Wat ik leerde toen ik begon met het dragen van een bh

Naar mate we ouder worden veranderen onze lichamen. We krijgen haar op plekken waar de zon niet schijnt en beginnen te ruiken naar de sterkste geur die er is – ik heb het natuurlijk over puberzweet. Maar wat zeker niet vergeten mag worden, is dat de meeste van ons borsten krijgen.

Ik vond het verschrikkelijk toen ik borsten begon te krijgen. Ik ben altijd een laatbloeier geweest, maar met borstgroei was ik er als eerste bij. In groep 5 kreeg ik van mijn moeder al zo’n schattig katoenen hemdje. Ook toen vond ik dit moeilijk, want ik was de enige uit de klas die zo’n kledingstuk droeg, maar het was nog te overzien. Maar toen brak groep 6 aan en werd het tijd voor mijn eerste bh.

Ik weet nog dat de dag was aangebroken dat we voor mij naar een lingeriewinkel gingen, in plaats van voor mijn zus of moeder. Ronduit afschuwelijk, vond ik het. Ik weet dat ik met dit avontuurtje veel klasgenoten jaloers kon maken, want zij wilden niets liever dan een bh dragen. Maar ik wilde het juist zo lang mogelijk uitstellen.

Maar toch: het moment was daar: we gingen mijn eerste bh kopen. Wat heb ik die medewerker van de winkel toch een moeilijke dag bezorgd. Alles wat ze pakte, was in mijn ogen fout en alles wat ze zei, blafte ik af. Ze kwam aan met allerlei soorten bh’s, van zwart tot roze met strikjes. Ik wilde gewoon iets simpels wat niet op zou vallen, want stel je voor dat iemand mijn bh-bandje zou zien, dan was mijn leven voorbij.

Uiteindelijk gaf ik me er toch aan over en koos ik een bh uit. Gelukkig veranderde de klas met mij mee. Ik was niet de enige die verandering meemaakte met haar, zijn of diens lichaam. Sommige kinderen kregen hun eerste puistjes, de baard in de keel, de eerste okselharen of bredere heupen. Hierdoor keerde de rust in mij terug. Ik realiseerde me: iedereen maakt verandering mee – ik ben niet alleen.

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?