Wanneer je wel te jong bent voor rijlessen, maar niet om te bepalen wat je met de rest van je leven wil doen

Als vmbo’er kom je op een punt te staan dat je op een best jonge leeftijd een keuze moet maken waar je eigenlijk nog niet klaar voor bent. Welke vervolgstudie ga je doen? Dit kan leiden tot spijt – en dat is zonde.

 Ik was 14 toen ik in mijn eindexamenjaar kwam, piepjong als je het mij vraagt. Ik zat middenin de puberteit en begon steeds meer te onderzoeken, dingen over mijn persoonlijke groei, maar ook over de toekomst. Ik wist dat ik later in een knus huis in een grote stad wilde wonen.

Maar ik was nog helemaal niet bezig met de vraag wat ik later wilde doen met mijn leven. Tot de vraag over mijn vervolgstudie steeds vaker voorbijkwam. Wat wil ik eigenlijk worden? Een lastige vraag voor iemand die nog niet eens 15 is. Ik vond van alles leuk, dus horen dat je van alles een professie kon maken, maakte het kiezen niet makkelijker.

Neem dan een tussenjaar, hoor ik je al zeggen. En ja, voor havisten en vwo’ers is een tussenjaar nemen hartstikke normaal. Maar jammer genoeg heb je die optie als minderjarige vmbo’er zonder startkwalificatie niet. In de meeste gevallen moet je in één keer doorstuderen, met de kans dat je vastzit aan een opleiding die je achteraf gezien helemaal niet ziet zitten.

Om dit te voorkomen, ging ik opzoek naar studies die lekker kort waren en mij leuk leken om te volgen. De opties waren de acteursopleiding en Media & Communicatie. Uiteindelijk koos ik toch voor optie twee, omdat het zo’n brede opleiding was. In mijn geval is het goed afgelopen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval.

Ik blijf hier gemengde gevoelens over hebben. Eigenlijk vind ik vooral dat ook vmbo’ers het recht zouden moeten hebben om een tussenjaar te kunnen nemen om zich te kunnen oriënteren. Zo’n jaar kan een hoop ‘verkeerde’ studiekeuzes schelen. Maar zo ver zijn we helaas (nog) niet.

 

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?