Wat ik leerde toen ik begon met het dragen van een bh

Naar mate we ouder worden veranderen onze lichamen. We krijgen haar op plekken waar de zon niet schijnt en beginnen te ruiken naar de sterkste geur die er is – ik heb het natuurlijk over puberzweet. Maar wat zeker niet vergeten mag worden, is dat de meeste van ons borsten krijgen.

Ik vond het verschrikkelijk toen ik borsten begon te krijgen. Ik ben altijd een laatbloeier geweest, maar met borstgroei was ik er als eerste bij. In groep 5 kreeg ik van mijn moeder al zo’n schattig katoenen hemdje. Ook toen vond ik dit moeilijk, want ik was de enige uit de klas die zo’n kledingstuk droeg, maar het was nog te overzien. Maar toen brak groep 6 aan en werd het tijd voor mijn eerste bh.

Ik weet nog dat de dag was aangebroken dat we voor mij naar een lingeriewinkel gingen, in plaats van voor mijn zus of moeder. Ronduit afschuwelijk, vond ik het. Ik weet dat ik met dit avontuurtje veel klasgenoten jaloers kon maken, want zij wilden niets liever dan een bh dragen. Maar ik wilde het juist zo lang mogelijk uitstellen.

Maar toch: het moment was daar: we gingen mijn eerste bh kopen. Wat heb ik die medewerker van de winkel toch een moeilijke dag bezorgd. Alles wat ze pakte, was in mijn ogen fout en alles wat ze zei, blafte ik af. Ze kwam aan met allerlei soorten bh’s, van zwart tot roze met strikjes. Ik wilde gewoon iets simpels wat niet op zou vallen, want stel je voor dat iemand mijn bh-bandje zou zien, dan was mijn leven voorbij.

Uiteindelijk gaf ik me er toch aan over en koos ik een bh uit. Gelukkig veranderde de klas met mij mee. Ik was niet de enige die verandering meemaakte met haar, zijn of diens lichaam. Sommige kinderen kregen hun eerste puistjes, de baard in de keel, de eerste okselharen of bredere heupen. Hierdoor keerde de rust in mij terug. Ik realiseerde me: iedereen maakt verandering mee – ik ben niet alleen.

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?