leuk, dus horen dat je van alles een professie kon maken, maakte het kiezen niet makkelijker.

Neem dan een tussenjaar, hoor ik je al zeggen. En ja, voor havisten en vwo’ers is een tussenjaar nemen hartstikke normaal. Maar jammer genoeg heb je die optie als minderjarige vmbo’er zonder startkwalificatie niet. In de meeste gevallen moet je in één keer doorstuderen, met de kans dat je vastzit aan een opleiding die je achteraf gezien helemaal niet ziet zitten.

Om dit te voorkomen, ging ik opzoek naar studies die lekker kort waren en mij leuk leken om te volgen. De opties waren de acteursopleiding en Media & Communicatie. Uiteindelijk koos ik toch voor optie twee, omdat het zo’n brede opleiding was. In mijn geval is het goed afgelopen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval.

Ik blijf hier gemengde gevoelens over hebben. Eigenlijk vind ik vooral dat ook vmbo’ers het recht zouden moeten hebben om een tussenjaar te kunnen nemen om zich te kunnen oriënteren. Zo’n jaar kan een hoop ‘verkeerde’ studiekeuzes schelen. Maar zo ver zijn we helaas (nog) niet.

 

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?