‘Wanneer we gaan inzien dat ‘normaal’ niet bestaat, zijn we al een stap dichter bij gelijkwaardigheid en inclusiviteit’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met programmamaker en presentatrice Eva Eikhout.

Eva Eikhout door Geke Bosch

Eva Eikhout groeit op in Groesbeek, onder de rook van Nijmegen. Wanneer ze gaat studeren, kiest ze voor Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN). Hier komt ze voor het eerst in aanraking met het maken en editen van video’s; en haar interesse is meteen gewekt.
Na haar afstuderen meldt Eikhout zich aan voor de BNNVARA Academy, waar ze direct op haar plek zit. Content maken, tv-items bedenken, het gaat haar goed af. Ze haalt veel plezier uit het creëren van verhalen door middel van zelfgemaakt beeld. Na een jaar aan de Academy gaat de jonge mediamaker aan de slag als programmamaker en presentatrice.

Je doet en maakt allerlei verschillende dingen. Wat is hierbinnen jouw missie?
“Mijn missie is allesbehalve laten zien wat je allemaal kunt met een handicap. Daar wil ik van wegblijven. Ik wil niet in het hokje geduwd worden van ‘de presentatrice met een beperking’.
In het begin hield ik items die zich hierop focusten heel erg af. Het was even zoeken, maar inmiddels heb ik hier een balans in kunnen vinden. Achter de schermen denk ik mee over handicap-gerelateerde items, maar voor de schermen minder.

Ik wil graag content maken vanuit Eva, vanuit mezelf. Ik wil met de wereld delen wat ik mooi en belangrijk vind. Natuurlijk zitten hier ook onderwerpen tussen die handicap-gerelateerd zijn, omdat dit onderdeel is van mijn identiteit. Maar wat ik mensen wil meegeven, is dat iedereen zijn onzekerheden mag hebben. Of je nou baalt van je bovenbenen, grote neus of een moedervlek op je voorhoofd. Dit mag er allemaal zijn. Dat ik het zwaar heb, betekent niet dat een ander zijn onzekerheden niet zou mogen uiten. Ook ben ik ervan overtuigd dat we ons eigen geluk, en daarmee onze gedachten, kunnen sturen.” 

Waar staan we volgens jou met het feminisme en inclusiviteit anno 2021?
“Ik denk dat we goed op weg zijn, maar dat er zeker nog stappen gemaakt moeten worden. Binnen het medialandschap zijn er naar mijn mening nog te weinig vrouwen. Ik merk dat ik bezig ben met representatie binnen mijn werkveld. Ik ben hierin voor de camera niet activistisch, maar achter de schermen ben ik daar wel mee bezig.

Feminisme gaat voor mij over een gelijkwaardigere representatie van alle mensen. Naar mijn mening moeten we mensen van alle soorten, maten, lengtes en kleuren laten zien. Juist in de meest gangbare programma’s, zoals het NOS Journaal, Jeugdjournaal en Klokhuis. Ook zouden de Paralympische Spelen uitgezonden moeten worden op Nederland1. We zouden de mens in al zijn facetten veel meer naar voren moeten laten komen, zodat kinderen van jongs af aan gewend zijn aan een divers beeld. Op dit moment heb ik het gevoel dat er meer content óver groepen, dan dóór groepen wordt gemaakt. Wanneer we gaan inzien dat ‘normaal’ niet bestaat, zijn we al een stap dichter bij gelijkwaardigheid en inclusiviteit.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme en inclusiviteit?
“Ik maak zelf de podcast ‘Onbeperkt’, samen met Wilfred Genee. We spreken in deze podcast zowel met mensen met – als zonder gediagnosticeerde beperking. Het gesprek gaat over talent en beperking, want iedereen met een beperking heeft talent en iedereen met talent heeft ook een beperking.
Daarnaast volg ik Paola Antonini op Instagram. Zij is een prachtige, succesvolle vrouw met een beenprothese. Het mooie aan haar vind ik dat ik altijd naar haar eigenheid kijk en niet naar haar been. Ook ex-minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, vind ik tof. Rick is een ijzersterke politicus en heeft toevallig een beperking. Met hem kan ik goed levelen.”

Wil je meer weten over Eva? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?