Wanneer je wel te jong bent voor rijlessen, maar niet om te bepalen wat je met de rest van je leven wil doen

-

Als vmbo’er kom je op een punt te staan dat je op een best jonge leeftijd een keuze moet maken waar je eigenlijk nog niet klaar voor bent. Welke vervolgstudie ga je doen? Dit kan leiden tot spijt – en dat is zonde.

 Ik was 14 toen ik in mijn eindexamenjaar kwam, piepjong als je het mij vraagt. Ik zat middenin de puberteit en begon steeds meer te onderzoeken, dingen over mijn persoonlijke groei, maar ook over de toekomst. Ik wist dat ik later in een knus huis in een grote stad wilde wonen.

Maar ik was nog helemaal niet bezig met de vraag wat ik later wilde doen met mijn leven. Tot de vraag over mijn vervolgstudie steeds vaker voorbijkwam. Wat wil ik eigenlijk worden? Een lastige vraag voor iemand die nog niet eens 15 is. Ik vond van alles leuk, dus horen dat je van alles een professie kon maken, maakte het kiezen niet makkelijker.

Neem dan een tussenjaar, hoor ik je al zeggen. En ja, voor havisten en vwo’ers is een tussenjaar nemen hartstikke normaal. Maar jammer genoeg heb je die optie als minderjarige vmbo’er zonder startkwalificatie niet. In de meeste gevallen moet je in één keer doorstuderen, met de kans dat je vastzit aan een opleiding die je achteraf gezien helemaal niet ziet zitten.

Om dit te voorkomen, ging ik opzoek naar studies die lekker kort waren en mij leuk leken om te volgen. De opties waren de acteursopleiding en Media & Communicatie. Uiteindelijk koos ik toch voor optie twee, omdat het zo’n brede opleiding was. In mijn geval is het goed afgelopen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval.

Ik blijf hier gemengde gevoelens over hebben. Eigenlijk vind ik vooral dat ook vmbo’ers het recht zouden moeten hebben om een tussenjaar te kunnen nemen om zich te kunnen oriënteren. Zo’n jaar kan een hoop ‘verkeerde’ studiekeuzes schelen. Maar zo ver zijn we helaas (nog) niet.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish