‘Wanneer we gaan inzien dat ‘normaal’ niet bestaat, zijn we al een stap dichter bij gelijkwaardigheid en inclusiviteit’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met programmamaker en presentatrice Eva Eikhout.

Eva Eikhout door Geke Bosch

Eva Eikhout groeit op in Groesbeek, onder de rook van Nijmegen. Wanneer ze gaat studeren, kiest ze voor Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN). Hier komt ze voor het eerst in aanraking met het maken en editen van video’s; en haar interesse is meteen gewekt.
Na haar afstuderen meldt Eikhout zich aan voor de BNNVARA Academy, waar ze direct op haar plek zit. Content maken, tv-items bedenken, het gaat haar goed af. Ze haalt veel plezier uit het creëren van verhalen door middel van zelfgemaakt beeld. Na een jaar aan de Academy gaat de jonge mediamaker aan de slag als programmamaker en presentatrice.

Je doet en maakt allerlei verschillende dingen. Wat is hierbinnen jouw missie?
“Mijn missie is allesbehalve laten zien wat je allemaal kunt met een handicap. Daar wil ik van wegblijven. Ik wil niet in het hokje geduwd worden van ‘de presentatrice met een beperking’.
In het begin hield ik items die zich hierop focusten heel erg af. Het was even zoeken, maar inmiddels heb ik hier een balans in kunnen vinden. Achter de schermen denk ik mee over handicap-gerelateerde items, maar voor de schermen minder.

Ik wil graag content maken vanuit Eva, vanuit mezelf. Ik wil met de wereld delen wat ik mooi en belangrijk vind. Natuurlijk zitten hier ook onderwerpen tussen die handicap-gerelateerd zijn, omdat dit onderdeel is van mijn identiteit. Maar wat ik mensen wil meegeven, is dat iedereen zijn onzekerheden mag hebben. Of je nou baalt van je bovenbenen, grote neus of een moedervlek op je voorhoofd. Dit mag er allemaal zijn. Dat ik het zwaar heb, betekent niet dat een ander zijn onzekerheden niet zou mogen uiten. Ook ben ik ervan overtuigd dat we ons eigen geluk, en daarmee onze gedachten, kunnen sturen.” 

Waar staan we volgens jou met het feminisme en inclusiviteit anno 2021?
“Ik denk dat we goed op weg zijn, maar dat er zeker nog stappen gemaakt moeten worden. Binnen het medialandschap zijn er naar mijn mening nog te weinig vrouwen. Ik merk dat ik bezig ben met representatie binnen mijn werkveld. Ik ben hierin voor de camera niet activistisch, maar achter de schermen ben ik daar wel mee bezig.

Feminisme gaat voor mij over een gelijkwaardigere representatie van alle mensen. Naar mijn mening moeten we mensen van alle soorten, maten, lengtes en kleuren laten zien. Juist in de meest gangbare programma’s, zoals het NOS Journaal, Jeugdjournaal en Klokhuis. Ook zouden de Paralympische Spelen uitgezonden moeten worden op Nederland1. We zouden de mens in al zijn facetten veel meer naar voren moeten laten komen, zodat kinderen van jongs af aan gewend zijn aan een divers beeld. Op dit moment heb ik het gevoel dat er meer content óver groepen, dan dóór groepen wordt gemaakt. Wanneer we gaan inzien dat ‘normaal’ niet bestaat, zijn we al een stap dichter bij gelijkwaardigheid en inclusiviteit.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme en inclusiviteit?
“Ik maak zelf de podcast ‘Onbeperkt’, samen met Wilfred Genee. We spreken in deze podcast zowel met mensen met – als zonder gediagnosticeerde beperking. Het gesprek gaat over talent en beperking, want iedereen met een beperking heeft talent en iedereen met talent heeft ook een beperking.
Daarnaast volg ik Paola Antonini op Instagram. Zij is een prachtige, succesvolle vrouw met een beenprothese. Het mooie aan haar vind ik dat ik altijd naar haar eigenheid kijk en niet naar haar been. Ook ex-minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, vind ik tof. Rick is een ijzersterke politicus en heeft toevallig een beperking. Met hem kan ik goed levelen.”

Wil je meer weten over Eva? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?